Vágólapra másolva!
Földrészünk tizennégy legerősebb futballklubja azon munkálkodik, hogy kidolgozza a játékosok fizetésének felső határát, és egyezményt kíván kötni az átigazolási csatározások megakadályozásáról. A viselkedési kódex elkészítése mellett lassítanák a játékosfizetések és átigazolási összegek növekedését. A probléma az, hogy az ötlet nem legalizálható.

A G14 néven elhíresült csoport évek óta az európai labdarúgás gyökeres megreformálásán fáradozik. A legújabb tervek viszont végre egyeznek az Európai Labdarúgó Szövetség elképzeléseivel is. Az UEFA ugyanis szeretne ún. "fizetési plafont" bevezetni, ami garantálná, hogy a fizetések a jelenlegi mértékhez képest már nem emelkednének jobban.

"A legfontosabb, hogy csökkentsük a versengést a klubok között, legalábbis ami a játékospiacot illeti. El kell kerülnünk a labdarúgók aukció jellegű kiárusítását, amely révén már a középszerű játékosok is megfizethetetlenné válnának" - nyilatkozta Thomas Kurth, a G14 szóvivője, aki elmondta, voltaképpen egy viselkedési kódex készülne el a klubok számára, s ezáltal csökkenthetnék a költségeket, lassítanák a játékosfizetések és átigazolási összegek növekedését. A megállapodás augusztus 30-ára, a szervezet legközelebbi, monacói találkozójára készül el.

A problémát csupán az jelenti, hogy a tervezett változás a futballon belül nem legalizálható, azaz gyakorlatilag csak a "gentleman's agreement", azaz az úri becsületszó alapján lehetne megállapodni. Amennyiben a munkáltató úgy döntene, mégis felemeli a fizetést, a játékos pedig ebbe beleegyezne, a fizetési sapka máris alkalmazhatatlanná válna.

Sepp Blatter, a FIFA elnöke szerint nem lenne szabad gazdasági módszerekkel beleszólni a klubok szuverenitásába. Gordon Taylor az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke nevetségesnek nevezte a kezdeményezést. "Hiszem, ha látom. Ehhez sem az európai, sem a nemzetközi szövetségnek nincsen joga. Csak a gazdag országok egyezkedhetnek, világviszonylatban mindez ellenőrizhetetlen lenne" - mondta Taylor.

A G14 tagjai
Anglia: Liverpool, Manchester United
Olaszország: AC Milan, Internazionale, Juventus
Spanyolország: Barcelona, Real Madrid
Franciaország: Marseille, Paris St Germain
Németország: Bayern München, Borussia Dortmund
Hollandia: Ajax, PSV Eindhoven
Portugália: Porto

Pincési László

Ajánlat:

Korábban: