Vágólapra másolva!
Novak Djokovic két szettben elverte Rafael Nadalt, ezzel megvédte a címét a teniszvébé döntőjében. Nadal elismerte, hogy ellenfele "sokkal jobb volt", és sok sikert kívánt neki a hétvégi Davis-kupa-döntőre. A spanyol világelsőként zárja az évet, de a vb-győzelemmel adós maradt.

Tenisz-vb, döntő, London:
Novak Djokovic (szerb, 2.) - Rafael Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:4- élő közvetítés
ászok: 6-1
kettős hibák: 0-4
sikeres első szervák: 65% - 73%
nyerő ütések: 19-9
nem kikényszerített hibák: 21-23

Novak Djokovic és Rafael Nadal személyében a világ jelenleg kétségtelenül két legjobbja találkozott a tenisz-vb döntőjében. Kettejük csatája rendkívül szoros, sem a szakértők, sem a fogadóirodák nem neveztek meg nagy esélyest, a többség úgy gondolta, a napi forma dönt majd.

Djokovic kezdett összeszedettebben, a második játékban el is vette Nadal adogatását, előtte, utána hozta a sajátját. Nadal azonban 0:3-nál váltott, agresszívebb lett, kiegyenlített (3:3). Ekkor úgy tűnt, Djokovic van bajban, de hozta az adogatását, sőt, ismét breakelt (Nadal két kettős hibát is ütött), majd újra hozta az adogatását, a szettet például egy ásszal zárta rövidre (6:3).

A játszma második felére mindketten emelték a játékuk szintjét, félelmetes labdameneteket láthattunk, Nadal háttal a hálónak, fej fölül ütött nyerő lecsapást, Djokovic hosszú labdamenet végén ütött el csuklóból Nadal mellett. Nadal az első szettben mindössze három nyerőt ütött, viszont volt négy kettős hibája is.

A második játszma elején mindketten hozták az adogatásukat, bár Nadal mintha többet hibázott volna kicsit - és valóban, 1:1 után ismét breakhátrányba került. Djokovic végigvitte az előnyt, bár Nadal többször is olyan keményen kapaszkodott, ahogy csak ő tud, ez csak arra volt elég, hogy hozza a szerváit, és hárítson két meccslabdát.

Djokovic hétfőn jobb volt Nadalnál Forrás: AFP

Djokovic 2008 és 2012 után harmadszor nyerte meg a vébét, Nadalnak még ez nem sikerült idáig. Djokovic idén a 72. meccsét, és a hetedik tornáját nyerte meg, immár 22 meccses nyertes sorozatban van. És még nincs vége: péntektől vasárnapig a szerb válogatottal Davis-kupa-döntőt játszik Csehország ellen, Belgrádban.

"Csodálatosan játszott Novak, gratulálok neki, és sok sikert kívánok a Dk-döntőre. Mindenkinek köszönöm, aki naponta támogatott az elmúlt évtizedekben" - mondta Nadal, a világ egyik legcsodásabb helyszínének nevezve a londoni arénát. "Életem legérzelemgazdagabb éve volt, nem is gondoltam, hogy esélyem lesz itt lenni, de az egyik legjobb szezonomat futottam. Ma nem volt esélyem, sokkal jobban játszott nálam."

A spanyol játékos pazar évet zárt, a hétfői meccs megnyerése hiányzott a 11. idei tornagyőzelméhez, amellyel beállította volna a saját rekordját. Ezzel együtt 75 győzelem mellé csak hét vereség jutott neki.

Djokovic természetesen gratulált Nadalnak, megérdemelt világelsőnek nevezve őt. Aztán mindenkinek köszönetet mondott a labdaszedőkön át a nézőktől a szakmai stábjáig, majd egy hatalmas üveg pezsgőt nyomtak a kezébe.

A szerb klasszis ugyanúgy három vb-t nyert, mint Boris Becker és John McEnroe, de Roger Federer (6), Ivan Lendl és Pete Sampras (5-5), valamint Ilie Nastase (4) még előtte jár.