Vágólapra másolva!
Amikor 2002 májusában a Feyenoord együttese hazai pályán megnyerte az UEFA-kupát, nem sokkal azután, hogy második helyen végzett hazája bajnokságában, a rotterdami drukkerek abban bíztak, hogy csapatukra új aranykor köszönt. A 2002-2003-as bajnokság azonban nem a legjobban sikerült a gárda számára, hiszen csak harmadik lett a pontvadászatban, vagyis lecsúszott a BL-szereplésről, és úgy tűnik, hogy a trénernek, Bert Marwijknak új csapatot kell építenie, hiszen több alapember is távozott.

A Feyenoord elsősorban az ősszel elhullajtott pontok miatt szorult le a dobogó harmadik fokára a holland bajnokságban, hiszen a tavaszi szezont veretlenül játszotta végig az együttes. A pontvadászat első felében azonban több váratlan vereség is becsúszott, és a csapat nem bírta el, hogy a BL-ben is helyt kellene állnia, ráadásul a házi gólkirály Pierre van Hooijdonk nélkül, aki ekkor sérülés miatt nem állt a csapat rendelkezésére. A támadó tavasszal aztán hiába ontotta a gólokat (összesen 28 találatig jutott úgy, hogy pontosan 28 meccsen lépett pályára), ez csak arra volt elég, hogy a gárda egészen a bajnokság végéig versenyben legyen az ezüstéremért - végül "csak" a bronzérem maradt, ami azt jelenti, hogy a Feyenoord megint "csupán" az UEFA-kupában szerepelhet majd.

Ezt még túlélték volna a szurkolók, az viszont már sokkal komolyabban érintette őket, hogy pár meghatározó játékos távozása meglehetősen valószínűnek tűnt. Ez elsősorban az első számú kedvencre, Van Hooijdonkra volt igaz, akinek szerződése 2004 nyaráig szólt, és sehogyan sem tudott megegyezni a vezetőséggel a hosszabbításról. Az elnökség váltig állította, hogy ennek elsősorban "Pi-Air" túlságosan magas igényei voltak, és a csatár ennek köszönhetően közönségkedvencből első számú közellenség lett, különösen akkor, amikor kiderült, hogy a török Fenerbahce kedvéért hagyta ott a klubot, márpedig az isztambuliak a következő szezonban egyik európai kupában sem indulnak majd - a drukkerek szerint ennél jobb bizonyíték nem is kell arra, hogy Van Hooijdonkot csak a pénz érdekli.

Az ausztrál középpályásra, Brett Emertonra már nem haragudtak, hiszen a focista, akit 2002-ben a legjobb óceániai labdarúgónak választottak meg, egy deklaráltan jobb pontvadászatba, az angol Premiershipbe szerződött, mégpedig a Blackburn Rovers együttesébe. Érte ráadásul tekintélyes összeget tehetett zsebre a klub (bár a konkrét summát nem hozták nyilvánosságra), ugyanakkor az is igaz, hogy távozásával nagy vérveszteség érte a csapatot, hiszen Emerton az előző szezonban mindössze egy meccset hagyott ki, és védekező középpályás létére három gólt ért el. Ez elefántcsontparti Bonaventure Kaloutól is jó emlékekkel búcsúztak el a fanatikusok, hiszen az afrikai támadó öt évet töltött el a rotterdamiaknál, ráadásul 19 esztendős öccse, Salamon a Feyenoordnál maradt. A negyedik távozó, a lengyel Tomasz Rzasa eligazolása (ő a szerb Partizan Beogradhoz írt alá) pedig nem okozott túl nagy gondot, hiszen ő az elmúlt szezonban csak kiegészítő embernek távozott.

A holland bajnokság végeredménye, az Eredevisie érdekességei
Részletek>>>


A csatársor másik új tagjának megszerzését minden bizonnyal az is motiválta, hogy a PSV Eindhoven annak idején megütötte a főnyereményt a Partizan Beogradtól igazolt támadóval, Mateja Kezsmannal, aki három év alatt két gólkirályi címet szerzett Hollandiában, az előző szezonban pedig minden korábbi rekordot megdöntött azzal, hogy 33 bajnokin 35 gólt ért el. A Feyenoord most megpróbálja "lenyúlni" az eindhoveniek ötletét, és megszerezte a Partizan 20 esztendős focistáját, Danko Lazovicot, akit a legújabb szerb csodagyereknek tartanak. Lazovic az előző idényben 18 gólt rúgott a bajnokságban, alapembere az utánpótlás-válogatottnak, sőt, a nagyválogatottban is bemutatkozott már. A támadó részleg teljes felfrissítését a svéd Johan Elmander visszahívása tette teljessé: a skandináv labdarúgót tavaly adták kölcsön a Djurgardennek, amelynek színeiben 2002-ben bajnokságot nyert, és 18 találkozón 11 gólt ért el. A csatár megújult önbizalommal tért vissza a rotterdamiakhoz, akiknél most bizonyítási lehetőséget kaphat.

A Feyenoordnál persze tisztában vannak vele, hogy egy csapat nem csak a csatársorból áll, és a védelmet is igyekeznek megerősíteni. Ennek érdekében máris megszerezték az RKC Waalwijk középhátvédjét, Peter van der Berget, akinek több mint kétszáz élvonalbeli mérkőzés áll a háta mögött. Van der Berg Rotterdamban kezdte pályafutását, azonban nem a Feyenoordnál, hanem a városi rivális Excelsiornál, innen került az Alkmaarhoz, majd később az RKC-hez. A klub rajta kívül még a védelem jobb oldalára keres új embert, és úgy tűnik, hogy sikerült is megtalálniuk a brazil Carlos Dondé, művésznevén Jean személyében, aki az Atlético Paranaense futballistája. Ő meglehetősen fiatal, mindössze 19 éves, ám korosztályos válogatottnak számít, és Van Marwijk mester többször is megfigyelte őt.