Vágólapra másolva!
Gondok vannak Győrött. Kemény írás jelent meg a napokban a Kisalföld című lapban. A cikk nem egyebet tett, mint az ETO focicsapatának szétverésével vádolta Varga Zoltán vezetőedzőt. A csapatnál kedden változások történtek, Hannich Péter pályaedzőt és két játékost a tartalékokhoz irányították át a vezetők, ugyanakkor egy kisebb szurkolócsoport botrányt okozott az esti edzésen, a vezetőedző távozását követelte. Varga Zoltán, mint beszélgetésünk során elmondta, úgy érzi, mesterségesen szítják a hangulatot körülötte.

- Nem az ETO az első klub, ahol cirkusz kerekedik ön körül. Ön váltja ki a botrányt, vagy mások kreálják?
- Egyértelmű, hogy mások kreálják. Most is a Kisalföld cikke szinte felbiztatta a szurkolókat ellenem. Mielőtt betettem volna a lábam a győri stadionba, már ellenem voltak. A Nemzeti Sportban is olyasmi jelent meg, ha Varga jön, mennek a játékosok.

- Pedig minden békésen indult. Volt egy csapat, amely a botrányos pénztelenség ellenére végigjátszotta az évet, a negyedik helyen végzett.
- Igen, és most is tartana az idill, már csak azért is, mert közben pénz is érkezett, csakhogy minden összefügg a rosszindulatú fogadtatásommal. Az első perctől érzem, hogy bizonyos körök ellenem vannak, ellenem munkálkodnak.

- De hiába munkálkodnának, ha lenne eredmény.
- Így is hiába munkálkodnak.

- Mégis sikerült ügyet csinálniuk.
- Ez nem ügy, ez hamar lecseng. Egyébként korábban megbeszéltük a tulajdonosokkal, ha lejár az átigazolási időszak, leülünk, megbeszéljük, mire van még szükség, mit változtassunk. Ennek most jött el az ideje. Megtárgyaltuk, hogy Hannich jobb szakember annál, mintsem a bójákat rakosgassa, több haszna van a klubnak abból, ha a juniorokkal foglalkozik.

- És a visszaminősített játékosok?
- Mracskó sokat volt sérült, nem dolgozik annyit, hogy igazán profitálhatnánk a játékából. Molnár Levente meg tizenegy gólból kilencet kapott, s nemegyszer furcsa gólokat.

- És a csapatkapitány, Vayer? Őt az edzésektől is eltiltották. Miért?
- Bejött az öltözőmbe, és azt mondta, akkor tud játszani szombaton, a Sopron ellen, ha a csütörtöki edzést kihagyja.

- Mi ezzel a baj? Nézőpont kérdése, hiszen örülhetne neki, hogy ennyire őszinték önhöz a játékosai. Elvégre felnőtt emberek, profi játékosok, tudják, mi nekik a jó.
- Ebben lehetne valami, csakhogy nem mindegy, milyen volt a közlés. Azt mondta, kihagyom az edzést ma, szombaton tudok játszani. Ő már beállította magát. Akkor mi az edző szerepe? Vayer ne diktáljon, kérdezzen. A profiknál pedig akit jól megfizetnek, attól nagy teljesítményt várnak. Nálunk viszont, akinek jó fizetést adnak, rögtön hatalomérzetet kap, kevesebbet csinál. Vayer öt meccsből összesen egy félidőt játszott jól.

- Ezzel, hogy még az edzésektől is eltiltották, jobban fog futballozni?
- Nem, nincs nekem bajom Vayerral, csak üljön le az elnökkel, és tisztázza a szerepkörét. Ha átbeszélnek mindent, világos lesz előtte a feladata, nálam már szombaton kezdő.

- Ön ezt nem tudta volna vele megtenni, minden reklám és botrány nélkül?
- Én megtettem, ami egy edző dolga, szombaton kihagytam a Sopron-meccsen. A többi nem az én feladatom, majd megteszik a vezetők.

- Ne haragudjon, nem idealista egy kicsit? Hosszú évek után hazajött, s mindenütt profi személetet és teljesítményt vár a játékosoktól, miközben totál amatőr a környezet. Egy-két klubot kivéve, a nyomor dönt, bajok vannak a fizetésekkel, s közben legyenek profik az emberek.
- Meglehet, néhány kérdésben valóban naiv voltam. Például nem láttam a mocsárt, de most hagynom kellene, hogy engem is lehúzzon?

- Talán ezért is tartják sokan szent őrültnek.
- Mit kellett volna tennem, hogy befogadjanak? Én szeretem a rendet, a fegyelmet, az őszinteséget, viszont utálom a piszkot, a sötétséget, az elhallgatásokat. Most úgy tűnik számomra, hogy akárhova lépek, aknákat raknak elém. Soha nem találkoztam például a kisalföldes újságíróval, mégis összemocskolt. Ki véd meg, ki írja ezt le?

- Nem gondolja, hogy több kompromisszumkészségre lenne szüksége?
- Kivel kötnék kompromisszumot és miért? Engem a munka érdekel. Most is örültem, hogy végre egy komoly lehetőség, még éjszaka is különféle kombinációkon járt az agyam. Aztán egy idő után kiderült, bementem egy alagútba, és sehogy sem tudok a fényre vergődni. Néha már az is megfordul a fejemben, hogy ez maga a halál, nincs értelme dolgozni.

- Feladná?
- Egyelőre szó nincs feladásról. Kértem az elnököt, döntsön ő, és mondja meg, milyen segítséget tud adni.

- Nem lenne jobb, ha egyszer gyerekekkel kezdene el dolgozni, és évek múltán összeállna egy valódi Varga-csapat?
- Ezek most fiatalok, tizennyolc-húsz évesek, remélem, még nincsenek teljesen elrontva. Azért vagyok itt, hogy segítsem őket, hogy rátaláljanak a helyes útra. A munkára. Megértem én, hogy az idősebbeket a több munka már nem lelkesíti, de ha stabil lesz a háttér, és miért ne lenne az, idővel nagy csapat lesz az ETO.

- Varga Zoltánnal?
- Vele.

Kiss László, Burkovits Ferenc

Korábban:

Ámokfutó vagy meg nem értett zseni a Győrben is botrányt kavaró Varga Zoltán?