Márton Anita az Origónak: Titkon reménykedtem az aranyban

Márton Anita
Birmingham, 2018. március 3. Az ezüstérmes jamaicai Danniel Thomas-Dodd, az aranyérmes Márton Anita és a bronzérmes kínai Kung Li-csao (b-j) a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokság női súlyökésének eredményhirdetésén 2018. március 3-án. Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg 19,62 méteres országos csúccsal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
Márton Anita lett a magyar atlétikai sport első világbajnoka, miután pénteken a világ idei legjobb eredményével, 19,62 méterrel aranyérmet nyert súlylökésben. A verseny után az Origónak is értékelt: elmondta, hogy titkon számított erre az eredményre, de nagyon erős riválisai voltak, és hogy 2018-ban is ugyanaz a célja, mint az elmúlt években, azaz elérni végre a 20 méteres álomhatárt.

Közvetlenül a világbajnoki cím megszerzése után Márton Anita azt nyilatkozta, hogy az elsődleges célja az éremszerzés és az egyéni csúcsának megjavítása volt. Az Origo kérdésére válaszolva azonban beismerte, titkon reménykedett benne, hogy meglesz az aranyérem.

Márton Anita szombaton átvette a világbajnoki aranyérmet Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Márton Anita elsőre 18,29 métert dobott, másodjára csak egy centivel nagyobbat.

Sebaj, tudjuk, hogy ő mindig a végén teszi oda magát, így nyert ezüstöt a londoni világbajnokságon tavaly, és bronzot a riói olimpián 2016-ban.

„Nem vagyok egy erős kezdő, de legalább utána mindig tudok javítani. Igazából már a harmadik lökéssel megnyertem volna a világbajnokságot, de nagyon örülök, hogy még azt is túl tudtam szárnyalni."

Aki olyan koncentrációval készül a már tét nélküli lökésére, mint Márton Anita, az meg is érdemli, hogy 19,62 métert dobjon, ami a világ idei legjobbja. „Szerettem volna javítani az eredményen, mert úgy éreztem, hogy van még lehetőség a lökésemben.

A harmadik dobás már önmagában bravúros teljesítmény volt (19,48), de a békéscsabai egyesület versenyzője tudta, hogy nincs vége,

hiszen ott volt a két legnagyobb riválisa, a kínai Kung Li-csiao és a jamaicai Danniel Thomas-Dodd.

„A kínai lánynak majdnem 21 méter az egyéni csúcsa, a jamaicai pedig stabilan löke a 19 közeli eredményeket, így a harmadik kör után még benne volt, hogy valamelyikük nagyobbat dob. Ezért is próbáltam javítani a végén."

A magyar súlylökő végig koncentráltan versenyzett Forrás: MTI/EPA/Gerry Penny

Márton Anita végül 19,62 méterrel lett világbajnok, de mint mondja, még mindig a 20 méteres álomhatár elérése a célja. „Többször megközelítettem már, a fő célom az, hogy meg is döntsem végre." És, hogy mikor szeretné? Még az idén.

– utalt a nyári atlétikai Európa-bajnokságra, amelyet augusztus 7. és 12. között rendeznek Berlinben.

Már világbajnok volt, de az utolsó dobásnál is remegtek a lábai

Márton Anita a világ idei legjobb eredményével, 19,62 méterrel világbajnoki címet nyert súlylökésben a birminghami fedettpályás atlétika világbajnokságon. Az utolsó dobásnál már biztos volt az aranyérem, neki mégis remegtek a lábai. A következő cél a berlini Európa-bajnokság és a 20 méteres álomhatár elérése.