A Milák-rejtély: mi lesz a legjobb magyar úszóval?

MILÁK Kristóf
Róma, 2022. augusztus 16. A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Arsenal legendás futballistája, Thierry Henry egy januári interjújában óriási meglepetést okozott, amikor őszintén bevallotta, hogy szinte egész pályafutása során depresszióban szenvedett. A pályán mindig kiegyensúlyozottnak és rendíthetetlennek tűnő francia csatár megdöbbentő részleteket árult el mentális betegségéről, ám a sztársportolók között nem ő az egyetlen, akinek ádáz küzdelmet kellett vívnia a saját démonaival. Összeállításunkban olimpiai és világbajnok klasszisok, valamint magyar sportolók sokkoló eseteit mutatjuk be.

Thierry Henry megrázó vallomása

Az Arsenal legendás labdarúgója egy podcast-műsorban beszélt arról, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie karrierje során. A francia válogatottal játékosként világ- és Európa-bajnok csatár depresszióban szenvedett, és hosszú ideig rejtegette mentális betegségét a nyilvánosság elől, sőt, sokáig a tudatában sem volt annak, milyen problémával áll szemben.

De alkalmazkodtam egy bizonyos életmódhoz. Az életben egyik lábadat a másik elé kell tenni - ezt mondták nekem gyerekkorom óta. Mindig mentem előre, kivéve a koronavírus-járvány alatt, akkor nem bírtam tovább. És akkor értettem meg, mi a gond" - beszélt élete legnehezebb időszakáról megrázó őszinteséggel Henry.

Thierry Henry megrázó őszinteséggel beszélt a depressziójáról Forrás: AFP/Laurie Dieffembacq

"Minden nap sírtam, ok nélkül. Maguktól folytak a könnyeim. Hogy miért? Nem tudom, de talán nagyon régóta bennem volt ez.

Gyakorlatilag nem én voltam az, hanem a fiatalabbik énem. Sírtam mindenért, amit nem kaptam meg, az elismerésért" - tette hozzá a 46 éves francia sztár, aki gyerekkora óta rengeteget küzdött azért, hogy megfeleljen édesapja óriási elvárásainak.

"Amikor kicsi voltam, mindig azt mondták nekem: Nem csináltad jól. Úgy látszik, ha az ember többször hallja ezt, mint bármi mást, megragad benne. Ez az atyai jelenlét valamennyire segített sportolóként, de emberként nem" - vallotta be Henry, aki hiába lőtt egy korosztályos meccsen 6 gólt, az apja akkor sem dicsérte, hanem a kihagyott helyzetei miatt kritizálta.

Thierry Henry az Arsenalban töltötte karrierje legsikeresebb időszakát, a londoni sztárcsapattal kétszer nyert Premier League-t, 228 góljával a mai napig a klub történetének legeredményesebb góllövője.

Miután 2015-ben felhagyott a profi futballal, edzőnek állt, a Monaco csapatát is irányította, a belga válogatottnál pedig több periódusban is dolgozott segédedzőként. Henry gyakran vállal szerepet televíziós szakértőként a médiában, időnként díjátadó gálákon is szerepel, jelenleg az U21-es francia válogatott vezetőedzője.

Pánikbeteg és depressziós volt Gianluigi Buffon

Henry mellett egy másik világbajnok futballista, a fél éve visszavonult Gianluigi Buffon is hasonló borzalmakat élt át korábban. Minden idők egyik legjobb kapusa egy 5 évvel ezelőtti interjúban árulta el, mennyire nehéz volt számára az első időszaka a Juventusnál, annak ellenére, hogy a pályán remekül teljesített.

Az egyik bajnoki előtt szóltam is a kapusedzőmnek, Ivano Bordonnak nem sokkal a meccs előtt, hogy Antonio Chimentit melegítse be, mivel én nagyon nem érzem jól magam. Rohamom volt, egész egyszerűen bepánikoltam, képtelen lettem volna védeni" - árulta el a 45 éves koráig profi szinten focizó Buffon, aki 2001-ben került Parmából a Juventushoz, ahol utána 17 évet töltött el, mielőtt a Paris Saint-Germain együtteséhez igazolt.

A 2006-ban vb-győztes Gianluigi Buffon életében voltak nehéz időszakok is Forrás: ddp images via AFP/Jochen Luebke

Buffon azt is elárulta, hogy megértette, segítségre van szüksége. Meg kellett találnia az egyensúlyt a futball és a magánélete között, amely a mellette lévő embereknek köszönhetően sikerült is.

