Őrült izgalmak között dőlhet el, ki lesz Magnus Carlsen kihívója

sakk, világbajnok-jelöltei döntő, Berlin, Robert von Weizsäcker
A csúcsrangadó nyitólépését a Német Sakk Szövetség elnöke, Robert von Weizsäcker (középen), a korábbi köztársasági elnök, Richard von Weizsäcker fia tette meg
Vágólapra másolva!
A Berlinben zajló világbajnok-jelölti döntő tizenkettedik fordulójában a viadal első és második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov is vereséget szenvedett. Caruanát a rossz rajt után magára találó orosz Szergej Karjakin győzte le, aki ezzel át is vette a vezetést, holtverseny esetén pedig az egymás elleni eredmény dönt. Mamedgyarovot a 11 fordulón keresztül nyeretlen kínai Ding Liren fosztotta meg veretlenségétől. Még öten pályáznak az elsőségre, a győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

A német fővárosban a világbajnok-jelölti döntők történetének legérdekesebb tornája zajlik.

Nagyszerűen megjátszott partik mellett nagy hibák, időzavarban elpuskázott lehetőségek, jelentős formaingadozások is jellemzik a küzdelmeket.

Fabiano Caruana sajnálhatja, hogy remire rontotta Ding Liren elleni partiját, és a tizenkettedik fordulóban elszenvedett vereségét is nehéz lesz kijavítania. Két éve a moszkvai döntőben Szergej Karjakinnal kiélezett küzdelmet vívott az első helyért és a világbajnoki kihívói jogért, a versengés akkor az utolsó fordulóban dőlt el Karjakin javára.

Szergej Karjakin (b) és Fabiano Caruana a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Berlinben Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

A moszkvai viadalon Caruanának kockáztatnia kellett, mert kettőjük holtversenye Karjakinnak kedvezett volna. A szicíliai védelem Richter-Rauser változata nem bizonyult szerencsés választásnak, az orosz nagymester viszonylag könnyen nyerte meg a sorsdöntő ütközetet.

Berlinben viszont Caruana várhatta előnyösebb pozícióban az összecsapást, hiszen egy ponttal megelőzte orosz riválisát.

Karjakin a hatodik forduló után még nyeretlen volt,

négy döntetlen mellett két vereséget szenvedett el, az utolsó helyen „szégyenkezett".

A csúcsrangadó nyitólépését a Német Sakk Szövetség elnöke, Robert von Weizsäcker (középen), a korábbi köztársasági elnök, Richard von Weizsäcker fia tette meg Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

Csak a legvérmesebb hívei bíztak abban, hogy a „pokol tornácáról" van visszaút. Az orosz nagymester a második pihenőnapot követően kisebb csodát vitt végbe, fokozatosan javította helyezését, három játszmát is megnyert és ütközetüknek már óriási tétje volt, győzelemmel ugyanis beérhette Caruanát.

Nem okozott meglepetést az éllovas megnyitása, az orosz huszárjáték kedvenc fegyvere. Karjakin újítását követően a 16. lépésben alakult ki csatájuk első kritikus állása, az orosz sakkozó pozíciós minőségáldozatot hozott, egy gyalogot kapott cserébe és aktívabb játékot.

Forrás: Origo

17.Fxd5! Fxd1 18.Bxd1 Vc7 19.c4 Bge8 20.Vf2 b6 21.g4 Ff6 22.Kb1 Bd7?! 23.Bd3 g5 24.Ka2 Bee7 25.Vf3 Kd8 26.Fd2 Kc8 27.Vf1! és Karjakin lépésről-lépésre erősítette állását.

Fabiano Caruana egyre bizonytalanabb lett, nyugtalanította haderejének passzivitása, ellenjátékot azonban nem talált. Karjakin nyugodtan építkezhetett, ellenfele tétova királylépései csak segítették előnyének fokozását, második gyalogot is nyert. Kölcsönös időzavarban az orosz nagymester válogathatott a nyerések között, végjátékra bonyolított, szabadgyalogjai biztosították az oly' értékes győzelmét.

