Halász Bence életében először dobott 80 méter felett kalapácsvetésben

athletics Horizontal
Hungary's Bence Halasz competes in the men's hammer throw qualification during the World Athletics Championships at Hayward Field in Eugene, Oregon on July 15, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Teljesült Halász Bence nagy álma: versenykörülmények között dobott 80 méter felett a magyar kalapácsvető az Egyesült Államokban zajló atlétikai-világbajnokságon. A 80.15-ös dobás ezúttal az ötödik helyre volt elég a világbajnokságon.

Az Oregon állambeli Eugene-ban rendezett atlétikai-világbajnokság második napján rendezték meg a férfi kalapácsvetés döntőjét. A fináléban ott volt a kéttagú magyar küldöttség egyik versenyzőe, Halász Bence is, aki magabiztosan versenyzett a selejtezőben, így nem volt kétséges a fináléba jutása.

Az első sorozatban Halász Bence 79.12 métert ért el és ezzel a második legjobb dobást mutatta be. A döntőben 12 versenyző indult, az első három orozat után nyolcan maradtak. A második sorozat elején az olimpiai bajnok lengyel Nowiczki 80.07-el elsőként került az első helyre és ő volt az első, aki 80 méter feletti eredményt ért el a döntőben. Ezzel a dobással Halász Bence a harmadik helyre esett vissza. A második sorozatban Halász javított, 79.46-os eredménye nem volt rossz, de a másik lengyel Fajdek 80.58-as dobást mutatott be, s ezzel Halász Bence az ötödik helyre esett vissza. Mert a norvég Henriksen 80.87-es dobása már tekintély parancsolónak számított.

Halász Bence az oregoni világbajnokságon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az tehát biztossá vált, hogy 80 méter alatti dobással Oregonban nem lehetett dobogóra kerülni. A harmadik sorozat elején a lengyel Nowiczki 81.03-at durrantott, ezzel át is vette a vezetést. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy a harmadik sorozatban Halász Bence életében először 80 méter fölé került és 80.15-ös dobást mutatott be. Ezzel továbbra is az ötödik helyen állt a magyar.

Halász Bence 80.15-ös dobását itt nézheti meg.

A negyedik sorozattól kezdve már csak nyolc versenyző folytatta a küzdelmeket. A negyedik sorozatban érvénytelent dobott, az ötödikben sem tudott már 80 méter fölé kerülni (78.77). Maradt egy sorozat, de az éremszerzésre ezen a napon nem volt esélye Halász Bencének. A hatodik sorozat sem okozott változást, ezzel Halász Bence az ötödik helyen végzett.

A világbajnoki címet - sorozatban ötödször - a lengyel Pawel Fajdek nyerte meg.