Történelmi olimpiai aranyérem született az acélgyár tornyai között

(XHTP)(BEIJING2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-FREESTYLE SKIING-MEN'S FREESKI BIG AIR-FINAL (CN) se Horizontal
(220209) -- BEIJING, Feb. 9, 2022 (Xinhua) -- Birk Ruud of Norway competes during the freestyle skiing men's freeski big air final at Big Air Shougang in Beijing, capital of China, Feb. 9, 2022. (Xinhua/Huang Xiaobang) (Photo by Huang Xiaobang / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A norvég Birk Ruud nyerte meg a férfi síakrobaták big air versenyét a pekingi olimpia szerdai versenynapján.

A játékokon most debütáló számban egy nagy sáncon mutatnak be látványos ugrásokat a sízők, akik a fináléban három gyakorlatot teljesítettek, s a végeredményben a két-két legjobb kísérlet pontszámait összegezték. A versenyszámot az olimpiák történetének talán legkülönlegesebb helyszínén, egy már leszerelt acélmű tornyai között rendezték meg:

A mezőny tagjai szebbnél szebb ugrásokkal rukkoltak elő, ugyanakkor majdnem mindenkinek volt rontott kísérlete az első két körben, kivételt szinte egyedül Ruud jelentett, aki az első produkciójára az egész verseny legmagasabb pontszámát, 95,75-ot kapott, majd a másodikra 92-t, s az utolsó sorozat előtt 187,75 ponttal toronymagasan vezetett.

Az utolsó körben az aktuális helyezések alapján, fordított sorrendben indultak a sportolók, akik közül senki sem tudta befogni a norvégot, így ő utolsóra már tét nélkül, hazája zászlajával a kezében csúszott.

Az ezüstérmet az első körben hibázó amerikai Colby Stevenson szerezte meg 183 ponttal, a bronzot pedig a svéd Henrik Harlaut 181-gyel. Utóbbi ezúttal a medál mellett annak is örülhetett, hogy ellentétben a 2014-es szocsi játékokon bemutatott gyakorlatával, most végig rajta maradt a nadrágja.

Eredmények, síakrobatika, férfi big air, olimpiai bajnok:
Birk Ruud (Norvégia) 187,75 pont
2. Colby Stevenson (Egyesült Államok) 183
3. Henrik Harlaut (Svédország) 181