Gyulay Zsolt: Nem elég, hogy van két világsztárunk, fejleszteni kell a téli sportokat

téli olimpia 2020, rövid pályás gyorskorcsolya, vegyes váltó, döntő, öröm, bronzérem
Peking, 2022. február 5. Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry, a bronzérmes magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny döntője után a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Fantasztikus, hogy van már érmünk a pekingi olimpián - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI-nek egy nappal azt követően, hogy a helyszínen tekintette meg a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó döntőjét.

"Jó volt a csapat, fantasztikusan izgalmas volt a verseny. Külön meg kell dicsérni a lányokat, mert az elődöntőben és a döntőben akkorát mentek, ez nagyon sokat jelentett. A fináléban bármi lehetett volna, ha nincs az elcsúszás" - fogalmazott Gyulay Zsolt.

Elmondta, megérkezésekor azért mert éremszerzésről beszélni, mert kiutazása előtt sokat beszélt Kósa Lajossal, a magyar szövetség elnökével, így képben volt az esélyekről, ráadásul együtt utazott Liu Shaoanggal Pekingbe, és tudta, mire lehet számítani.

- tette hozzá.

Peking, 2022. február 5. Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry, a bronzérmes magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny döntője után a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A MOB elnöke arra is kitért, hogy a jövőben arra kell törekedni, hogy a mostaninál több versenyző kijusson a téli olimpiára. Mint mondta, le kell ülni egyeztetni a téli sportok szövetségeivel, miként lehetne növelni a kvótaszámot és akár infrastruktúrát fejleszteni. A sportvezető példaként Csehországot hozta fel, melynek pekingi delegációja megközelíti a 200 főt, s ebből 115 a sportoló, míg a magyarokat mindössze 14 versenyző képviseli a játékokon.

- mondta Gyulay.

Elmondta, hogy vasárnap már találkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság operatív vezetőségével, majd találkozik Schmitt Pállal, a NOB magyar tagjával, vasárnap este pedig elmennek a rövidpályás gyorskorcsolyázók éremátadójára.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású vegyes váltó szombaton a harmadik helyen végzett, megszerezve így a pekingi küldöttség első érmét.