Hosszú Katinka és Borkai nem borult egymás nyakába

Hosszú Katinka
Újra sok száz gyermek és felnőtt csobban vízbe a hétvégén az Univer24 – Az úszás ünnepe elnevezésű sportrendezvényen, amelynek Kecskemét városa ad otthont. A rendezvény célja, hogy az úszást és a vízilabdát népszerűsítse, minél több embert rávegyen a mozgásra, és kedvet adjon kicsiknek és nagyoknak a vízi sportokhoz.
Vágólapra másolva!
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kétszer is beszélgetett Hosszú Katinkával, hogy az úszónő és a szövetség közötti konfliktuson együtt finomítsanak – tudta meg az Origo. Győr polgármestere szerint nem számít, hogy a városban rendezendő országos bajnokságon nem lesz ott Hosszú, mert így is "fantasztikus tehetségeket" láthatnak majd a nézők.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke még január 21-én egy tv-műsorban azt mondta, az elmúlt hetek ügyei miatt Hosszú Katinka találkozót kért tőle, arról azonban mostanáig nem lehetett tudni, hogy megvolt-e a találkozó. Az Origo egy hétfői sajtótájékoztató után arról kérdezte Borkait, hogy lett-e valami a békéltető tárgyalásból.

Az Iron Ladyvel kétszer is beszélt a MOB-elnök Forrás: BUS CSABA/Bus Csaba


"Erre szokták mondani, hogy ez már egy lejárt lemez, és akkor indítjuk majd újra, amikor remélhetőleg Katinka és a magyar csapat ott lesz a csúcson, és jól szerepel Rióban. Amit kértem, azt nagyon helyesen mind Katinka, mind az úszószövetség betartja, és látják, jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy mindenki nyugodtan tegye a dolgát, és készüljön.

– mondta Borkai Zsolt.

A beszélgetéseken elhangzottakról a MOB-elnök csak annyit mondott, hogy nem volt egymásra mutogatás, de nem is borultak egymás nyakába.

"A legfontosabb, hogy látjuk, Katinka is készül, folyamatosan edzőtáborozik, az úszószövetségnek pedig számtalan más olyan feladata van, amelyet jól végez, és remélhetőleg, ahogy eddig is, sikeres tud majd lenni, akár már most, Rióban" – tette hozzá a MOB-elnök.

Közben Hosszú Katinka lemondta a részvételt az április 12. és 16. közötti országos bajnokságon, vélhetően egy szinte ugyanakkor rendezendő pénzdíjas amerikai verseny kedvéért.

Az ob-t épp Győrben rendezik, ahol Borkai Zsolt a polgármester.

"Én vagyok Győr polgármestere és a MOB elnöke is, mégis azt mondom, nem az a legfontosabb, hogy ő részt vesz vagy nem vesz részt az ob-n. Ez egy szakmai kérdés, és én szakmai kérdésekbe ilyen mélyen nem szoktam beleszólni. De ez nem is a MOB feladata. Egy biztos, az volt a cél, hogy Győr olyan körülményeket tudjon biztosítani, hogy a versenyzők eljöjjenek, ússzanak, és példaképek legyenek a fiatalok számára. Én azt gondolom, azok az úszók, akik eljönnek az ob-re, valóban példaképek lehetnek majd a fiatalság számára.

hanem hogy azoknak a fantasztikus tehetségeknek is lehet majd szurkolni, akik valóban ott lesznek az ob-n."

Borkai Zsolt Forrás: MTI/Illyés Tibor


Borkai Zsolt a végül nyolc magyar elsőséggel véget érő londoni olimpia előtt három aranyat várt. Azt mondja, mivel négy éve nagyon mellélőtt, most inkább nem tippel.

2024-re érik be a program

"A 2013-ban elindított sportfejlesztési program gyümölcse valamikor nyolc év múlva fog beérni. Erre jó példa Nagy-Britannia, ahol azért indítottak el egy ilyen programot, mert kudarccal végződött az egyik olimpiájuk. Rá 12 évvel pedig a hazai olimpiájuk jól sikerült, hiszen szép eredményt értek el (29 aranyat, 65 érmet nyertek - a szerk.). Valahol nekünk is ez a célunk, de most is azt látom, hogy a magyar sportnak megvan az ereje, jelenleg is vannak olyan tehetségek és edzők, akik egymásra találtak" – bizakodott az elnök.

2024-ben Magyarország olimpiát szeretne rendezni. Február 20-án kiderült, hogy bár a pályázatot, Párizshoz, Rómához és Los Angeleshez hasonlóan, Budapest is beadta, logó még nincs hozzá – állítólag szándékosan.

Hogy mikor lesz, arról Borkai Zsolt semmit sem tud.

"MOB-elnökként sok mindennel foglalkozom, de vannak fontos és kevésbé fontos dolgok. Nálam sokkal szakavatottabb emberek tudják majd eldönteni, hogy milyen legyen a logó" – mondta kérdésünkre az elnök.