Új hősök születhetnek a budapesti vizes világbajnokságon

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Milák Kristóf, arany, aranyérem, olimpiai bajnok, úszás, 2021.07.28.
Gold medallist Hungary's Kristof Milak poses after the final of the men's 200m butterfly swimming event during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Aquatics Centre in Tokyo on July 28, 2021. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Június 17. és július 3. között kerül megrendezésre a 2022-es FINA vizes világbajnokság, amit a tokiói olimpia halasztása miatt egy évvel később sem tudott megrendezni, így végül Magyarország lesz a házigazdája a világ negyedik legnagyobb sporteseményének. Öt évvel ezelőtt már rendeztünk ilyen eseményt, most beugróként adunk otthont a rendezvénynek, ahol bőven lesz kinek szurkolnunk a következő két és fél héten.

A Nemzetközi Úszószövetség bajba kerülhetett volna, ha Magyarország év elején nem jelentkezik a házigazda nélkül maradt vizes világbajnokságra.

Ezt az eseményt eredetileg Japán rendezte volna, méghozzá 2021-ben. Azonban ahogyan sok más mindent, úgy a koronavírus-járvány ezt is átírta.

A tokiói nyári olimpia elcsúsztatása után egyértelművé vált, hogy a világ negyedik legnagyobb sporteseménye nem maradhat ugyanabban az esztendőben, mint ahová a nyári játékok került. A FINA ekkor úgy döntött, hogy 2022-re csúsztatja, és a helyszín változatlanul Fukuoka lesz. Aztán a japánok idén januárjában másodszor is a halasztáshoz folyamodtak volna az omikron variáns miatt. Ez azt jelentette volna, hogy két olimpia között csupán 2023-ban rendeztek volna világbajnokságot.

Budapest, 2022. június 15. A budapesti vizes világbajnokság aranyérme a Duna Arénában 2022. június 14-én Forrás: MTI/Kovács Anikó

Február 7-én a FINA bejelentette, hogy Budapestnek adja az idei vb-t, így öt éven belül másodszor is megrendezhetjük a vizes sportágak világjátékának is beillő eseményt.

2017-ben hatalmas siker volt a világbajnokság, a nemzetközi szövetség a csodájára járt a szervezésnek és a hangulatnak, amit a szinte végig telt házas, hihetetlenül izgalmas versenyek és meccsek alapoztak meg.

Az úszás és a vízilabda két sikersportág, így garantált voltak a parádés magyar eredmények.

Hosszú Katinka élete formájában megnyerte a 200 és a 400 méter vegyest is, valamint 200 m háton ezüst-, 200 m pillangóban bronzérmes lett. A vb-re felépített Duna Arénában más külföldi úszóversenyeken azóta se látott páratlan szurkolás közepette nem az Iron Lady volt az egyetlen, aki a dobogón ünnepelhetett. A 4x100 méteres gyorsváltó emberfeletti teljesítménnyel az amerikaiak és a brazilok mögött bronzérmet nyert, valamint Verrasztó Dávid és Cseh László mellett Milák Kristófnak is jutott egy ezüstérem.

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás legnagyobb esélyese Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Takumi Harada

Az azóta a 200 méter pillangó koronázott királyává váló, még mindig csak 22 esztendős Milák lehet a 2022-es vizes vb legnagyobb sztárja. A tokiói olimpián a táv világcsúcstartójaként nem férhetett kétség győzelméhez, sőt 100 méteren még a sprinterkirály Caeleb Dresselt is nagyon megszorongatta a japán fővárosban.

Kettejük csatája a vb egyik legizgalmasabb összecsapását hozhatja 100 m pillangón.

Dresselről az öt évvel ezelőtti vb legeredményesebb sportolójaként külön említést kell tennünk, mert a Budapesten megnyert hét aranyérmével egymaga az éremtáblázat 4. helyén végzett volna.

A magyar csapat éremtermése két arany, öt ezüst és két bronz volt, amiből a férfi vízilabda-válogatott is kivette a részét. Mindenkinek meg kell tapasztalni azt a milyen semmihez nem hasonlítható hangulatot a sportág szentélyének számító Hajós Alfréd Nemzeti Sportszodában, amikor a mieink 5-6 ezer néző előtt a medencébe ugranak a forró nyári estében.

