Vágólapra másolva!
Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) elnöke szerint a jövőben teljesen áttérhetnek a számítógépes pontozásra, leváltva ezzel a pontozóbírókat.

A 2016 után nem régiben ismét a FIG élére megválasztott japán sportvezető első kinevezése óta a szövetség egyik főtámogatója a Fujitsu nevű számítástechnikai cég, amelynek a szoftvere lehet a megoldás az emberi pontozás teljes kiikatatására.

A 3D-s rendszert néhány versenyen már tesztelték is, de a nagy világeseményeken történő bevezetése azért még odébb van. A 62 éves japán sportvezető szerint azonban csak idő kérdése, hogy haladva a korral ezzel a lépéssel tegyék mindenki számára igazságosabbá a világ egyik legnépszerűbb sportágának pontozását.

Működésben a pontozó szoftver Forrás: Insidethegames.biz

A tornában a bemutatott elemek mindegyikének meghatározott kiinduló pontértéke van, de azt már a szakértő bírók szeme dönti el, hogy az adott elemet mennyire pontosan adta elő a sportoló. Ezt a szubjektív nézőpontot váltaná ki gépekkel Vatanabe elnök, aki azt ígérte, hogy a fejlesztésekkel a FIG valamennyi szakágban (szertorna, ritmikus gimnasztika, trambulin, aerobic és akrobatikus torna) képes lesz helyettesíteni a pontozóbírókat.

A majdani szoftvert nem csak a versenyek értékelésére szeretnék használni, hanem arra is, hogy a sportolók akár edzéseken is "pontozhassák" a saját gyakorlataikat, így tökéletesítve azokat.