Jó csapatunk lehetne magyar származású teniszezőkből

Johanna Konta, tenisz
UNITED KINGDOM, Eastbourne : Britain's Johanna Konta celebrates beating Russia's Ekaterina Makarova during their women's singles second round match at the WTA Eastbourne International tennis tournament in Eastbourne, southern England on June 23, 2015. AFP PHOTO / GLYN KIRK
Vágólapra másolva!
Ausztráliában született, Texasban és Barcelonában járt teniszakadémiára, 2012 óta pedig a briteknek szállítja a sikereket Konta Johanna. A 24 éves teniszező igazi sportcsaládból származik, dédnagyapja a legendás hajtó, Marschall József, nagyapja Kertész Tamás válogatott labdarúgó volt. Jó éve van, a US Openen idén a negyedik fordulóig jutott. Azt mondja, a legjobb magyar származású játékosokból nagyon jó Fed-kupa-csapatunk lehetne. Telefonon értük el két verseny között.
  • Ausztráliából került Angliába, büszke a magyar származására
  • Ben Johnson egykori edzője is felfigyelt rá
  • Kompetitív alkat, imád versenyezni
  • A jövőben szívesen párosozna Babos Tímeával

Magyar szülők gyermekeként Sydneyben született. Hogyan került a család külföldre?

A szüleim a nyolcvanas évek elején mentek Ausztráliába – édesapám kicsit előbb, mint édesanyám –, és kint ismerkedtek össze. 2005-ig ott éltünk, aztán költöztünk Nagy-Britanniába. Ausztrália túl messze volt mindentől, Ázsia is nyolc órára volt, ezért olyan helyet kerestünk, ahonnan könnyebb eljutni a teniszversenyekre. Először Barcelonába, a Sanchez-Casal teniszakadémiára kerültem, a szüleim közben elhelyezkedtek Angliában, így én is idejöttem.

A US Openen a selejtezőből a 4. fordulóig menetelt Forrás: AFP


Miért csak 2012-ben lett brit állampolgár?

Angliában öt év kell a letelepedési engedély megszerzéséhez, de ez engem nem érintett, hiszen magyarként uniós állampolgárnak számítottam. A brit állampolgárságot hat ott töltött év után lehet kérvényezni, így kaptam meg végül 2012-ben. Azóta brit színekben játszom, és a helyi válogatottat segítem a Fed-kupában. Amikor idejöttünk, nem volt tervben, hogy angol színekben játsszam.

Sohasem vetődött fel, hogy magyar színekben teniszezzen?

Nehéz ügy, hiszen én nem Magyarországon születtem és nőttem fel, és bár ezer szállal kötődöm Magyarországhoz, és büszke vagyok magyar származásomra, az otthonom Nagy-Britanniában van.

Nyolcévesen kezdett el teniszezni. Miért éppen ezt a sportágat választotta?

A szüleim mindig is szerették volna, hogy sportoljak. Sydneyben éltünk, és az iskola mellett egy teniszcentrum volt, ahol tanítás után nemcsak vigyáztak ránk, de teniszleckéket is adtak. Így kezdődött. Lehet, ha uszoda van ott, vagy valami más sportolási lehetőség adódik, akkor most mással foglalkozom. Igaz, anyukám is teniszezett kicsit, az öccse pedig még mindig játszik.

Konta Johanna Forrás: AFP/Glyn Kirk


A Daily Mail azt írta, hogy kiváló 800-as futó is lehetett volna.

Bizony, nagyon jól futottam. Ausztráliában egyszer nemcsak a suliversenyt, de a területi viadalt is megnyertem. Aztán az államira nem mentem el, akkor már teljes erővel a teniszre koncentráltam. Amikor később, 19-20 éves koromben Ben Johnson egykori kanadai edzőjével, Charlie Francisszel dolgozhattam,

Hol tanult teniszezni?

A már említett spanyolországi akadémia mellett jártam Texasban Andy Roddick testvérének az akadémiájára. Ezek bentlakásos intézmények voltak. Angliában már nem kellett így élnem, hiszen a szüleim itt voltak, otthon lakhattam.

Mi volt az első komolyabb sikere, ami nagy lökést adott a karrierjének?

Arra még mindig várok (nevet). Az az igazság, hogy a tenisz iránti rajongásom későn jött, tinédzserként voltak vele gondjaim, és ahogy idősödtem, úgy szerettem meg. Engem a versenyzés éltet, ez a szenvedélyem. Kompetitív alkat vagyok.

Konta Johanna Forrás: AFP


Az idei nagy meneteléshez a kezdőlökést talán az adta, hogy a Roland Garroson főtáblás lehetett.

Szerintem ezt egy folyamatként kell értelmezni. Egész évben szerencsésnek mondhattam magam, hiszen egészséges voltam, elkerültek a sérülések, és minden kínálkozó lehetőséget megragadtam. Csak a sok meccs adhat igazi önbizalmat, főleg, ha a világranglistán magasabban jegyzettek ellen is nyersz.

A US Open-szereplés remekül sikerült, három selejtezős győzelem után három meccset nyert a főtáblán, többek között két kiemeltet, a spanyol Garbine Muguruzát és a német Andrea Petkovicot is legyőzte, csak a cseh Petra Kvitova állította meg. Hogy emlékszik vissza a meccseire?

