Hosszú Katinkát három év után letaszították az úszás trónjáról

swim Horizontal
Gold medalist Sweden's Sarah Sjostrom celebrates on the podium of the women's 50m freestyle during the swimming competition at the 2017 FINA World Championships in Budapest, on July 30, 2017. / AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szombaton délután a Nemzetközi Úszó Szövetség a kínai Sanyában megválasztotta az év legjobb vizes sportolóit. Sok meglepetést nem tartogat a névsor.

Ezek szerint az év legjobb férfi úszója az amerikai Caleb Dressel lett, aki a budapesti vizes világbajnokságon megnyerte az 50 és a 100 méteres gyorsúszást, valamint Milák Kristóf előtt a 100 pillangót is, és még két váltó aranyat is zsebre tehetett.

A nőknél három év után először nem Hosszú Katinkát látták legjobbnak a szavazók, hanem a budapesten és a rövidpályás Világkupa-sorozatban remeklő svéd Sarah Sjöströmöt. A magyar fővárosban három aranyérmet (50 gyors, illetve 50 és 100 méter pillangó), valamint és 100 és 200 méter gyorson egy-egy világcsúcsot is úszott. A rövidpályás Vk-sorozatban is remekelt a svéd, megnyerte a pontversenyt - éppen Hosszú Katinka előtt -, valamint úszott négy világcsúcsot.

Sarah Sjöströmnek nagy éve volt 2017-ben Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A férfi vízilabdacsapatok közül egyértelmű volt, hogy a budapesti vb-n győztes két csapatot fogják díjazni. A férfiaknál így valóban Horvátország, míg a nőknél a címét megvédő Egyesült Államok kapta a legjobbnak járó elismerést.

A műugrók közül is két friss világbajnok kapta a FINA díját: a férfiaknál a 10 méteren hatalmas versenyben diadalmaskodó brit Tom Daley, míg a nőknél a 3 méteren egyéniben és párosban is győztes kínai Si Tingmao.

Tom Daley a budapesti vizes vb egyik legnagyobb versenyét nyerte meg Forrás: AFP/Martin Bureau

A szinkronúszók között egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy a nőknél a Budapesten négy aranyat begyűjtő orosz klasszis, Szvetlana Kolesznicsenko lesz év legjobbja. A férfiaknál megosztották a díjat a vegyes párosok között egy-egy aranyat nyerő orosz Alekszandr Malcev és az olasz Giorgio Minisini között.

A nyíltvízi úszóknál a francia Marc-Antoine Olivier és a brazil Ana Marcela Cunha érdemelte ki az elismerést, míg az óriás-toronyugróknál az amerikai Steven LoBue és az ausztrál Rhiannan Iffland zárt az élen.

A díjkiosztón a 97 éves úszó, Bánki Béla - a nyári, magyarországi masters vb legidősebb versenyzője - is elismerést kapott.