Ha nem Neymar vagy nem Messi lesz világbajnok, akkor ki?

TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL BUST EMBRACE
Argentina's Lionel Messi and Brazil's Neymar (R) greet each other before the start of their 2018 FIFA World Cup qualifier football match in Belo Horizonte, Brazil, on November 10, 2016. (Photo by VANDERLEI ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari-világbajnokság legnagyobb esélyesei közé tartozik Argentína és Brazília. A két dél-amerikai csapatot két világsztár, Messi és Neymar vezeti. A Barcelona csapatában Messi és Neymar együtt már nyert Bajnokok Ligáját, de a világbajnoki trófeát csak egyikük emelhetné fel december közepén. Ehhez azonban az kell, hogy vagy az argentin vagy a brazil csapat ne nyerje meg saját csoportját, mert ebben az esetben azonos ágra kerülnek, s a döntőben semmiképpen nem találkozhatnak.
Vágólapra másolva!

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőcsoportjában Brazília és Argentína is vereség nélkül zárta a selejtezőket.

A brazil csapat ráadásul mindössze öt gólt kapott tizenhét mérkőzésen,

ami igazán dicséretes teljesítmény. A brazil szövetségi kapitánynak, Titének ráadául hihetetlen merítései lehetőségei vannak a támadójátékosokat illetően.

Először repüljünk picit vissza az időben. Húsz évvel ezelőtt Ronaldo Luis Nazário de Lima, ismertebb nevén Ronaldo, két gólt rúgott a dél-koreai világbajnokság döntőjében a német válogatottnak.

A finálé után a fiatal szurkolók világszerte másolták a brazil csatár fura frizuráját, aki még elnézést is kért, hogy ilyen „rossz" példával állt elő.

– mondta el a Real Madrid csatára az egyik nyilatkozatában a vb után.

Ronaldo a világ legjobb csatára volt Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A Fenomén becenevű játékos a 2000-es évek elején Európa legjobb támadói közé tartozott, és a brazil válogatottban olyan zseniális játékosokkal volt körülvéve, mint

az angolok ellen pazar gólt szerző Ronaldinho, a mindig gólveszélyes Rivaldo, a szélvészgyors és bombaerős lövéseiről ismert Roberto Carlos, vagy a rutinos és óriási munkabírású Cafú.

Két évtized elteltével nem lett rosszabb a keret, csak másféle szempontok alapján kell megfelelniük a válogatott tagjainak. És azt se hallgassuk el, hogy a brazilok 2002 óta egyetlen vb-n nem játszottak döntőt, háromszor a negyeddöntőben estek ki, egyszer pedig - hazai pályán - 7-1-re kaptak ki a németektől az elődöntőben.

Luiz Felipe Scolari tart eligazítást a 2002-s vb-n Forrás: AFP/Antonio Scorza

Ronaldo 2011-es visszavonulása óta nem könnyű a csatárok helyzete a brazil válogatottban, mivel nehéz feledtetni a legeredményesebb támadót a Selecao történetében. Az utód lehetett volna Adriano Leite Ribeiro,

de az Inter támadóját az apja halála mély depresszióba és alkoholizmusba taszította.

Az utóbbi két évtizedben olyan csatárok öltötték fel a brazil válogatott mezét mint Luis Fabiano, Fred, Vagner Love, Grafite, Alexandre Pato, Diego Tardelli, Luiz Adriano, vagy Ricardo Oliveira.

Az elmúlt években Neymar lépett elő a brazil foci szimbólumává, de a PSG-ben szereplő játékos sem vérbeli csatár, hanem inkább szélső és az árnyékcsatár szerepköre között mozog.

A brazilok szövetségi kapitánya, Tite az Arsenalban újjászülető Gabriel Jesust vagy a londoni klub kiváló szélsőjét, Gabriel Martinellit is próbálgatta, kevés sikerrel. A brazil csapat jobbhátvédje, a Sevilla és Barcelona csapatában is korábban játszott Dani Alves szerint Jesus az új Ronaldo.

– mondta el róla pár hónapja a rutinos játékos.

Gabriel Jesus Peru ellen is betalált Forrás: AFP/Raul Arboleda

A 2018-as vb-n Gabriel Jesus öt meccs alatt sem tudott a hálóba találni, így a bizalom megingott benne a szurkolók részéről. A szövetségi kapitány Tite azonban újra behívta az Arsenal támadóját, hiába kritizálták sokan érte a brazil kapitányt. A széleken játszatta Jesust, aki olykor Lucas Paqueta váltott, és a 2019-es Copa Americán meggyőző teljesítményt nyújtott az Arsenal légiósa, amelynek döntőjét a brazilok nyerték Peru válogatottja ellen.