A győzelmek igazán nem ragadtak meg bennem, hiszen az ellenfelekkel rendszeresen találkozom. Minden meccs 0:0-ról indul, és alakul, ahogy alakul.

A főtábla első fordulójában egy hazai versenyző, Louisa Chirico ellen játszottam, aki valóban szűk otthonában teniszezhetett, hiszen New Jerseyből származik. Akkor éreztem és hallottam, hogy sok brit szurkoló van jelen, és ez jó érzéssel töltött el. A szurkolókkal is úgy vagyok, ha sokan vannak egy mérkőzésen, az emocionálisan többet jelent.

A második fordulóban a Muguruza elleni meccsel történelmet írt a US Openen, ilyen hosszú, 3 óra 23 percet meccset még nem játszottak nők New Yorkban. Hogy érezte magát meccs közben és után?

Komolyabb gondot nem okozott, amikor benne vagyok a versenyben, akkor összetart az adrenalin. A testemen éreztem kicsit a fáradtságot, de azért edzem annyit, hogy ilyen szélsőséges helyzeteket is kibírjak. Örülök is, hogy ennyit készültem. De ha vége a tornának, és hazamegyek, akkor mindig fáradt vagyok.

Johanna Amszterdamban Forrás: Instagram/Johanna Konta


Van bármilyen terve, hogy az év végéig meddig szeretne előrejutni a világranglistán?

Nincsenek ranglistás terveim. A boldogságomat nem a versenyeken nyújtott teljesítmény határozza meg.

Az egykori világelső Caroline Wozniacki azt mondta, hogy fényes jövő előtt áll, mert bombaszervája és erős tenyerese van.

Nagyon örülök, ha így látja.

Olyan, akinek megfelelő a hozzáállása, mert ez segíthet nagy lehetőségekhez.

Van példaképe a teniszezők között?

Sohasem a többi játékost néztem, szerettem volna mindig is egyedi és egyéni lenni. De Steffi Grafot csodáltam azért, ahogy játszott és viselkedett.

Konta Johanna Forrás: AFP


Milyen a kapcsolata a magyar játékosokkal?

Babos Timivel nagyon jóban vagyunk, élvezem, hogy vele bárkit kibeszélhetek, és senki sem érti meg (nevet). A szüleimen kívül vele szoktam magyarul beszélgetni. Egyszer régen nyertünk is párosban egy mexikói tornát.

Nem volt sohasem tervben, hogy rendszeresen játsszanak együtt?

A jó kapcsolat megvan, de ő előrébb tart, hosszabb ideje tartozik az élmezőnyhöz. Párosban főleg, Mladenoviccsal remekül egymásra találtak. De ha majd egyszer úgy alakul az életünk, szívesen párosoznék vele.

A brit Fed-kupa-válogatott tagjaként tavaly és idén is itt lehetett Budapesten. Élvezte, hogy a nyelvismerettel segíthetett a csapattársainak?

Igen, de azért egy idő után fárasztó volt, hogy mindig a kezembe nyomták a telefont, hogy foglaljak le vagy intézzek el valamit. Viszont így

Egyedül a testvérem nem, de ő most jön hozzám Ausztráliából.

Nagyapja, Kertész Tamás futballista volt, 1955-ben kétszer is játszhatott Puskás Ferenc oldalán a magyar válogatottban. Van róla bármilyen emléke?

Sajnos én nem ismerhettem, a születésem előtt két évvel meghalt. Édesapám még látta játszani, édesanyám szerint pedig nagyon szeretett volna engem.

Ki volt Kertész Tamás?

Kertész Tamás (Budapest, 1929. április 1. – Debrecen, 1989. március 2.) 1953 és 1960 között a Ferencváros játékosa volt, a zöld-fehérekkel egy bajnoki ezüst- és három bronzérmet szerzett. Kétszer pályára lépett az Aranycsapatban is: 1955. október 2-án a Csehszlovákia elleni 3-1-es, majd a két héttel később az Ausztria elleni 6-1-es győzelem alkalmával.

Miért?

Mert olyan szerethető vagyok (nevet). Sajnos nem tudok róla sokat, csak annyit, hogy tehetséges futballista és jó edző volt. Külföldön is dolgozott, édesanyám élt vele Ghánában, Etiópiában és Iránban is. De a dédnagyapámtól is örökölhettem a versenyszellemet:

Vele találkozhattam többször is.

Marschall József 1947. júliusi derbigyőzelme a filmhíradóban:

Ha most a magyar és magyar származású származású játékosokat össze lehetne rakni egy csapatba, egy Konta, Bacsinszky, Babos trió mire vihetné a Fed-kupában?

Attól függ, ki az ellenfél. Mert azért egy Williams nővérekkel felálló amerikaiak ellen nem lenne egyszerű. De eljátszva a gondolattal, nagyon erős csapatunk lenne.

Konta Johanna

Születési idő, hely: 1991. május 17., Sydney
Magasság, testsúly: 180 cm, 70 kg
Legjobb világranglista-helyezés: 58.
Idei pénzdíj: 373 129 dollár
Idei mérleg: 42 győztes és 17 vesztes meccs
Legnagyobb sikerek: 11 egyéni és 4 páros ITF-tornagyőzelem
Legjobb Grand Slam-szereplés: US Open (4. forduló, 2015)