Élő:
Vágólapra másolva!
Az első és másodosztályú csapatok véleményét is ki kell kérni a tervek szerint három évre szóló labdarúgó-bajnokság kiírásához. A Békéscsaba, a PMFC és a Győr kapott reorganizációs hitelt. A hivatásos liga jogszabály módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy lehessen sört árulni a stadionokban a mérkőzések alatt.

Nem tudott dönteni a hivatásos labdarúgóliga elnöksége tegnapi ülésén a következő évek versenykiírásáról. Úgy tervezték, hogy három évre előre kidolgozzák a rendszert, úgy, hogy a pontos dátumokat - a nemzetközi programtól függően - minden évben külön tárgyalták volna. A szakmai bizottság javaslata alapján maradt volna az NB I-ben a 12 csapatos mezőny, 36 fordulóból - 22 az alapszakasz, 14 a rájátszás - állt volna egy idény.

A bizottság több hónap alatt, minden elképzelhető variációt figyelembe véve dolgozta ki elképzelését, de az elnökség mégsem tudott dönteni. "Úgy gondoltuk, hogy ki kell kérni az érintett 12 NB I-es és a 24 NB I B-s klub véleményét" - mondta érdeklődésünkre Gelei Károly marketingigazgató. "Már csak azért is, mert léteznek más elképzelések is, például a 32 fordulós, de vannak bizonyos elvi kérdések is, amelyeket tisztáznunk kell." Hogy melyek ezek az elvi kérdések, erre azt felelte, hogy nincs felhatalmazása nyilatkozni róluk.

A klublicencet és a játékoslicencet érintve úgy határozott az elnökség, hogy az NB I-ben nem korlátozza a pályára lépő külföldiek számát, az NB I B-ben öt idegenlégiós játszhat egyszerre. Elvetette a liga vezérkara a csapatokat működtető gazdasági társaságok tőkeemelésénél a tulajdonosok és a társaságok elővásárlási jogát, helyette új - a 25 százalékot meghaladó tulajdonosokra vonatkozó -, a liga elnöksége által gyakorlandó vétójogot állapított meg.

A reorganizációs kölcsönkérelmeket tárgyalva az elnökség a Békéscsabának 10 millió, a Pécsnek 20 millió, a Győri ETO-nak 50 millió forintos reorganizációs hitelt ítélt oda.

És a sörről is tárgyalt az elnökség. Minden jel arra utal, hogy a sportág irányítói szerint igazi békés családi program lesz futballmeccsre járni; a liga vezetői ugyanis kezdeményezik, hogy lehessen ismét árulni alacsony alkoholtartalmú söröket a mérkőzések alatt. Ahhoz képest, hogy néhány éve az MLSZ és a rendőrség még azt akarta elérni, hogy a meccsek alatt kilométeres sugarú körben tilos legyen az italkimérés, ez mindenképpen előrelépés. A kulturált szórakozás felé. Igaz, hogy csak alacsony alkoholtartalmú sörökről van szó, de akkor is. Az eddigi szárazabb - legalábbis hivatalosan - állapot amúgy is nehezen volt összeegyeztethető a stadionokkal, tekintve, hogy a bajnokság névadó szponzora egy sörgyár, és a válogatottat is egy sörmárka támogatja.