Szökéssel ért véget a Giro nyolcadik szakasza Nápolyban, Fetter Erik a 15.

cycling Horizontal
Team Lotto's Belgian rider Thomas De Gendt celebrates as he crosses the finish line to win the 8th stage of the Giro d'Italia 2022, 153 kilometers between Napoli and Napoli, southwestern Italy, on May 14, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Thomas de Gendt nyerte a Giro d'Italia Nápoly környéki, 153 kilométeres szakaszát. A Lotto belga versenyzője legutóbb még 2012-ben, a Stelvión nyert szakaszt a Girón.

Nápolyból indult és ott is ért véget a Giro d'Italia nyolcadik szakasza, amely folyamatosan hullámzó útvonalat hozott, összesen 2130 méternyi szintkülönbséget kellett teljesítenie a versenyzőknek.

A szakasz elején 20-an is szökésbe keveredtek, többek között Mathieu van der Poel és Biniam Girmay is elől helyezkedett, de az összetettet tekintve a cofidises Guillaume Martin volt a legelőkelőbb helyen. A francia kerékpáros virtuálisan át is vette szakasz közben a vezetést az összetettben, de a Trek végül jól dolgozott a mezőny elején, így Juan Pedro López megtarthatta az összetett első helyét.

A rend az utolsó 50 kilométeren belül bomlott meg: előbb egy ötfős mini szökevénysor alakult ki Thomas De Gendt vezetésével - innen később az olasz Simone Ravanelli leszakadt -, őket a pontversenyben jól álló, a nyitószakaszon második eritreai Biniam Girmay, és a visegrádi finis során győztes Mathieu van der Poel fémjelezte ötösfogat vette üldözőbe.

Az elöl haladók magabiztosnak mondható, 40 másodperc körüli előnnyel vezettek, elsősorban a két Lotto-Soudalos versenyző, az egyaránt belga De Gendt és Harm Vanhoucke remek összedolgozásának köszönhetően. Végül a vezető négyesből került ki a győztes, a sprintet - Vanhoucke felvezetése után - De Gendt nyerte az olasz Davide Gabburo és a spanyol Jorge Arcas előtt. Biniam Girmay végül az ötödik, Van der Poel a hetedik lett.

Thomas De Gendt 10 év után nyert újra szakaszt a Girón Forrás: AFP/Luca Bettini

A főmezőnyben az összetett második helyén álló Lennard Kämna 10 kilométerrel a vége előtt megtámadta Lópezt, de a spanyol figyelt és nem engedte el riválisát. Az utolsó kilométereken a főmezőnytől sikerült kissé elszakadnia Fetter Eriknek, aki így az előkelő 15. helyen zárta a szakaszt 3 perc 22 másodperc hátránnyal. Valter Attila az esélyesek csoportjával érkezett meg 3 perc 33 másodperc hátránnyal a 48. helyen, míg Peák Barnabás a 13:30 perc hátránnyal a 138. helyen zárt.

Összetettben Valter két helyet javítva a 46. helyről várja a folytatást, Fetter 102., míg Peák a 137. helyen áll.

Eredmények, Giro d'Italia:

8. szakasz, Napoli-Napoli, 153 km:
1. Thomas de Gendt (belga, Lotto Soudal) 3:32:53 óra
2. Davide Gabburo (olasz, Bardiani-CSF-Faizane) azonos idővel
3. Jorge Arcas (spanyol, Movistar) a.i.
...15. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:22 perc hátrány
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:33 p h.
...138. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 13:30 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 32:15:31 óra
2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 38 mp h.
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.
...46. Valter 15:37 p h.
...102. Fetter 55:11 p h.
...137. Peák 1:19:48 óra h.

Vasárnap az Iserniából induló 191 kilométeres táv a Blockhauson ér véget hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.