Hosszú pert veszített a doppinggal gyanúsító lap ellen

Hosszú Katinka, úszás
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 11: Katinka Hosszu of Hungary waves after competing in the second Semifinal of the Women's 200m Backstroke on Day 6 of the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium on August 11, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Adam Pretty/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka tavaly novemberben perelte be jó hírnév megsértése miatt a Swimming World nevű újság egyik újságíróját, aki véleménycikkében azt sejtette, hogy a magyar úszónő sikereire esetleg tiltott szerekkel is rásegítenek. Az arizonai bíróság elutasította a keresetet, mondván az egy véleményt fogalmazott meg, így a véleményszabadságról szóló első cikkely védelme alatt áll.

Nem sokkal azelőtt, hogy Hosszú Katinka megnyerte negyedik érmét is a riói olimpián, az arizonai bíróság elutasította a magyar úszónő jó hírnév megsértése miatt indított keresetét – írja a Swimvorte.com.

Casey Barrett, a Swimming World újságírója tavaly májusi „Vajon igazságos-e arra gyanakodni, hogy Hosszú Katinka teljesítményére rásegítenek?” című véleménycikkében arról írt, hogy Hosszú Katinka fejlődése példa nélküli, korábban ugyanis nem volt még olyan, hogy egy úszó 24 és 27 éves kora között hirtelen ennyivel sikeresebb lett.

A szerző szerint az úszók körében „mindenki azt mondogatja”, az edzők azt morogják, valamit biztosan szed a magyar lány, mert tisztán így nem lehet... Azt is megállapítja: tény, hogy bizonyítéka nincsen, „a magyar lány sikeresen vett minden ellenőrzést, de a »vizuális bizonyíték«: a test és az eredménytábla...”

Hosszú Katinka Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty

A kanadai szakíró szerint a magyar klasszis versenyidejénél már csak regenerációs idejének rövidsége és formájának kitartó, meredek emelkedése meghökkentőbb. „Senki nem akar előállni, és ujjal mutogatni, de talán nem vagyok egyedül, aki szerint a mögöttünk hagyott időszak jelei egy szomorú tény felé mutatnak” – sejteti a doppingvádat Barrett.

Hosszú Katinka a cikk miatt novemberben beperelte az újságírót és a munkaadóját is, az arizonai bíróság ezt a keresetet utasította el, az ítélet ellen azonban még fellebbezhetnek.

A magyar úszónőt a riói olimpia alatt is meggyanúsították doppingolással, Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője ugyanakkor megvédte Hosszú Katinkát.

Tiszeker nem ment bele terjengős elemzésbe, ehelyett a BP2017 tudomására hozta, hányszor és milyen módon ellenőrizték Hosszú Katinkát az elmúlt egy évben.

  • Hosszú Katinkát 2015. július 1-je és 2016. július 30-a között, azaz 13 hónap leforgása alatt 39 alkalommal ellenőrizték.
  • Ezek közül 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó tesztelés (növekedési hormon vizsgálata és az úgynevezett biológiai útlevél nyomon követése) .
  • Helyszíni kábítószer-ellenőrzésnek is alávetették.
  • A felsorolt mintavételeken kívül a FINA többször is ellenőriztette, és nem sokkal az olimpia kezdete előtt ugyanezt tette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Ezeknek az ellenőrzéseknek csak a tényét ismeri a MACS vezetője, a jellegét viszont nem, tekintettel arra, hogy ezeket a FINA, illetve a NOB kezdeményezte.