Mint a James Bond-filmekben: magánügynököket is bevetnek a párizsi olimpián

Párizs 2024, olimpia
French President of the Paris Organising Committee of the 2024 Olympic and Paralympic Games Tony Estanguet (R) speaks with French Sports, Olympic and Paralympic Games Minister Amelie Oudea-Castera during a visit to the headquarters of the Paris 2024 Organising Committee for the Olympic and Paralympic Games, in Saint-Denis, outside Paris, on May 31, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A központi, hivatásos rendfenntartó erők mellett biztonsági magáncégek embereinek tömegével is számolnak a jövő nyári, párizsi olimpia szervezői.

Biztonsági magáncégek is ügyelni fognak az olimpia rendjére

Az insidethegames.biz portál szerint a játékok idején a mintegy harmincezer katonán és rendőrön kívül 17-22 ezer

magánügynök alkalmazását is tervezik, s a pályázatok mostani, harmadik hullámának meghirdetése előtt már 37 biztonsági céggel kötöttek szerződést.

Nagyon odafigyelnek a biztonságra Párizsban Forrás: AFP/Franck Fife

Az ügynököket legfőképpen az augusztus 11-én záruló olimpia megnyitó ünnepségének napján, 2024. július 26-án fogják szolgálatba állítani, amikor is a Szajna mentén a kalkulációk szerint mintegy hatszázezer ember lesz majd jelen, a folyónak nagyjából hat és fél kilométeres partszakaszán.

A szervezőbizottság, a Paris 2024 a biztonsági kockázatok számbavételekor úgy ítélte meg, hogy a terrorizmus és a kibertámadások jelentik a jövő nyári játékok két fő kockázatát.

"A megnyitó ünnepségre külön megállapodást kötöttünk az állammal és a fővárossal. Bízunk benne, hogy jó úton haladunk, elérjük céljainkat" - mondta Bruno Le Ray, a Párizs 2024 biztonsági igazgatója. A portál idézte Thomas Collomb vezérigazgatót is, aki azt mondta, hogy az olimpia 349 millió eurós biztonsági költségvetése az alkalmazandó ügynöksereg igénybe vétele ellenére sem változott.

A tahiti lakosság a kisebb közvetítőtoronyból sem kér

A párizsi olimpia hullámlovas-versenyeinek otthont adó tahiti falu lakossága egy kisebb közvetítőtorony felállítását sem támogatja.

A Francia Polinézia legnagyobb szigetén található Teahupo'o településen egy 14 méter magas, háromszintes, fémszerkezetű torony megépítése szerepelt az eredeti tervekben, amely a zsűrit, az operatőröket és a nézőket - összesen mintegy 40 embert - szolgálná. Ehhez 800 méternyi kábelcsatorna is társul.

A helyiek és a sportolók petíciót hoztak létre, melyet már több mint 100 ezren írták alá, mivel szerintük a beruházás veszélyezteti a korallzátonyt.

Féltik a korallzátonyt, de nincs esély helyszínmódosításra Forrás: AFP/Jerome Brouillet

Eddig is voltak ott nagy versenyek, azonban akkor ideiglenes fatornyokat emeltek.

A tiltakozók szerint egy másik helyi településen kellene megrendezni az ötkarikás hullámlovaglást, ahol megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre.

A szervezők viszont két hete közölték, nincs esély arra, hogy módosítsák a hullámlovaglás helyszínét, és bejelentették, hogy kisebb és könnyebb tornyot építenek.

Teahupo'o lakossága azonban ezt az ajánlatot is elfogadhatatlannak minősítette, mivel szerintük a módosított építmény is helyrehozhatatlan környezeti károkat okozna. Hozzátették, hogy Emmanuel Macron francia elnökhöz fordulnak panaszukkal.