Vágólapra másolva!
A pekingi játékokon már ott lesz a Magyar Olimpiai Bizottság következő elnöke a tervek szerint.

A Nemzeti Sport információi szerint szerdán ülésezik a MOB elnöksége – a grémium többsége még december elején fordult szembe Kulcsár Krisztiánnal, s aztán a hónap végén a közgyűlés is megvonta a bizalmat az elnöktől: a saját maga által (és ellen...) kért bizalmatlansági szavazás után rögtön, még azon a december 30-ai rendkívüli közgyűlésen jelentette ki Kulcsár Krisztián, hogy január 31-ei hatállyal távozik tisztségéből.

„Amennyiben a tagság megszavazza az utódomat február elejéig, úgy a következő elnök már ott lehet a téli játékokon" – mondta a saját fizetését a világjárvány alatt több mint a duplájára emeltető elnök a bizalmatlansági szavazás után, s a mondat kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a február 4-én rajtoló pekingi olimpiára éremesélyekkel utazik a magyar küldöttség.

Szerdán ülésezik a MOB elnöksége Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezért is fontos, hogy mielőbb legyen új elnöke a MOB-nak, így aztán a szerdai elnökségi ülésének több napirendi pontja, például a november 17-e, vagyis az előző elnökségi ülés óta eltelt időszakról szóló elnöki beszámoló mellett ott „lapul" a legfontosabb, mégpedig a közgyűlés összehívása.

A Magyar Olimpiai Bizottság alapszabálya értelmében a közgyűlést az elnökség hívja össze. Az elnökség a közgyűlési meghívóban megállapítja a közgyűlés helyét, idejét és a javasolt napirendi pontokat – úgy tudjuk, a szerdai elnökségi ülésen arról születik döntés, hogy a MOB elnökválasztó közgyűlését január 29-én tartják.

Ha így történik, akkor egy hete marad az elnökségre kandidálóknak arra, hogy jelezzék, vállalják a megméretést (az alapszabály értelmében a vonatkozó pályázatot a közgyűlést megelőző tizedik napig lehet benyújtani): a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztségére bármely, a tisztújító közgyűlés napján tagsági jogviszonnyal rendelkező MOB-tag nyújthat be pályázatot és választható – megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelenlévő MOB-tagok több mint felének „igen" szavazatát megszerezte.