Nem véletlenül volt olyan gyors az ultrafutó, mintha kocsival ment volna a táv egy részén

Őslakosok is futottak Mexikó egyik legnagyobb múltú ultramaraton versenyén, Caballo Blanco Ultramaraton, galéria, 2023
A Raramuri (Tarahumara) man competes in the ultramarathon "Caballo Blanco" (White Horse) in the Tarahumara mountains in Urique, Chihuahua State, Mexico, on March 5, 2023. - Hundreds of athletes compete against the tireless long-distance runners of an indigenous community in the mountains of northwestern Mexico in an ultramarathon in the Sierra Tarahumara ravines, which is "much more than a race." Mexican and US organizers announced 1,200 participants for the 20th anniversary of the "Caballo Blanco Ultramarathon" in the outskirts of the town of Urique, where festivities began on the eve. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem alakult jól az egyik legkiválóbb brit ultrafutó, Joasia Zakrzewski számára a Manchester és Liverpool között 50 mérföldes verseny.

A 47 éves sportoló azon bukott le, hogy egy szakaszt rendkívül gyorsan tett meg, és később el is ismerte, hogy autóban ülve tett meg nagyjából négy kilométert.

A BBC-n közölt cikkből kiderült, hogy az Ausztráliában élő sportoló, aki februárban világrekordot jelentő 411.458 kilométert teljesített teljesített egy 48 órás versenyen Tajvanon, két napos utazás után fáradtan, kialvatlanul állt rajthoz, és nagyjából a táv felénél teljesen elkészüt az ereivel, szédült, rosszul lett. Ekkor szólt egy közelben álló ismerősének, hogy vigye el a következő ellenőrzőpontra, ahol elmondása szerint közölte, hogy már kocsiban ülve tett meg mintegy négy kilométert, és feladja a versenyt.

Az ellenőrzőponton azonban azt mondták, hogy ne adja fel a versenyt, mert később dühös lesz magára, Zakrzewski pedig úgy döntött, hogy akkor versenyen kívül folytatja a futást. Végül harmadikként ért célba, és elkövette azt a hibát, hogy átvette a harmadiknak járó érmet és fából készült trófeát.

"Hatalmas hibát követtem el, hogy elfogadtam a díjat. Fáradt voltam, még gyötört a jetleg, és rosszul is voltam. Felteszem a kezem, hibáztam, vissza kellett volna utasítanom az elismerést és a fényképeknek sem lett volna szabad elkészülniük, de nem tudtam tisztán gondolkozni" - mondta a 100 és 200 mérföldön is csúcstartó Zakrzewski.

Míg az interneten a hírt kommentelők között vannak, akik a versenyekről való életre szóló eltiltást kérnek Zakrzewskire, addig David Ovens, a skót atlétikai szövetség elnöke (Zakrzewski a skót szövetség versenyzője) amondó, hogy a számos remek eredményt elért sportolót nem szabad bántani egy buta hiba miatt, és ő maga reméli, hogy gyorsan túllép az autós kalandon.