Vágólapra másolva!
A jelenleg a csehországi Nove Mestóban zajló biatlon-világbajnokság közben döntött a bíróság Anders Besseberg ügyében: a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) korábbi elnöke súlyos korrupciós vádakkal nézett szembe, és végül 3 év 7 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A 77 éves norvég sportvezető, Anders Besseberg 1992 és 2018 között volt az IBU elnöke, és már a távozásához is botrányok és vizsgálatok vezettek. Besseberget végül sikkasztással, megvesztegetéssel és az orosz doppingesetek módszeres elsikálásával vádolták, és Norvégiában és Ausztriában is nyomoztak ellene a hatóságok. Tavaly áprilisban konkrét korrupcióval is megvádolták Besseberget, eszerint 

343 ezer korona értékben fogadott el órákat az oroszoktól, 

évekig vette igénybe a számára biztosított prostituáltak szolgáltatásait, fogadott el nagy értékű, egzotikus vadászutakat, valamint nyolc évig használta sajátjaként az IBU egyik partnere által fizetett autót. Mindezzel olykor a közösségi médiában dicsekedett is.

Biathlon World Cup in South Korea - Anders Besseberg SOUTH_Korea SPO Sports facial_expression head_shot male single Horizontal BIATHLON GESTURE
Anders Besseberg börtönbüntetést kapott
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Martin Schutt 

Döntött a bíróság Besseberg büntetéséről

Csütörtökön, a több éven át tartó tárgyalássorozat utolsó napján az a döntés született, hogy 

a buskerudi bíróság 3 év 7 hónap börtönbüntetésre ítélte Anders Besseberget, 

azaz éppen a norvég ügyészség által kért büntetést kapta meg az egykori sportvezető – írta a L'Équipe.

Prevenciós okokból a korrupciót különösen szigorúan kell kezelni az ilyen pozíciókban egy nagy szervezeten belül”

 – hangsúlyozta az egyik ügyész, Marthe Stømner Smestad.

A vádnak azt a részét, miszerint Besseberg hagyta magát megvesztegetni, hogy eltitkolja az orosz doppingügyeket, végül ejtették. Olle Dahlin, az IBU jelenlegi vezetője az elnöksége kezdetek óta határozott lépéseket tett a doppinggal kapcsolatos leleplezések érdekében.

Kapcsolódó cikkek