A Barcelonában szereplő Raphinha és a Manchester United cselgép szélsője, Antony szintén remek választás a brazil válogatott széljátékának erősítésére, bár Antony-t kevésbé lehet használni védekezésben.

A csatár pozíciót (egyelőre) a nyáron az Evertonból a Tottenhambe igazoló Richarlison nyerte meg, aki eddig 38 válogatott mérkőzésen 17 gólt szerzett.

A támadó a legutóbbi hat fellépésén hét találatot ért el a brazil válogatottban.

Richarlison nem mozog vissza annyit labdáért, mint Gabriel Jesus vagy a Liverpoolban játszó Roberto Firmino, de nem is neki kell felelnie a támadások építéséért.

Richarlison igazi kilences Forrás: AFP/Anthony Wallace

A brazil válogatottban erre ott van Neymar (PSG), Paqueta (West Ham), Raphinha (Barcelona), vagy Vinicius Junior (Real Madrid). A Tottenham támadója remek fejjátékáról is ismert, ami régóta hiányzik a brazil válogatott támadójátékából. A Flamengo 185 cm magas középcsatára Pedro a Libertadores-kupában 12 mérkőzésen 12 gólt rúgott, és ez jó ajánlólevél volt az olasz Fiorentinában megbukott támadónak. Pedro a Tunézia elleni barátságos meccsen is betalált, és Tite dicsérte a csatár játékát. Az Atletico Madrid csatára, Mattheus Cunha a padról jelenthet erősítést a brazil csapatnak.

A Liverpool csatárát, Roberto Firminót az edzője a „brazil Benzemának" nevezte, mivel szerinte sok közös van az Aranylabdás francia támadó és az európai futballban nevelkedett brazil focistában.

– mondta el a brazil válogatott korábbi híres csatára, Tostao.

– árulta el Tostao.

Roberto Firmino nagyon valllásos Forrás: NurPhoto via AFP/Thiago Ribeiro/NurPhoto/Thiago Ribeiro

Bár Firmino jól illett Mané és Salah mellé Jürgen Klopp BL-győztes csapatában, kérdés, hogy mennyi időt kaphat majd a vb-n, mivel az őszi válogatott szünet alatt egyetlen percet sem játszott a nemzeti csapatban. A brazilok továbbra is a támadófutballban jeleskednek: a barátságos meccseken Tite magasan játszatta a szélsőhátvédjeit, akik a középpályára is felléptek, ha Paqueta vagy Fred előre ment a támadósorba.

Brazília így gyakran öt játékossal támadta az ellenfél kapuját:

Vínicius, Neymar, Richarlison, Paqueta, és Raphinha mindegyike képes helyzeteket kialakítani a támadóharmadban. Bár Richarilson az Everton elleni mérkőzésen sérült meg, de edzője, az olasz Antonio Conte szerint a csatár rendbejön a vb kezdetére.

Neymar épp a gólját ünnepli Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A csapat legnagyobb sztárja természetesen Neymar, aki 30 évesen a csúcsra érhet a nemzeti csapatban. A brazil focista tragédiája lehet, hogy ebben a jóbarátja és klubtársa, Lionel Messi akadályozhatja majd meg. Neymar mellett a Real Madrid ördöngösen cselező és szélvészgyors szélsője,

a BL-döntőtőben gólt szerző baloldali támadó Vínicius Junior lehet a brazil támadások fő kezdeményezője.

A szélső klubtársa Rodrygo is hihetetlen gyorsan robbant be a világelitbe, de ő már a jobb oldalon teremthet kellemetlen perceket az ellenfeleknek.

Bruno Guimaraes fontos láncszem lehet Forrás: AFP/Loic Venance

A középpályán ki kell emelni a manchesteri Casemirót és Fredet,

de a Newcastle Unitedban játszó Bruno Guimaraes is nagy segítség lehet az ellenfél támadásainak megszűrésében

illetve a labdaszerzésben. A brazilok a világbajnokság egyik nagy esélyesei közé tartoznak, de a válogatott szűk másfél évvel ezelőtti kontinenstorna fináléja óta nem játszott komoly téttel bíró mérkőzést nagyobb ellenféllel szemben. Ennek ellenére Tite taktikája a kiváló játékos alapanyagú brazil válogatottnak eddig nagyon fekszik, így bárki ellen komoly győzelmi esélyekkel lépnek majd pályára a katari vb-n.

A brazil csapat a Copa Americán Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A múltat tekintve a Seleção utoljára 1966-ban nem jutott tovább az első csoportkörből.

Brazília zsinórban hét világbajnokságon jutott be legalább a negyeddöntőig.

Brazília, Svájc és Szerbia 2018-as vb-n együtt szerepelt az E-csoportban. Brazília két győzelem és egy vereség után nyerte meg azt a csoportot, Svájc pedig Szerbia előtt jutott tovább.

