Vágólapra másolva!
Péni István világ- és Európa-bajnok sportlövő a harmadik olimpiájára készül. Ugyan a korábbi kettőn is erős eredményeket ért el, de az ötkarikás érem még hiányzik a gyűjteményéből. Péni István a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben többek között arról beszélt, hogy nyugodt felkészülésben bízik, különösen az után a kálvária után, amit a tokiói játékok előtti hónapokban kellett átélnie.

Péni István a harmadik olimpiájára készül. A huszonhét éves sportlövő Rióban titkos esélyesként, Tokióban már világranglista-vezetőként lőhetett, de világ- és Európa-bajnok létére ötkarikás érmet még nem szerzett.

Ebben szerepet játszott az is, hogy a tokiói olimpia előtt néhány hónappal pozitív lett Péni doppingtesztje. Bár a sportlövő sikeresen bizonyította, hogy szabotázs áldozata lett, és az incidens hazai riválisa, Sidi Péter eltiltását eredményezte, a hercehurca mély nyomott hagyott Péni Istvánban.

"Sajnálom, hogy egy évvel csúszott a tokiói olimpia, szerintem az eredeti időpontban nagy valószínűséggel előrébb tudtam volna végezni. 

2021-ben egyáltalán nem volt zökkenőmentes a felkészülésem, a vége elég kacifántos lett. Másfél-két hónapon keresztül nem tudtam edzeni, mással voltam elfoglalva, az biztos, hogy nem tett jót a felkészülésemnek

 – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Péni István, aki azt is bevallotta, hogy az ügy még mindig folyamatban van.

Péni idén nyugodt olimpiai felkészülésben bízik, és ehhez fontos lépés volt, hogy március elején, a győri légfegyveres Európa-bajnokságon ezüstérmével megszerezte a párizsi kvótát. A következő hónapokban az új fegyverét is tökéletesítenie kell.

"Kilenc éve ugyanazzal a fegyverrel versenyeztem, tizenhét éves korom óta pedig a testem sokat változott. Tudtam, hogy ha tavaly novemberben, legkésőbb decemberben nem lépem meg a cserét, utána már nem mertem volna az Európa-bajnokságon az új fegyverrel lőni, s ha ott nem azzal lövök, akkor már az olimpia előtt sem váltottam volna. Úgyhogy bevállaltam, hogy az Eb-n lövök egy olyan fegyverrel, amelyik még nem tökéletes, ki is jöttek a gyermekbetegségek" – árulta el a fegyvercsere hátterét Péni, mindez pedig még értékesebbé teszi az idei Eb-ezüstérmét.

Péni István korábbi fair play diplomája kapcsán beszélt arról, hogy megrendült-e a bizalma a sportlövő közegben, elárulta, mi motiválja, hogy még a 2032-es olimpián is ott legyen, és felidézte azt is, amikor először fogott fegyvert a kezébe.

A teljes interjú itt olvasható.