Nem vették el tőlük, csak megkérték őket, hogy mondjanak le róla

Tyumen Region Governor Prize international biathlon and cross-country skiing competition HORIZONTAL SQUARE FORMAT
2822337 04/10/2016 Italy's Dorothea Wierer during the mixed relay race at the Tyumen Region Governor Prize international biathlon and cross-country skiing competition in Tyumen. Eugeny Tumashov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sílövő Szövetség felszólította az orosz szövetséget, hogy mondjon le a 2021-es világbajnokság rendezési jogáról a feltárt doppingbotrányok miatt.

A nemzetközi szövetség, azaz az IBU mindezt a mostani világbajnokság helyszínén, az ausztriai Hochfilzenben tartott rendkívüli kongresszusa után jelentette be. A határozat ugyan egyelőre nem szól arról, hogy elveszik Tyumentől a rendezést,

ugyanakkor "megkérik" benne az orosz szövetséget (RBU) "az esemény visszaadására".

Az oroszoknak február 24-ig kellene lemondaniuk a rendezésről, ám az RBU elnöke, Alekszander Kravcov a TASZSZ-nak kijelentette, önként nem fogják ezt megtenni, sőt, ha kell, fellebbeznek is a döntés ellen. Ha az RBU önként nem mond le a rendezésről, február 24-e után a nemzetközi szövetség hivatalból is elveheti a vb-t Tyumentől.

Pedig már minden készen állna egy hangulatos világbajnokságra Forrás: RIA Novosti/Eugeny Tumashov

Kravcov hozzátette, ha megfosztják őket a rendezéstől, akár a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) is hajlandók fordulni jogorvoslatért.

Tyumen tavaly nyerte el a 2021-es rendezési jogot. Ha ezt elveszíti, a jövő évi IBU-kongresszuson születhet döntés az új vb-házigazdáról.

Korábban az úgynevezett McLaren-jelentésre hivatkozva - amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel - a Nemzetközi Bob és Szkeleton Szövetség (IBSF) fosztotta meg Szocsit az idei világbajnokságtól, melyet végül Königseeben rendeznek meg februárban.