Messi ezredik meccse

A több mint három éve veretlen, menet közben a tavalyi Copa Américát megnyerő argentin válogatott 1978 és 1986 után harmadszor is szeretné elhódítani a világbajnoki címet.

Közel 43 ezer argentin szurkoló utazik el Katarba, hogy tanúja legyen a nagy álom megvalósulásának.

Az argentinok edzőjének, a Deportivo La Coruna és a Lazio egykori válogatott hátvédje, Lionel Scaloninak munkájával nagyon elégedett az argentin szövetség, és úgy néz ki, hogy 2026-os vb-n is ő lesz a szövetségi kapitány. Az Albiceleste több mint három éve, immár 35 mérkőzés óta legyőzhetetlen,

és akár a katari-világbajnokság csoportkörében meg is döntheti az olaszok 37 meccses veretlenségi világrekordját.

Az argentin válogatott lendületes és intenzív játékot játszik. Felállt védelem ellen rengeteget passzolva próbálják széthúzni az ellenfelet, emellett labdaszerzés után veszélyesen is kontráznak.

Az argentin válogatott Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Aston Villa kapusa, Emiliano Martinez eddig 18 meccsen védett az argentin válogatottban,

és egyetlen meccsen sem kapott egynél több gólt.

Scaloni csapatától a három és a négyvédős felállás sem idegen: a rutinos Nicolás Otamendi (Benfica) és Germán Pezzella (Betis) mellett Lisandro Martínez (Manchester United) és Cristian Romero (Tottenham) kaphat fontos szerepet a védősorban. A Sevilla jobbhátvédje, Gonzalo Montiel és a Lyon baloldalán játszó Nicolás Tagliafico segítheti a támadásokat. A padról Nahuel Molina (Atlético Madrid) hozhat lendületet.

A három fős középpályán Giovani Lo Celso (Villareal), a mezőnymunkában kimagaslót nyújtó Leandro Paredes (Juventus), és a kreatív Rodrigo De Paul (Atlético Madrid) ügyködhet majd.

Lionel Messi és Rodrigo De Paul ünnepel Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Elsa

Lo Celso a támadások építésében éppúgy hatékony, mint a második hullámban érkezve gólokat szerezni. A Fiorentina szélső támadója Nicolás González mellett a Brighton középpályása, Alexis Mac Allister hasznos játékpercekkel járulhat hozzá az argentin sikerekhez.

Az argentin válogatottban a meccsek és a gólok számában is rekordernek számító hétszeres aranylabdás Lionel Messi utolsó nagy tornáján vehet részt Katarban.

A PSG-ben az idei szezonban újra kimagaslóan játszó Messi az argentin csapatban újra élvezi a játékot, és hála Scaloni taktikájának az utóbbi évektől eltérően már nem egyedül neki kell megnyernie a meccseket (még ha mindig is ez lesz az elvárás az argentin támadó felé a közvélemény részéről).

Az Inter csatára, Lautaro Martínez már 21 gólnál jár az argentin válogatottban, és egyre inkább Scaloni csapatának egyik legfontosabb játékosává is vált.

Lautaro Martinez hagyja ott klubtársát, Barellát Forrás: AFP/Adrian Dennis

A legnagyobb dilemma, hogy a sokszor sérüléssel bajlódó Ángel Di Maria (Juventus) és Paulo Dybala (AS Roma) milyen formában érkezik meg Katarba, ha egyáltalán beválogatja majd Scaloni. A támadósor merítései lehetőségeit olyan játékosok bővítik még mint, Ángel Correa (Atlético Madrid), Joaquin Correa (Inter), Alejando "Papu" Gómez (Sevilla). Bizonytalan, hogy a Napoliban remekül játszó Giovanni Simeone tagja lesz-e az argentin keretnek.

A Szaúd-Arábia, Mexikó és Lengyelország összetételű csoportban papíron egyik ellenfél sem okozhat gondot Messiéknek, de azért fontos, hogy az argentin csapat egyik válogatottat se vegye félvállról.
Európai élcsapattal az argentin csapat is csak egyszer találkozott a közelmúltban, viszont a nyári Bajnokok Kupája-mérkőzésen elképesztő magabiztossággal focizták le az Európa-bajnok olasz válogatottat.

Bár az argentinok játéka nem annyira kifinomult és megtervezett, az erős csapategység és a szokásos Messi-faktor miatt képesek lehetnek akár a döntőig is menetelni. Az már csak hab a tortán és egy hollywoodi filmbe illő sztorinak tűnik,

hogy Messi profi pályafutásának ezredik mérkőzése pont a vb-döntő lehetne.