Vágólapra másolva!
Liu Shaolin Sándor megszerezte Magyarország történetének első összetett aranyérmét a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ráadásul öccse, Liu Shaoang nyerte az ezüstérmet. Váltóban a férfiak aranyérmet, a nők bronzérmet nyertek.

Az MTK 23 éves versenyzője így mind a négy egyéni számban a legjobb kettőben zárt, ugyanis 1500 méteren győzött, míg 500 és 1000 méteren második lett. Testvére harmadszor állhat dobogóra ezen az Eb-n az 500 méteres diadala és az 1500 méter ezüstérme után.

A 3000 méteres szuperdöntőben a Liu Shaoang harmadikként, míg bátyja negyedikként ért célba. A magyar testvérpár az egész futamban csak és kizárólag Szemjon Jelisztratovra figyelt, amíg az orosz hátul korcsolyázott, addig ők is. A részhajrához közeledve Jelisztratov előre tört, de vele tartott mindkét magyar, a részhajrában Liu Shaoang harmadik lett a két szökevény, az olasz Yuri Confortola és az izraeli Vladislav Bykanov mögött. Jelisztratov ezután sem igazán erőlködött, így a Liu fivérek kontrollálták a futamot, és a nekik tökéletesen megfelelő harmadik és negyedik pozícióban értek célba.

Egyéniben

A nap kezdetén a negyeddöntő nem okozott gondot a Liu fivéreknek. Az 1500 méteren győztes, 500-on ezüstérmes Liu Shaolin Sándor a rajtot követően a harmadik helyre sorolt be ötfős futamában, előtte két francia rivális korcsolyázott, akiket egyesével előzött meg, majd biztosan őrizte éllovas pozícióját a célig. Az 500 méteren arany-, 1500-on ezüstérmes öccse, Liu Shaoang többnyire az izraeli Vladislav Bykanov mögött „utazott”, majd két és fél körrel a vége előtt tört az élre, hogy futamgyőztesként lépjen tovább.

Liu Shaolin Sándor (j) és öccse, Liu Shaoang, miután összetettben Sándor aranyérmet, Shaoang ezüstérmet nyert a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

A legjobb tízet felvonultató elődöntőben a 23 éves Liu Shaolin ugyan élre állt már az ötfős futam elején, de két francia riválisa és a holland ellenfele is megelőzte. Az MTK versenyzője ezt nem hagyta annyiban, ritmust váltott, és mindenkit körbekorcsolyázva ismét visszavette a vezetést, amelyet már nem engedett ki a kezéből. A döntőben Liu Shaolin remekül kezdett, szinte végig vezetett, két körrel a vége előtt azonban orosz riválisa megelőzte őt, így csak az ezüstérem lett meg.

– nyilatkozta Shaolin a második hely után.

A 20 éves Liu Shaoangot nem hagyták vezetni az elődöntőben, a két orosz versenyző és Bykanov is folyton elé próbált kerülni, utóbbi egy ilyen manővernél kilökte a magyar gyorskorcsolyázót, aki, mivel nem továbbjutó helyen állt ekkor, a továbbjuttatásban sem bízhatott. A B-döntőben két olasz ellenfelét megelőzve elsőként ért célba.

Váltóban

Az 5000 méteres férfi váltódöntő nagyon hamar kétesélyesre redukálódott, mivel a franciák és az olaszok már a táv elején elestek. Az élen korcsolyázó magyarok nem diktáltak erős tempót, így a két leszakadt kvartett szinte már felért a magyar-holland párosra, csakhogy ekkor a hollandok élre álltak és elképesztő sebességet diktáltak, a francia-orosz duó pedig azonnal lemaradt - immár végleg. Végig a hazai csapat vezetett a hajrában, a magyaroknak csak az utolsó váltásnál sikerült előzniük, amikor Liu Shaoang lökte be bátyját, Liu Shaolin Sándort. A három arannyal és két ezüsttel a kontinensviadal legeredményesebb versenyzője az 1000 méter után nem engedte még egyszer kiénekelni a sajtot a szájából, és biztosan megtartotta a vezető helyet a célig. A csapat ötödik tagja, Varnyú Alex szintén aranyérmesnek vallhatja magát, mivel a pénteki negyed- és a szombati elődöntőben ő versenyzett Liu Shaoang helyett.

