Vágólapra másolva!
A magyar válogatott Szatmáry András végig szökésben volt a Tour de Hongrie második szakaszán, és mivel a két gyorsasági részhajrából egyet megnyert, egyet pedig második helyen zárt, így az időjóváírásoknak köszönhetően néhány pozíciót javítani tudott összetettben. Hajdúszoboszlón végül mezőnyhajrá döntött, amit Jakub Mareczko nyert meg.

A kerékpársport csapatsport. Ez egy verseny minden területére igaz. Egy jól szervezett csapat nélkül szinte esélytelen nem csak összetettet, de már egy szakaszt is megnyerni. Csak a legnagyobbak képesek komoly segítség nélkül győzni, de ők sincsenek sokáig rászorulva, mert hamar egy World Tour-együttesnél találják magukat, ahol ez elképzelhetetlen.

Debrecenben kezdődött a Tour de Hongrie második szakasza Forrás: SPORTFOTO PRESS/Zsolt Halmagyi

Nem csak a kerékpárosok között fontos a jó csapatmunka, de ahhoz is, hogy ők gördülékenyen végig tudják tekerni az aktuális távot. A rendőri felvezetés, a zsűri autók, a versenyigazgatók, a motoros felvezetés, a mentők és az útvonalat biztosító önkéntesek végig rádiós kapcsolatban vannak egymással.

Ha ez nem lenne, akkor az olyan balesetekre sem lehetne azonnal reagálni, mint ami az egyik motorossal és a mögötte ülő fotóssal történt a 158,4 kilométeres szakaszon Balmazújvárosnál.

Egy pályára kerülő autó véletlenül elütötte a verseny hivatalos fotósát szállító motorost. A balesetben mindketten megsérültek, és orvosi ellátásra szorultak - bordatörést szenvedtek. A mezőnnyel tartó három mentőautó közül azonnal riasztották a legközelebbit, így a lehető leghamarabb megkapta a szükséges ellátást.

A magyar válogatott Szatmáry András is részt vett a szökésben a szeles alföldi forróságban Forrás: Szendrei Zoltán

Ez még a Debrecen és Hajdúszoboszló között zajló szakasz első felében történt, amikor hat szökevény meglógott a többiektől. Köztük volt a magyar válogatott bringása, Szatmáry András, akinek a nevéhez fűződött a nap legnagyobb magyar sikere. Mivel egy vasúti felüljáró sem volt az útvonalban, ezért útközben csak két gyorsasági részhajrá volt az említésre méltó.

Az első részhajrát Szatmáry nyerte Debrecenben, az azt követőt pedig Balmazújvárosban második helyen zárta,

így az ezzel járó időjóváírásnak köszönhetően virtuálisan feljött az összetett harmadik helyére.

Ugyan vasúti felüljáró nem, de vasúti kereszteződés bőven volt az útvonalon. 44 kilométerrel a vége előtt a rendezők természetesen résen voltak, és megállították a mezőnyt, hogy a vonat el tudjon haladni.

A szökevények előnye öt és fél perc is volt, mégsem volt esélyük a mezőny előtt célba érni a szeles alföldi forróságban. Az ilyen időjárási körülmények között a csapatok háttérstábjának is különös jelentősége van: ők azok, akik az autóban ülnek, és a frissítőket osztják.

Az utolsó 800 méter teljesen sík volt a hajdúszoboszlói befutón Forrás: Szendrei Zoltán

A mezőny sorozatban harmadik évben is versenghetett Hajdúszoboszlón a szakaszgyőzelemért, ami ezúttal mezőnyhajrában dőlt el. A Caja Rural-Seguros, a Trek-Segafredo és a Mitchelton-Scott irányította a történéseket. Mivel az utolsó 800 méter szinte teljesen egyenes volt, így optimális körülmények voltak egy kiegyenlített sprintre.

Jon Aberasturi, a sárga trikós egy kilométerrel a vége előtt belekeveredett egy bukásba, viszont mivel három kilométerrel belül történt a balestet, ezért az első helyezettel azonnos időt kapott. A leggyorsabb a CCC sprintere, Jakub Mareczko lett. Az első négy helyezett egyaránt olasz lett.

- mondta a szakaszgyőztes az M4 Sportnak.

Szatmáry András kiváló teljesítményének köszönhetően már második az összetettben.

- mondta az új fehér trikós, aki annak ellenére, hogy benne volt a bukásban, feljött az időjóváírásoknak köszönhetően feljött az összetett második helyére.

A hajrában történt bukást az MTI-nek felidézve kifejtette, hogy 800 méterrel a cél előtt "szokásos mezőnyhajrás tülekedésben",

körülbelül 70-75 kilométer per órás sebességnél valaki bukott, a kordon is berepült, neki pedig nem sikerült megállnia, és beesett egy "nagy kupac ember alá".

A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet cél számára saját bevallása szerint.

Tour de Hongrie, 2. szakasz
Debrecen-Hajdúszoboszló, 158,4 km
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:38:20 óra
2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Luca Pacioni (olasz,, Androni Giocattoli-Sidermec) a.i.

Az összetettben:
1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 6:26:14
2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 4 mp h.
3. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 mp h.
14. Dina Márton (Kometa-Xstra) 10 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) a. i.
30. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Szatmáry András (magyar válogatott)

A Tour de Hongrie hétfőn egy Karcag és Nyíregyháza közötti 181,8 kilométeres sík szakasszal folytatódik.