Vágólapra másolva!
A FINA és a szervező bizottság sajtótájékoztatója keretein belül megkezdődött a 19. vizes világbajnokság, amelynek Magyarország másodszor ad otthont.

Hatalmas médiaérdeklődés közepette tartották meg a július 18-án kezdődő budapesti vizes világbajnokság sajtótájékoztatóját a Stopper Úszóházban. Az eseményen a FINA elnöke, Husain Al-Musallam megköszönte a lehetőséget Magarországnak, hogy öt év után ismét a magyar főváros adhat otthont a világbajnokságnak, emellett kiemelte, hogy a koronavírus-járványt követően, illetve az Ukrajnában zajló háború közepette kevés idő jutott erre. Ezt követen lejátszották a vb hivatalos imázsfilmjét.

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és a világbajnokság szervező bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón elárulta, hogy izgatottan várja már a vb-t, amelyre mindössze négy hónapjuk volt felkészülniük. Az elnök szerint turisztikai szempontból is hatalmas dolog, emiatt hangsúlyozta, hogy büszkének kell lennünk arra, hogy ismét Magyarország lesz a házigazda.

– mondta Wladár Sándor, aki hozzá tette azt is, hogy reményei szerint a hangulat legalább olyan fergeteges lesz, mint a 2017-es vb-n volt. Az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka szerint Magyarországon az év sporteseménye a vb, és világviszonylatban is a legnézettebbek között lesz, ami kiváló promóció az országnak. Megjegyezte, az ide látogató 190 ország képviselői tíz szállodát töltöttek meg és 60-80 ezer vendégéjszakát jelentenek a turizmusnak.

Wladár Sándor szerint sikerült teljesíteni a vállaltakat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A MÚSZ elnöke szerint a Fina és Magyarország egyre jobb kapcsolatot ápol, ennek köszönhetően vannak egyéb megállapodások is és nem kizárt, hogy a jövőben újabb kontinenstornákat rendezhetünk. Wladár Sándor újságírói kérdésekre kitért a magyar esélyekre is, elmondása szerint a tavalyi tokiói olimpiához hasonló eredményességet vár.

Ugyanakkor van egy titkos favoritunk, a 4x200as váltó, szóval azt mondom, vállaljuk, hogy 4 érmet szerzünk" – mondta Wladár Sándor, aki elárulta, azt is, hogy a szervezés költségei nettó 27 milliárd forint volt.

Az eseményen sor került a Mikasa világbajnokságra készített vízilabdájának bemutatására is, két magyar olimpiai bronzérmes pólós, Parkes Rebecca és Manhercz Krisztián állt a színpadra fotózkodni a labdával.

Manhercz Krisztián és Parkes Rebecc a a vb hivavatalos labdájával Fotó: Csudai Sándor - Origo

Manhercz Krisztián az Origónak elmondta, ugyan rövid volt a felkészülés, de jó érzésekkel várja a vb-t.

– mondta az olimpiai bronzérmes vízilabdázó.

Olimpiai bronzérmes vízilabdázóink, Parkes Rebecca és Manchercz krisztián, valamint az olimpiai bajnok Yui Ohashi, Natalia Vega és Florian Wellbrock a képen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Előzetes hírek szerint úgy volt, hogy Hosszú Katinka is jelen lesz eseményen, de a háromszoros olimpiai bjnok úszónő nem vett részt a sajtótájékoztatón, így az úszókat a Tokióban mindkét női vegyes számban győztes japán Ohasi Jui, illetve a 2019-es világbajnokságon sporttörténelmet írt, medencében 1500 méter gyorson és nyíltvízen 10 kilométeres is aranyérmes német Florian Wellbrock képviselte. A német klasszis kijelentette, hogy szeretné megvédeni címét mindkét számban, de szerinte ez rendkívül nehéz lesz.

Az esemény végén még bemutatták Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletére készített emléktáblát.

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletére készített emléktábla Fotó: Csudai Sándor - Origo



A világbajnokság július 3-ig tart.