Liu Shaolin Sándor, miután összetettben aranyérmet nyert Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

"Tíz percem volt a szuperdöntő után felmenni a jégre. Hiába hagytam ki az első váltást, már a második-harmadik futásomnál majd' meghaltam. Jól jött, hogy a franciák és oroszok esése után a hollandok átvették a vezetést, így ők diktálták a tempót. Az utolsó váltásnál csak arra gondoltam, hogy ezt a két kört ki kell bírni, nem engedhetem meg, hogy még egyszer levadásszanak" - értékelte a váltó sikerét Liu Shaolin, aki elismerte, a kiváló eredmények ellenére rendkívül nehéz volt számára ez a kontinensviadal, mert előtte beteg volt, majd hétfőtől bokasérülés hátráltatta.

Bronzérmes a női váltó

A nőknél azonnal egy kellemes meglepetéssel kezdődött a negyeddöntők sora, ugyanis Bácskai Sára Luca egy kifejezetten erős ellenfeleket felvonultató futamban tudott győzni. A 19 éves versenyző a legrosszabb, ötös pozícióból rajtolt, de a gyengébb tempót kihasználva féltáv előtt az élre tört, első helyét pedig már nem is engedte át másnak, így például maga mögött tartotta az 1500 méteren bronzérmes orosz Szofija Proszvirnovát is. A taktika azért is kifizetődő volt, mert mögötte pozíciós harcot folytattak a riválisok, így a futamot esés, majd két kizárás és egy továbbjuttatás is tarkította. Jászapáti Petra ugyanezt a stratégiát választotta, nagyon korán átvette a vezetést, és olyan tempót korcsolyázott, hogy az ellenfelek csak a második továbbjutó helyért tudtak csatázni.

Az elődöntőben Bácskai a nehezebb ötösbe kapott besorolást, de nem ijedt meg, szép manőverrel a második helyre jött fel, csupán a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie volt előtte. Ezt a pozíciót a hajráig tartotta, viszont a végére úgy tűnt, elfáradt, előbb a hazai közönségkedvenc, a szám olimpiai bajnoka, Suzanne Schulting, majd a Proszvirnova viharzott el mellette, végül még francia ellenfele is megelőzte őt. A futam meglepetése az volt, hogy Schulting hibázott az utolsó előzésénél, emiatt kizárták. Jászapáti sokáig az utolsó, ötödik helyen „vonatozott", amikor megpróbált körbekorcsolyázva előre törni, körökön át külső íven ragadt, ráadásul előznie sem sikerült. Ezzel a manőverrel rengeteg energiát elégetett, és nem maradt ereje, hogy még egyszer próbálkozzon. A B döntőben kettős magyar győzelem született: Jászapáti végig vezetve, 1:35-ös idővel nyert, mögötte Bácskai ért célba másodikként.

Kettős magyar győzelem született a női mezőny B döntőjében Forrás: AFP/Mladen Antonov

Női váltóban a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Knoch Márta, Somogyi Barbara összeállítású magyar csapat bronzérmet nyert. A 3000 méteres futamon izgulni sem kellett, ugyanis előbb az olaszok, majd nem sokkal később a franciák is elestek úgy, hogy senki sem bántotta őket. A magyarok az egész futamban harmadikként korcsolyáztak, azaz mindkét rivális mögöttük bukott. A táv felétől magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a hollandok, így előbb a magyar, majd a hajrában az orosz négyes is kissé leszakadt.

"Déja vu érzésem van. Amikor Sacival mi kerültünk be ilyen fiatalon a váltóba, mint most Barbi, akkor 2015-ben ugyanitt Dordrechtben ugyanígy harmadik helyen végzett a váltó az Eb-n. Ez egy jó kezdet, ami lökést adhat a folytatásra" - emlékezett vissza a 20 évesen már a csapat vezérének számító Jászapáti Petra, aki nem érzi nehéznek azt a felelősséget, hogy ilyen fiatalon már neki kell átadnia tapasztalatait a fiatalabbaknak.

A magyar csapat története során először végzett a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázatának élén: a hollandiai Dordrechtben rendezett kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött.