Vágólapra másolva!
Péntek este a Bernabeu-stadionban 50 ezer néző előtt játszott előkészületi mérkőzést a Real Madrid és a Liverpool. A királyi csapat centenáriumi tornájának nyitómeccsét simán, 2-0-ra nyerte a házigazda. A nap szenzációja a vb-kudarc után hatalmas lendülettel focizó Figo "újjászületése" volt, no meg az, hogy Valdano sportigazgató elismerte: tárgyalt Ronaldo ügynökével a földkerekség jelenlegi legjobbjának szerződtetéséről.

A két csapatban a sztárok jelentős része pihent, a Madridban például a vébén kulcsszerepet játszott válogatottak - Hierro, Helguera, Casillas, Figo, Morientes -, a Liverpoolban pedig Michael Owen. Játszott viszont a korán búcsúzott portugál, illetve francia válogatott két megasztárja, Luis Figo és Zinedine Zidane.

Előbbi, akit pocsék távol-keleti játéka után már sokan "temettek", káprázatosan futballozott, minden megmozdulásáéval veszélyt jelentett az angol kapura, és azt csinált a jobb szélen, amit akart. A 40. percben a jobb oldalon kapott labdát, befelé cselezett, majd hatalmas lövést küldött az angol kapuba.

Az 54. percben Figót, Saviót és Gutit McManaman, Solari és Portillo váltotta, s utóbbi, a saját nevelésű fiatal hat perccel később Zidane álompasszával kiugrott, s Dudek kapus hasa alatt beállította a végeredményt. A remek pedigrével rendelkező, sokak által várt Portillónak ez volt az első fellépése a nagycsapatban, jobban nem is mutatkozhatott volna be.

Figo a mérkőzés után boldogan nyilatkozta: "Hónapok óta most játszottam először úgy, hogy nem fájt a bokám. Mindjárt meg is volt az eredménye..."

Real Madrid - Liverpool 2-0 (1-0)
Madrid, 50 000 néző
Real Madrid: César - Salgado, Pavón, Rubén, Raúl Bravo - Flavio (Celades 65.), Cambiasso, Figo (McManaman 54.), Zidane (Fernando 72.) - Savio (Solari 54.), Guti (Portillo 54.)
Liverpool: Dudek - Henchoz, Abel Xavier, Hyypiä, Vignal (Berger 45.) - Heskey (Baros 60.), Murphy, Hamann (Carragher 76.), Rise - Diouf (Biscan 80.), Smicer (Cheyrou 45.)
gól: Figo (40.), Portillo (61.)

A Real a Bayern-Milan találkozó győztesével mérkőzik a döntőben.

Ami a Ronaldo-átigazolás hírét illeti: Valdano péntek délután rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze, melyen bejelentette, hogy valóban tárgyalt Alexandre Martinsszal, a brazil csatár ügynökével. Jelen pillanatban azonban él a Real Madrid és az Internazionale közötti "meg nem támadási szerződés", azaz a kilencszeres BEK-győztes egyelőre nem tesz lépéseket Ronaldo megszerzéséért.

Ki a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=36550Liverpool Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=27020Real Madrid Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=27000Zidane Ronaldónak adná az Aranylabdát/sport/focivilag/20020731zidane.htmlA Real 293 millió euróból gazdálkodhat/sport/focivilag/20020730areal.htmlScolari Ronaldót kritizálja/sport/focivilag/20020729scolari.html

A Cadena Ser nevű rádióállomás azonban úgy tudja, hogy létezik egy hallgatólagos megállapodás Ronaldo és az Inter között. Amennyiben "Ronnie" hétfőn nem jelentkezik az Internél, hogy megkezdje a felkészülést az új szezonra, ez azt jelenti, hogy szívesen átköltözne Madridba.

Ezek után persze még ott lenne a hatalmas probléma: Massimo Moratti a közelmúltban 100 millió euróban szabta meg az élő szerződés alatt álló Ronaldo lelépési díját. S bár a Madridnak van pénze - a minap megtartott közgyűlésen kiderült, jókora nyereséggel zárta az elmúlt szezont a klub -, az elmúlt két évben Zidane-ra és Figóra csaknem 120 millió dollárt/eurót fizettek ki...

Ch. Gáll András