Nem csak a férfi, de a női válogatottunk is nagy tettek végrehajtására lesz esélyes a Margitszigeten. Mindkét nem legjobbjai bronzérmesek lettek a tokiói olimpián. A férfiak még Benedek Tibor irányításával 2013-ban, a nők pedig egy másik legenda, Faragó Tamás vezetésével 2005-ben ünnepelhettek legutóbb világbajnoki címet.

A magyar férfi vízilabda-válogatott az éremért száll harcba Forrás: MTI/Kovács Tamás

Minden idők legnagyszerűbb teljesítménye lenne, ha mindkét csapatnak sikerülne itthon tartania az aranyérmet. Mi lehetnénk az elsők, akik egyszerre nyerik meg a női és a férfi tornát is ugyanazon vb-n. Sorsszerű lenne, ha tényleg a sportág szentélyében sikerülne ezt a bravúrt véghez vinni.

Milák Kristóf és a vízilabda-válogatottak mellett szintén bőven lesz kinek szurkolni. Hosszú Katinka megújulva vette célba 100. érmét nagy világeseményeken, amihez már csak négyszer kell a Top 3-ban zárnia.

Hatalmas bravúr lenne háromszoros olimpiai bajnokunktól, ha 200 m pillangóban, 200 és 400 m vegyesben és a 4x200 méteres gyorsváltóval is révbe érne.

Kapás Boglárka címvédőként áll rajtkőre 200 m pillangóban, Késely Ajna pedig a 400 és 800 méteres gyorsúszó számokban küzdhet a döntőbe jutásért. Milákon kívül is több nagy nevű úszónk veheti célba az esti programot, amikor a finálékat rendezik a Duna Arénában. Kenderesi Tamás a 200 m pillangó specialistájaként álmodhat nagyot, Németh Nándor a 100 és 200 m gyors mellett a két gyorsváltónak lehet az alapembere.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is a budapesti vb nagy sztárja lesz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szabó Szebasztián 2021-ben rövid pályán és az 50 méteres medencében is Európa-bajnoki címeket ünnepelhetett, kíváncsian várjuk, hogy mire megy a világ legjobbjai ellen. Legjobb sprinterünk 50 és 100 méteren is rajtköre áll mind gyors, mind pillangóúszásban, így természetesen a 2017-hez hasonlóan igencsak ígéretes összeállításúnak tűnő 4x100-as gyorsváltóban is helyet kapott. Milák, Németh és Szabó mellett Bohus Richárd lesz a negyedik tag.

Hatalmas lehetőség lesz ez a világbajnokság két olyan nagyon fiatal úszónak is, akik a tokiói olimpián már bizonyították tehetségüket, most pedig akár szintet is léphetnek. Mihályvári-Farkas Viktóriát (400 m vegyes, 1500 m gyors) a szakértők Hosszú Katinka-szintű tehetségnek tartják, Kós Hubert (200 és 400 m vegyes) személyében pedig többen a következő Cseh Lászlót látják.

Nem csak a Duna Arénába és a Margitszigetre lesz érdemes kilátogatni, ha magyar sikereknek szeretnénk szurkolni.

A Lupa-tó ad otthont a hosszútávúszásnak,

ami Olasz Anna és Rasovszky Kristóf jóvoltából szintén éremesélyeket tartogat. Előbbit 10 és 25 kilométeren, utóbbit 5 és 10 kilométeren láthatjuk majd „Budapest tengerpartján".

Rasovszky Kristóf a 10 km-es hosszútávúszás nagy esélyese Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szervezők törekvése ezúttal az volt, hogy az egész országba elvigyék a világ negyedik legnagyobb sporteseményét. Így fordulhat elő az, hogy Sopron, Szeged és Debrecen is vízilabda-mérkőzéseknek adhat otthont. A magyar válogatottak a Margitszigeten játszanak, de így is jó kikapcsolódás lehet kimenni a meccsekre. A szinte verhetetlen amerikai női csapat Debrecenben, az olasz és a spanyol férfiak Sopronban, a szerb aranygeneráció pedig Szegeden dobálja majd a gólokat a csoportkörben.

A vizes világbajnokságra a jegyek IDE KATTINTVA érhetőek el!

A vizes világbajnokság részletes programját a következő oldalon tekinthetik meg!