A Giro d'Italiára készülő sztárkerékpáros elmondta, miből merít erőt

cycling Horizontal
Cofidis' French rider Guillaume Martin competes during the 4th stage of the 80th edition of the Paris - Nice cycling race, 13,4 km time trial stage between Domerat and Montlucon, on March 9, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Friedrich Nietzsche gondolatai és az aikidóban szerzett tapasztalatai segítik Guillaume Martint, aki a Cofidis hegyimenője lesz a pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.

A francia World Team szállodájában a Vuelta a Espana 2020-as hegyi pontversenyének győztese kiemelte: jólesett neki, hogy a még nem teljesen lecsengett világjárvány ellenére is zsúfolásig megtelt a Hősök tere a szerdai csapatbemutatón.

A 28 éves bringás most mutatkozik be az olasz körversenyen, a francia és spanyol háromhetesről viszont már van összetett eredménye a legjobb tízből,

eddigi legjobbja a tavalyi Tour de France-on megszerzett nyolcadik pozíció, ezt szeretné megjavítani a Girón.

"Ugyanakkor nem akarok túl magas célokat kitűzni, pláne úgy, hogy a verseny csak holnap kezdődik. Meglátjuk, mire leszek képes, és milyen formában érkeznek a riválisok" - fogalmazott Martin. Rámutatott, korán ki fog derülni, hogy ki hol tart, mivel a három magyarországi szakasz és az utazással töltött szünnap után rögtön hegyi befutós etap vár rájuk az Etnán.

Háromhetes szicíliai edzőtábora után ugyanakkor úgy érzi, a felkészülése jól sikerült. A végső siker nagy esélyeseinek Richard Carapazt és Simon Yatest tartja, valamint kiemelte a csapatként erős Bahrein Victorioust és a BORA-hansgrohét is.

Valter Attiláról azt mondta, tudja, mit ért el tavaly a Girón, amikor három napig viselte az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót, és meglátása szerint jól fejlődik a fiatal magyar kerékpáros francia csapatában, a Groupama-FDJ-ben.

A Cofidis kapitánya fontosnak nevezte, hogy az első napokat megússza gond és bukás nélkül. Utóbbival amúgy sem voltak jelentős problémái pályafutása eddigi részében, mivel gyermekkorából az összpontosítás képességét hoztak magával: édesapja aikidót oktat, és ő maga is foglalkozott a tradicionális japán harcművészettel. Ez segít megőrizni a nyugodtságát, jó reflexeinek és az esési képességeinek köszönhetően eddig elkerülték a súlyos sérülések, mint például a törések.

Guillaume Martin szerint Valter Attila fejlődése jól halad Forrás: AFP/Franck Fife

A másik, ami erőt ad neki, kedvenc gondolkodója, Friedrich Nietzsche közismert mondata: "ami nem öl meg, az erősebbé tesz".

Filozófia szakos diplomamunkájában a XIX. századi német szerző munkásságát kapcsolta össze a sporttal, pályafutása lezárása után pedig szívesen foglalkozna írással, és mindenképpen folytatja majd a filozófiával kapcsolatos munkáit is.

A koncentráció erejében hisz csapattársa, az olasz Simone Consonni, aki ennek is tudja be azt a sikert, amit az üldözéses csapatversenyben arattak tavaly társaival a tokiói olimpia pályakerékpáros velodromjában.

idézte fel a dánok elleni finálé rendkívül emlékezetes fordítását: a táv utolsó nyolcszáz méterén közel egy másodperces hátrányt dolgoztak le társaival. Felidézte, rendkívül gyorsan kezdtek, és dán előny mellett is tudták, hogy az országúton időfutam-világbajnok Filippo Ganna az utolsó körökre élre állva meg tudja fordítani a döntőt.

hangsúlyozta jellegzetes olaszos gesztikulációval kísérve.

A Cofidis keretének gyorslábú embere tavaly már volt szakaszmásodik a Girón, két évvel ezelőtt pedig a Touron volt etapdobogós. Ezúttal a szakaszsikert célozza meg, erre meglátása szerint a nem teljesen sík etapokon van a legnagyobb esélye sprintből vagy szökésből, bár a pénteki nyitány visegrádi emelkedős befutóját már nem tartja ideálisnak a maga számára, ennek legnagyobb esélyese szerinte a holland Mathieu van der Poel.

szögezte le. Hozzáfűzte, mindig csak a következő feladatra koncentrál.

Az interjúk elkészülte alatt a Cofidis stábtagjai végig a csapatkocsik tisztításával foglalatoskodtak, illetve - akárcsak az ugyanebben a hotelben megszálló BikeExchange-Jayco szerelői - szombatra készítették elő az időfutam-kerékpárokat, így Martinét is, amelynek könyöklőjét 3D-s nyomtatással külön az ő alkarjára tervezték. A pénteki nyitóetapon használt országúti bringák ugyanakkor már a kamionban sorakoztak egymás mellett: a Nagy Rajtra minden készen állt.