Vágólapra másolva!
Caroline Wozniacki 67 héten át volt folyamatosan világranglista-vezető a női teniszezők között. 2020-ban úgy döntött, hogy családot alapít és két gyermeke született. Ami utána történt vele, arra tényleg nincsenek szavak.

"Az én gyermekemet egykoron napsugárnak nevezték. Mindig mosolygott. Most is mosolyogva tért vissza a teniszhez.

 De ez a mosoly hamar lefagyott az arcáról, mert amivel szembesült, az borzalmas volt. Szürkeség, ridegség, közöny. Mindez miért? Mert nő. 

Mert el mert menni szülni, mert fontos volt neki, hogy gyerekei legyenek." Így beszélt Piotr Woźniacki, az ismert és népszerű Caroline Wozniacki édesapja. Caroline Wozniacki 67 héten át megszakítás nélkül vezette a női világranglistát. Jelenleg 117. a rangsorban. Ami különleges volt ebben a beszélgetésben, hogy az édesapa maga kérte ezt az interjút. Úgy érezte, nem hallgathat tovább.

Az edző-édesapa, Piotr Wozniacki és lánya
Fotó: AFP 

2020-ban a lengyel származású, dán teniszező bejelentette visszavonulását. Ezután születtek meg a gyermekei. 2023-ban úgy döntött, hogy visszatér a profi teniszhez. Sem ő, sem az édesapja nem gondolta, hogy milyen megpróbáltatások követik egymást.

"Próbálom megnyugtatni magam, nem akarok ebbe az egészbe belehalni" - nyilatkozta Piotr Woźniacki. 

Sokan azt mondják, hogy nem bírom elviselni, ami a lányommal történik. Hogy nem sikeres. Ez nevetséges.

Carolina ebben a sportágban mindent elért. Ezzel az interjúval csupán az lenne a célom, hogy az embereknek felnyissam a szemét. Hogy elmondhassam, hogyan működik ma a világ női teniszsportja. Hogy milyen szervezet a WTA."

A lengyel-dán sztár édesapja szerint a WTA (a profi női teniszt irányító szervezet) egyszerűen semmibe veszi a játékosokat. Kénye-kedve szerint alakítja ki a versenynaptárt, senkit sem kérdez meg semmiről.

 Kimondom: a női teniszt irányító sporvezetőket egyáltalán nem érdeklik a játékosok.

Azok az emberek, akikből ezek a sportvezetők élnek. Amikor egy-egy botrány kirobban, akkor gyorsan összeülnek, jajveszékelnek egy sort, ajaj, most baj van, aztán minden megy tovább ugyanúgy. Emlékezzen vissza a 2023-a WTA Finals tornára. A világ legjobb nyolc női játékosát elrángatták a mexikói Cancúnba, ahol göröngyös pályán, üres lelátók előtt kellett játszaniuk. Ezek után kiderült, hogy a következő három évben Szaúd-Arábiában lesz ez a torna.Abban az országban, ahol még mindig tárgyként bánnak a nőkkel. Ezt is úgy döntötték el, hogy senkit sem kérdeztek meg. A női tenisz működése a férfihez képest teljesen amatőr. Az ATP-t össze sem lehet hasonlítani a WTA-val. 

Az pedig egyenesen szánalmas, ahogy azokhoz a nőkhöz viszonyulnak, akik családot alapítanak. Véget nem érően szónokolnak arról, hogy ez mennyire fontos. Ezek a szónoklatok szánalmas mesék.

Talán egyszer végre valaki megérti, honnan erednek a lelki problémák, amelyekről egyre több játékos beszél. De ez sem elég. Majd néhány hónapra abbahagyják a játékot, egyre gyakrabban fordul elő, hogy súlyosan megsérülnek, lelkikeg összeomlanak."

"Az én lányom példája a tökéletes látlelet arra, mennyire beteges ez a világ. Carolina 2020-ban jelentette be a visszavonulását, két gyereket szült, majd három évvel később a visszatérés mellett döntött. A világranglistéán nem volt védett helyezése, mert nagyon hosszú volt a kihagyás. És ez így van jól. De: amikor egy ekkora sztár a visszatérés mellett dönt, nem kellene őt egy picit segíteni? Nem elvtelenül, dehogy is. Az én lányom az egész női teniszsportnak nagyszerű reklámot jelentett - amikor csúcson volt. És amikor kiderült, hgy visszatért, akkor egészen hihetetlen dologokkal szembesültünk. 

A világranglistán visszaesett, volt olyan torna, ahol a versenyigazgató szóba sem állt velünk.

Ha ismertük az adott torna szervezőit, akkor a lányom elindulhatott szabadkártyával. Ha nem, akkor nem. Mert ez egy ilyen sportág. Itt semmibe veszik a korábbi eredményeidet. Mindez azért, mert a lányom a két gyerekének megszületése után 0 ponttal állt a világranglistán. Megváltoztak a szabályok. Régen azoknak, akik benne voltak a TOP 20-ban, kötelezően kellett szabadkártyát adni, így segítve a visszatérést. Ma már nincs ilyen. A WTA a tornaigazgatók kezébe adta ezeket a kártyákat, ők döntenek minderről, élet-halál urai. Mi történik ezek után? 

