Hétfőn még nem döntenek Novak Djokovic esetleges kiutasítása ügyében

tennis Horizontal, Novak Djokovic, Australian Open
Serbia's Novak Djokovic celebrates beating Russia's Daniil Medvedev in their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 21, 2021. (Photo by Patrick HAMILTON / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Hétfőn még biztosan nem dől el, hogy részt vehet-e a jövő héten kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon a világranglistát vezető Novak Djokovic, akinek fellebbezését elfogadta az ausztrál szövetségi bíróság, így a 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes szerb játékos visszakapta a vízumát.

A The Age című ausztrál napilap arról írt, hogy

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hétfőn biztosan nem dönt Djokovicról, a következő napokban viszont neki van lehetősége arra, hogy kiutasítsa a szerb sztárt az országból.

A 34 éves teniszező a bíróság döntése nyomán

elhagyhatta a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék a hétfői ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása "indokolatlan" volt.

Djokovic szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Hétfőn még nem születik döntés Forrás: AFP/Patrick Hamilton

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta. A szerb parlament szóvivője, Ivica Dacic aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Djokovicot Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.

Djokovic egyik nagy riválisa, a szintén 20-szoros GS-tornagyőztes spanyol

Rafael Nadal "cirkusznak" nevezte a jelenleg is zajló ügyet,

és hozzátette, függetlenül attól, hogy ő egyetért-e Djokoviccsal, vagy sem, a bíróság ítéletet hozott, melynek érvényben kellene maradnia.

- nyilatkozta Nadal a spanyol Onda Cero rádiónak.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, míg a vele Melbourne-ben történteket Szerbiában fogadta óriási felháborodás.