Csapattársa megszólalt az összes végtagján amputált olimpiai bajnok állapotáról

56165220 Square VERTICAL
Russian pair Tatiana Navka and Roman Kostomarov perform in the Ice Dancing Free Dance event during the Figure Skating competition at the 2006 Winter Olympics, 20 February 2006 at the Palavela in Turin. AFP PHOTO/FRANCK FIFE (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre jobban van a két hónapja kórházban lévő Roman Kosztomarov – ezt állítja korábbi csapattársa, a világbajnok jégtáncos, Ilja Averbukh.

– nyilatkozta a 2002-ben vb-címet és olimpiai ezüstérmet szerző Averbukh az orosz sajtónak. – Mi összetesszük a kezünket és imádkozunk érte. Csodálatomat szeretném kifejezni a feleségével, Okszana Domnyinával és édesanyjával szemben, hogy kibírják azt a terhet, ami a vállukra nehezedett."

Ilja Averbukh a szocsi téli olimpia egyik nagykövete volt Forrás: AFP/Andrey Smirnov

Averbukh hozzátette, a közeljövőben néhány korcsolyázótársával együtt egy túrára készül, ahol különféle produkciókat adnak elő,

ezt a show-t pedig Kosztomarovnak szeretné ajánlani.

A 2006-ban olimpiai bajnoki címet szerző Kosztomarov január 10-én került kórházba, miután gyengeségre és mellkasi fájdalomra panaszkodott. Baloldali tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, amely kétoldalivá fejlődött, emellett agyvérzései és májproblémái is voltak, majd lélegeztetőgépre került. A kialakult üszkösödés miatt láb- és kézamputáláson is átesett, amik segítettek a nekrózis megállításában. A sportolón plazmaferezist (egy vértisztító eljárást) is elvégeztek, ami biztató eredményeket adott, azóta pedig fel is ébresztették az altatásból.

Az orvosok korábban úgy nyilatkoztak, hogy mióta magához tért, Kosztomarov sokat próbál mozogni, egészségi állapotában pedig pozitív tendencia figyelhető meg, ám jó eséllyel ismét vérmérgezése van, mivel az egyik keze elkékült.