Monspart Sarolta teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél

Monspart Sarolta
Budapest, 2020. május 14. A nemzet sportolójává áprilisban választott Monspart Sarolta világbajnok tájfutó budapesti otthonában 2020. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szombaton 76 éves korában meghalt a tájfutásban világbajnok Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója. A magyar sport 12 legendája közé 2020-ban beválasztott Monspart Sarolta elsőként képviselhette a nem olimpiai sportágakat ebben a csoportban, és olimpiai bajnok társai, valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is a legnagyobb elismeréssel beszélnek az eredményeiről.

"Személyesen is ismerhettem, egész életében a sport fontosságát hangsúlyozta, és a mozgást, az aktív életmódot népszerűsítette.

– fogalmazott az M1 aktuális csatornának Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki Monspart Sarolta eredményeit méltatva kiemelte, a Nemzet Sportolója minden kritériumának megfelelt. "Neki köszönhetően több százezren kezdtek sportolni.

"Saci nem volt olimpiai bajnok, mivel nem olimpiai sportágban érte el a sikereit, de a magyar sportéletben nyújtott teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél" – mondta a Nemzet Sportolói közé tartozó Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a nemzetközi fair play bizottság elnöke, aki hozzátette, hogy Monspart Sarolta a korát megelőzve küzdött azért, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, és benne a sportolást.

"Szenvedélyes, szerethető ember volt, a fair play magatartás példája. Erős volt, harcolt a maga és mások igazáért, közösségi ember és nagy pedagógus. Szívügye volt az egészséges életmód és a rendszeres sportolás hirdetése, az idősek számára létrehozott gyalogló egyesülete sokakkal szerettette meg a mozgást, és közösséget is teremtett" – tette hozzá Kamut Jenő.

A nemzet sportolójává áprilisban választott Monspart Sarolta világbajnok tájfutó budapesti otthonában 2020. május 14-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Mi, birkózók is nagyon tiszteltük őt sporteredményeiért, küzdeni tudásáért. Nagy küzdő volt sportolóként, majd az életben is, amikor a betegségével harcolt. Sajnos, a vírusjárvány kitörése óta nem voltak események, ahol találkozhattunk volna, úgyhogy személyesen mostanában nem láttuk egymást" – mondta Varga János, az 1968-as mexikói olimpia aranyérmese, a Nemzet Sportolója.