176 szereplésével a legedás kapus a mai napig az olasz labdarúgó-válogatott csúcstartója, pályafutása legnagyobb sikerét 2006-ban érte el, amikor a németországi világbajnokságon aranyérmes lett a nemzeti csapattal.

Továbbra is terápiára jár Andres Iniesta

Henry és Buffon mellett egy másik világbajnok focilegenda, Andres Iniesta is bevallotta, hogy hosszú ideig depresszió kínozta. A Barcelona egykori zseniális középpályása a pályafutása során mindent megnyert, ám a magánéletében kíméletlenül nehéz időszakokat kellett átélnie. A jelenleg is aktív, az Egyesült Arab Emírségekben légióskodó Iniesta barátja, Dani Jarque 2009-ben bekövetkezett hirtelen halála miatt lett depressziós.

Ez volt akkoriban az egyetlen dolog az életemben, aminek örülni tudtam. Már jobban vagyok, de továbbra is járok terápiára, mert rendbe kell tennem magam" - nyilatkozta 2022 októberében meglepő őszinteséggel a 39 éves legenda, aki azért vállalta nyíltan a témát, mert segíteni akar azoknak, akik hozzá hasonló betegséggel küzdenek.

Andres Iniesta a 2010-es világbajnokság döntőjében győztes gólt lőtt Hollandia ellen Forrás: AFP/Pedro Ugarte

"Ha egy híres ember bevallja, hogy depressziós, valaki, akinek elméletben rengeteg pénze, szép háza és drága autói vannak, akkor látható lesz, hogy ez bárkivel megtörténhet,

és bizony nem anyagi dolgokról van szó. Csak az volt a szándékom, hogy elmagyarázzam, hogy kommunikáljak erről természetesen és hitelesen, mert szerintem mindenki átmegy ezeken a fázisokon, és valójában soha nem gyógyulunk meg" - tette hozzá a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, kétszeres Európa-bajnok és világbajnok klasszis.

Borzalmas pánikrohamok kínozták a darts-világbajnokot

Következzen egy újabb világbajnok, ám ezúttal nem a futball, hanem a darts világából. A 28 éves Luke Humphries januárban szerezte meg karrierje első vb-címét, miután a 16 éves csodatinit, Luke Littlert 7-4-re legyőzte a döntőben. Sikerének köszönhetően 500 ezer fonttal lett gazdagabb és immár ő az új világelső, ám rögös út vezetett számára odáig, hogy a sportág csúcsára jusson.

úgyhogy ezért is különleges érzés, hogy világbajnok és világelső lehetek - mondta Humphries a világbajnoki döntő után.

Luke Humphries a depressziót is legyőzve lett darts-világbajnok Forrás: ANP via AFP/Sander Koning

Az angol játékosnak az egyik legnagyobb kihívást a nyilvánosság előtti szereplés jelentette, ugyanis borzasztó szorongással töltötte el, amikor fel kellett lépnie a színpadra a versenyek során.

"Már önmagában az is elképesztő harc, hogy feljuss a csúcsra, de ha eközben még szorongással és pánikrohammal is küzdened kell, az igazán kemény. Majdnem feladtam teljesen a dartsot emiatt, mert fogalmam sem volt, menni fog-e.

Végül találtam rá módszereket, hogy uraljam a dolgot. Nem akartam csak úgy feladni" - árulta el Luke Humphries, mennyit kellett harcolnia azért, hogy leküzdje az erős stresszt és a pánikrohamokat.

Öngyilkos akart lenni minden idők legnagyobb úszója

Minden idők legnagyszerűbb úszójának tekinthető Michael Phelps, aki összesen 23 aranyérmet nyert a nyári olimpiai játékokon, amivel toronymagasan a valaha volt legeredményesebb olimpikonnak számít. A 194 cm magas amerikai úszófenomén a 2016-os riói ötkarikás játékok után vonult vissza, pályafutása lezárását követően pedig megdöbbentő vallomást tett, beismerte, hogy többször is megfordult a fejében az öngyilkosság.

A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps komoly mentális gondokkal küzdött Fotó / AFP

Nem igazán tudod, hogy mit csinálj, hogy merre menj, és azt sem, hogy kivel beszélj. Sokunk depressziótól szenved" - árulta el Phelps, aki rendszeresen depresszióba zuhant a nyári olimpiák után. A 23-szoros olimpiai bajnok úszó először 2012-ben jelentette be visszavonulását, majd

rengeteg alkoholt ivott, altatókat szedett és az öngyilkosság gondolata keringett a fejében.