A római tornán az összes szabadkártyát - mind a nyolcat - az olaszok kapták meg. Olyan játékosok, akiknek semmi keresnivalójuk nincs egy WTA 1000-es tornán.

Valóban így volt. A ranglistán 530. Federica Di Sarra, aki már 34 éves, és még soha egyetlen Grand Slam-versenyen sem tudott játszani - ő is szabadkártyát kapott. 

Csakúgy, mint a 818. Vittoria Paganetti. 

Ő is olasz. Amikor ez megtörtént, Carolina Woźniacki a 119. helyen állt a rangsorban. Esélye nem volt elindulni az olasz fővárosban.

Piotr Wozniacki, aki bodogan ünnepli lánya sikerét 2024-ben, Melbourne-ben
Fotó: AFP 

Carolina írt egy levelet a római versenyigazgatónak. Szépen bemutatkozott, leírta, hogy ki ő. Válaszra sem méltatták. Rómában megtehettük volna, hogy Carolina elindul a selejtezőben, de ő ezt nem akarta. Azt mondta, nem uttörőjátékos, nevetséges, ami zajlik.

Hajlok rá, hogy igaza van. Ő egész életében keményen dolgozott azért, amit elért. A minimális tiszteletet sem kapja most meg. 

És itt most azt is elárulom, hogy a lányom jövőre biztosan nem fog játszani. Ebből a cirkuszból elég volt egy életre. Semmi értelme annak, hogy kétgyerekes anyaként meghaljon a pályán csak azért, mert őt semmibe veszik. A WTA semmibe veszi a játékosokat.

Ha egy szülő most azon gondolkodik, hogy női teniszezőt neveljen a lányából, jól gondolja meg, mit csinál. Ezt a szezont még végigcsinálja Carolina egészen az US Openig. Ha Wimbledonban nem adnak neki szabadkártyát, elindul a selejtezőn. A lányom harca egy dologra jó: fenyitja a többiek szemét, hogy mi folyik itt és mi vár rájuk. Petra Kvitova most vár gyereket - rá is ez a sors vár? Számomra teljesen érthetetlen, hogy a visszatérések után ezekkel a játékosokkal ilyen rosszul bánhatnak, pedig tettek valamit, elértek valamit, és bizonyosan vonzottak néhány ezer rajongót ehhez a sporthoz. 

Mindenkit lebeszélek, mert ez óriási kiadás, hatalmas stressz! A szülőknek már az elején tudniuk kell, hogy ha a gyerekük elkezd teniszezni, egyedül marad, még akkor is, ha útközben sikerül feljutniuk a csúcsra.

Carolina Woźniacki élete nagy álma volt, hogy olimpiai bajnok legyen. Hogy Párizsban elindulhat-e? Ma még ezt sem tudjuk.

"2008-ban Pekingben a negyeddöntőben az aranyérmes Jelena Gyementyjevától, 2012-ben Londonban pedig a szintén aranyérmes Serena Williamstől kapott ki - ugyancsak a negyeddöntőben. 2016-ban Rio de Janeiróban a dán zászlót vitte a megnyitón, és ez az emlék örökre megmarad, de ismét összefutott egy későbbi érmessel - s kikapott Petra Kvitovától. A lányom nagy álma volt, hogy egyszer olimpiai bajnok legyen és ennek semmi köze nincs a pénzhez. Még érmet sem tudott nyerni az olimpián soha. Ez nagyon fáj neki."

Caroline Wozniacki kislányával ünnepel
Fotó: AFP 

Az edző-édesapa, Piotr Woźniacki szinte belebetegedett abba, ami a lányával történik. 

Az egészségem is ráment a szélmalomharcra. Ezért kértem ezt az interjút, mert szerettem volna kibeszélni a történetünket. Ami belülről feszített, amit nem tudtam már magamban tartani.

Mert a WTA mindig oly szépen beszél erről a sportról, miközben a valóság kegyetlen. Senki se hallgassom rájuk. Hazudnak. A játékosok pedig harcolnak, küzdenek, meghalnak a pályán. De a WTA ezt nem látja. Mert nekik így kényelmesebb. Mert senki nem akar ott keményen dolgozni. Mert ott senki nem törekszik arra, hogy kiálljon azokért a nőkért, akiknek köszönhetően ezek a sportvezetők jól keresnek és jól élnek. Nem akarunk részt venni ilyesmiben, és hamarosan lelépünk a színpadról. Azokat pedig, akik valamiféle csodás teniszező karrierről álmodoznak, egy egykor volt világranglista-vezet teniszező apjaként és edzőjeként, arra figyelmeztetem, hogy legyenek nagyon óvatosak."