Üzent az ausztrál belügyminiszter: Djokovic bármikor távozhat, még segítünk is neki

Horizontal
Serbia's Novak Djokovic holds the Norman Brooks Challenge Cup trophy after winning against Austria's Dominic Thiem in their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 3, 2020. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Továbbra is egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik Novak Djokovic, az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, akitől a hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt. Az ügyben az ausztrál belügyminiszter is megszólalt, továbbra sem könyörülnek a szerb klasszison, aki viszont távozhat Ausztráliából, ha akar.

A húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint szerda éjfél előtt szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot,

mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat". Ügyvédei rögtön fellebbeztek a határozat ellen, egy bíró meghallgatást tart majd az ügyében, azonban döntés továbbra sincs, így Djokovic egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik.

Djokovic elengedéséért Szerbiában és a szálloda előtt is tüntettek, de az ausztrál belügyminiszter, Karen Andrews szerint a távozásának nincs akadálya.

"Djokovic bármikor távozhat, amikor csak szeretne és a határőrség még segítene is neki ebben".

Novak Djokovic bármikor távozhat Ausztráliából Forrás: AFP/David Gray

Ausztrál sajtóértesülések szerint hétfőn kerülhet sor a meghallgatásra, így ha Djokovic nem akar távozni, akkor addig biztosan a melbourne-i hotelben marad majd.

Djokovic - aki korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett - magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két oltást kapott a koronavírus ellen.

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vucic elnök közölte, az egész ország Djokovic mögött áll, és a szerb hatóságok mindent megtesznek azért, hogy "mihamarabb befejeződjön a világ legjobb játékosának a zaklatása". A Kurir című napilap "minden idők legnagyobb sportbotrányáról" írt, míg az Informer címlapján a vezércikk címe "Botrány és szégyen: Novakot őrizetbe vették Melbourne-ben".

Csütörtökön megszólalt az ügyben Rafael Nadal is, aki Djokovichoz hasonlóan a rekordot jelentő 21. GS-trófeájára hajt.

"Természetesen nem tetszik ez a helyzet, és bizonyos szempontból sajnálom Novakot" - jelentette ki a spanyol sztár. - "Ugyanakkor hónapok óta ismerte a feltételeket, és ő dönt a saját dolgaiban. Én is voltam covidos, és két oltást kaptam. Aki így tesz, itt és a világon mindenütt teniszezhet" - tette hozzá.

Pénteken pedig a felesége, Jelena Djokovic is megszólalt.

"Mély lélegzetet veszek, hogy lenyugodjak, hogy hálát és megértést találjak mindazért, ami velünk történik."