Phelps a 2016-os olimpián végül elindult (öt aranyat is nyert), de a riói játékokra már terapeuta segítségével készült fel.

A most 38 éves klasszisnak később is sokat kellett küzdenie a démonaival, különösen a globális koronavírus-járvány idején szenvedett. Ebben az időszakban az Egyesült Államokban nagyjából megháromszorzódott a depresszióval küzdők száma, Phelps felesége pedig attól félt, hogy a férje öngyilkos lesz.

Michael Phelps felesége, Nicole Johnson attól rettegett, hogy elveszíti a férjét Forrás: AFP/Getty Images/Mike Stobe

"Tudunk neked segíteni? Mert, ha elveszítelek, akkor nem tudom majd, hogy mit csináljak. Korábban azt gondoltam, hogy meg tudom ezt oldani.

A terapeutája tudok lenni. Azzá válhatok, akire szüksége van. De megtanultam, nem osztozhatsz abban, hogyan érez a másik, nem számít, hogy mennyire is ezt akarod" - nyilatkozta kétségbeesetten az aggódó Nicole.

Phelps továbbra sem szabadult meg teljesen a depressziójától, amely már 2004 óta kínozza, ám rengeteg tapasztalatot szerzett a betegsége révén, ezeket pedig mentális egészségvédőként igyekszik másoknak is átadni, hogy segíteni tudjon a hasonló problémáktól szenvedő embereknek.

Ha nem üt be a koronavírus-járványt követő elcsendesülős időszak, nem tudom hová vezetett volna az út, de nem vagyok benne biztos, hogy jóra. Minden nap tudatosítottam magamban, hogy most az a legfontosabb, hogy vigyázzak magamra. Csak így tudtam áthidalni a mélypontokat, amikből azért volt bőven. Sötét, ijesztő gondolatok, magányba zárkózás. Furcsa érzés most visszaolvasni az akkori naplóbejegyzéseimet, de hálás vagyok, hogy írtam, így legalább szembesülhetek azzal, hogy honnan kellett magam felhozni" - üzente a legendás úszó.

Michael Phelps a kötelességének tartja, hogy másoknak is segítsen Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency/Lev Radin

A világ valaha volt legnagyobb úszója mellett minden idők egyik legjobb kézilabdázója, a dán Mikkel Hansen is depresszióban szenvedett, a 36 éves klasszis ádáz küzdelemben kerekedett felül a démonain és az idei férfi kézilabda-Eb-n csapata egyik legjobbja. Rajta kívül is számos sztársportoló szenvedett már a gyakori mentális zavarban, a teniszvilágból a japán Oszaka Naomi és az ausztálok botrányhőse, Nick Kyrgios említhető, de az NHL-sztár Robin Lehner, vagy az amerikaiak négyszeres olimpiai bajnok tornásza, Simone Biles is átélte már a depresszió különböző formáit.

A Milák Kristóf-rejtély

A 2021-es tokiói olimpia legnagyobb magyar sztárja volt a 200 méter pillangón aranyérmet, 100 méter pillangón pedig ezüstérmet szerző Milák Kristóf, aki az idei párizsi játékokon is éremesélyes lehet, amennyiben ott lesz a medencében.

A 23 éves úszó körül azonban rengeteg a rejtély, ugyanis tavaly kihagyta a fukuokai vizes-világbajnokságot, majd a hírek szerint teljesen abbahagyta az edzéseket is és sokáig eltűnt a nyilvánosság elől.

Tavaly októberben a fiatal sportoló korábbi edzője, Selmeczi Attila azt nyilatkozta, hogy Milák nemrég elveszítette egy közeli hozzátartozóját és mentális problémákkal küzd, ezért mindenképpen lelki támogatásra van szüksége.

Még nem tudni, hogy Milák Kristóf ott lesz-e a párizsi olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt követően ellentmondásos megszólalásokat lehetett hallani Milák Kristóf helyzetével kapcsolatban.

Az úszók szövetségi kapitánya, Sós Csaba azt állította, hogy tudomása szerint az olimpiai bajnok továbbra sem edz, ráadásul a kapcsolatot sem lehet felvenni vele,

a sportoló erőnléti edzője, Zala György viszont kijelentette, hogy Milákot a Duna Arénában kell keresni. A közösségi médiában aztán szilveszter estéjén felbukkant Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Kovács Katalin egykori olimpiai bajnok kajakos társaságában, január elején pedig Gergely István, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke beszélt az úszóról.

"Annyit tudok mondani, hogy ő már edz. Vízben még nem volt, de szárazföldi edzéseket tart, gyógytornára jár. A napokban a vizes edzéseket is valószínűleg elkezdi.

De ez az ő sorsa, az ő döntése, az ő vállalása" - árulta el a Sportrádiónak a korábbi olimpiai bajnok vízilabdázó.

Milák Kristóf már elkezdte az edzéseket, de nem tudni, milyen állapotban van Forrás: MTI/Derencsényi István

"Mostanság is szoktunk beszélni.

de neki más a sikernek az íze, talán nem annyira fogta meg őt, mint engem vagy más olimpiai bajnokokat.

Mindennek van valami következménye, hogy ebből siker vagy kudarc lesz, azt neki kell viselnie és nem másnak" - nyilatkozta Gergely István.

Milák Kristóf helyzete továbbra sem egyértelmű. Mindenesetre rengetegen szorítanak azért, hogy visszatérjen, hiszen a képességei alapján minden esélye meg lehet arra, hogy Párizsban megvédje olimpiai bajnoki címét, bár a hosszú kihagyás miatt jóval nehezebb dolga lesz a riválisokkal szemben.

Depresszió a magyar úszóknál

Az úszás az egyik legkegyetlenebb és legkimerítőbb sport, elképesztő fegyemezettséget követel a versenyzőktől, ezért nem meglepő, ha sokakat mentálisan megvisel egy-egy kudarc, vagy igazságtalan döntés. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Burián Katalin akkor lett depressziós, amikor a 2016-os riói olimpia előtt kitették a magyar küldöttségből a szabálytalan körülmények között jobb időt úszó György Réka miatt.

"A depresszióm oka eléggé összetett. Egyrészt sok-sok éven keresztül halmozódtak a problémáim. Másrészt erős túlzás lenne azt állítani, könnyedén feldolgoztam, hogy 2016-ban kitettek az olimpiai csapatból, illetve az azóta eltelt időszakot.

amit kiérdemeltem, a legnagyobb álmomat, az olimpiai részvétel jogát" - nyilatkozta a 2021-es tokiói olimpia előtt Burián, aki Wladár Sándor biztatása miatt hozta nyilvánosságra lelki betegségét. A 29 éves úszó a három évvel ezelőtti játékokon elindulhatott, majd egy miómát találtak a méhén, így az olimpia után műtéten esett át.

Burián Katalin a tokiói olimpia előtt hozta nyilvánosságra depresszióját Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Végezetül következzen az 1996-os atlantai olimpián 200 méter mellen aranyérmes Rózsa Norbert megrázó esete, aki olyan súlyos depresszióba zuhant, hogy 2007 májusában öngyilkossági kísérletet követett el.

"Körülbelül másfél éve kórházban kezelték a depressziómat, de azóta nem volt gondom, semmi jel nem utalt arra, hogy visszaesem. Aztán a közelmúltban egyik napról a másikra megint összeomlottam. Olyan mélyre jutottam, hogy már semmi örömöt nem találtam az életben. Meg akartam halni. Most már magam sem értem az egészet, de olyan reménytelennek tűnt az életem, hogy eldöntöttem, nincs tovább.

Nem akartam, hogy rám találjanak, hogy véletlenül megmentsenek. Biztosra mentem, bezárkóztam a lakásomba, kikapcsoltam a telefonomat, majd tucatnyi gyógyszert nyeltem le. Felkészültem a halálra" -

nyilatkozta a most 51 éves Rózsa Norbert, akire egy barátja az utolsó pilanatban törte rá az ajtót, így a kórházban még meg tudták menteni az életét.

Rózsa Norbert az utolsó pillanatban menekült meg a haláltól Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Simon Bruty

"A jóisten úgy akarta, még maradjak. A kórházi ágyban fekve bizony sajnáltam, hogy nem haltam meg. Nem volt kedvem az élethez. Ám most már egészen másképpen látok mindent, boldog vagyok, hogy mégsem sikerült az öngyilkosság" - mondta az egykori olimpiai bajnok, akinek az élete később újra kiteljesedett, nyomdai grafikusként kezdett el dolgozni, szép sikereket elérve új hivatásában.