Irdatlan pénzzel támogatna a svájci kormány egy sikeres olimpiai pályázatot

Alps ARCHITECTURE building exterior CASTLE CITY EUROPE geography ground occupation HUMAN GEOGRAPHY MOUNTAIN Physical Europe PHYSICAL GEOGRAPHY Swiss urban development Valais HORIZONTAL
Switzerland, Valais region, Alps, Sion city dominated by the two castles of Valere and Tourbillon
Vágólapra másolva!
A svájci szövetségi kormány arról határozott szerdán, hogy egymilliárd frankos (267 millárd forint) állami támogatást nyújt a szervezőknek, amennyiben Sion pályázata elnyeri a 2026-os téli olimpia rendezési jogát.

Ezzel a döntéssel határozottan kiállt a kandidálás mellett, de a jelentkezési szándékot még több kantonra kiterjedő népszavazásnak kell megerősítenie. A kabinet szerint a téli olimpia sportszakmailag, gazdaságilag és szociális vonatkozásaiban is nagy lehetőség lenne az ország számára.

Sion olcsón megúszna egy sikeres pályázatot Forrás: hemis.fr/RENAULT Philippe / hemis.fr/Renault Philippe

Az állásfoglalás három nappal azután született meg, hogy Ausztriában, a tiroli referendumon a helyiek többsége elutasította Innsbruck pályázatát.

Svájc korábban kétszer rendezett téli játékokat, 1928-ban és 1948-ban is St. Moritz volt a házigazda. Ez a város is tervezte, hogy ismét versenybe száll a rendezésért, de ott a helyiek már februárban elutasították népszavazáson a pályázati szándékot.

A NOB Sion mellett Stockholmmal és Calgaryval is egyeztetést folytat, illetve elképzelhető, hogy egyesült államokbeli helyszín is beszáll a versenybe, de Kazahsztán, Törökország és Japán is érdeklődését fejezte ki.

Jövőre a dél-koreai Phjongcshang, 2022-ben pedig Peking rendezi a téli olimpiát.