Forrás: Origo

39.Fxf7! Vf5 40.Bxd7+ Kxd7 41.Vxf5+ Bxf5 42.g6 Ke7 43.cxb5 Bh5 44.c4 Bxh4 45.a4 Bg4 46.a5 Kd6 47.a6 Kc7 48.Kb3 és sötét feladta. A világos király átvándorol a királyszárnyra, hogy segítséget nyújtson a g gyalog előrenyomulásához, és lenyerje a sötét bástyát.

Sahriyar Mamedgyarov a lépései között sokat sétáló, kissé nyugtalan típusú sakkozó, saját játszmája közepette bizonyára látta, hogy a félpontos előnnyel vezető Caruana egyre nagyobb bajba került.

Felcsillant előtte a remény, hogy a parti előtt még nyeretlen Ding Liren legyőzésével élre is kerülhetne.

Nem nyugodott bele, hogy csak egyenlő a pozíció, elvesztette objektivitását, fölöslegesen kockáztatott, és rajtavesztett.

Shriyar Mamedgyarov jobban bírja az izgalmakat állva, mint ülve Forrás: Origo

Az előző játéknapon Alekszandr Griscsuk ellen óriási ziccert elhibázó kínai sakkozó a felkínált eséllyel élni tudott, tizenegy döntetlen után először győzött.

A torna doyenje, a 41 éves exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik alaposan készült a viadalra, számos új megnyitási ötletet játszott meg, de többször is túlértékelte állásait, Caruanától elszenvedett veresége után mindenáron javítani akart, hiszen négy vereség volt a számláján.

Vlagyimir Kramnyikon talán már a csoda sem segíthet Berlinben Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

Fájdalmas volt a presztízsrangadó elvesztése Karjakinnal szemben, és nem tudta megakadályozni Griscsuk visszavágását sem az első játéknapi vereségéért.

A viadal előtti esélylatolgatáskor a mezőny második legrutinosabb nagymesterétől, az örmény Levon Aronjantól vártak jó szereplést.

Az előző három világbajnok-jelölti döntőben a félidőben mindig holtversenyben vezetett,

Londonban Magnus Carlsen, Hanti-Manszijszkban Viswanathan Anand, Moszkvában Szergej Karjakin társaságában.

Levon Aronjan szereplése nem váltotta be az előzetes reményeket Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

A mostani viadalon megrázta őt Vlagyimir Kramnyik elleni harmadik fordulós veresége, de azonnal javított Karjakin legyőzésével. Ötödik partijában azonban egy agyonnyert állást elremizve végképp megingott, és már ötször feladásra kényszerült. Kramnyikkal vívott második partijában a dinamikus egyensúlyt ígérő állásban vesztőlépést húzott.

Forrás: Origo

36...Vc7?? Levon Aronjan nem vette észre a fenyegető taktikai csapást. 36...Bg7 37.Fxe6 Bg5 védte volna a királyát. 37.He8+ és sötét feladta,

37...Kg8-ra 38.Vxe6+ Bff7 39.Hf6+ Kg7 40.Vg4+ Kf8 41.Vg8+ Ke7 42.Ve8+ Kd6 43.He4 matt következett volna.

Az amerikai Wesley So a Grand Chess Tour 2016 trófea elhódítása, sorozatos sikerei, világranglistás második helyezése után már a világbajnoki címről álmodozott. Törvényszerű volt a visszaesése, a döntő legfiatalabb tagjaként, egyik újoncaként a 24 esztendős olimpiai bajnok reményeit nem tudta valóra váltani.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

Forrás: Origo

A 13. forduló párosítása:
Sahriyar Mamedgyarov - Alekszandr Griscsuk
Ding Liren - Vlagyimir Kramnyik
Wesley So - Szergej Karjakin
Fabiano Caruana - Levon Aronjan

Az utolsó forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk - Fabiano Caruana
Levon Aronjan - Wesley So
Szergej Karjakin - Ding Liren
Vlagyimir Kramnyik - Sahriyar Mamedgyarov