Vágólapra másolva!
A hovatovább egyetemessé terebélyesedő futballerőszak ezúttal Chilében pusztított: a dél-amerikai ország két legnépszerűbb csapatának meccse félbeszakadt, amikor kővel fejbe dobtak egy játékost, a lelátón kitört összecsapásokban 11 rendőr megsérült, 168 vandált őrizetbe vettek.

A helyi beszámolók szerint az 55. percben szabadult el a pokol a Colo Colo és az Universidad de Chile bajnoki rangadón, amelyet a fővárosban, Santiagóban játszott a két együttes 40 ezer néző előtt. A második félidő elején járt az idő, s 1-1-re álltak a felek, midőn a Colo Colo szurkolóinak szektorából eldobott kő az Universitario futballistájának, Nelson Pintónak az arcába csapódott. A játékos eszméletlenül rogyott össze (jóval később, csak az öltözőben tért magához), erre a nézőtéren Pinto csapatának hívei esztelen rombolásba kezdtek, és szinte teljesen feldúlták a stadion e részét.

A rendteremtési szándékkal érkező rendőrökre is rátámadtak, mi több, az egyenruhásoknak a másik szurkolótábor szélsőségesei is nekiestek. A tömegverekedésben a rendfenntartók húzták a rövidebbet: 11 rendőr megsebesült, közülük hárman súlyosan, utóbbiakat kórházba kellett szállítani.

Az EFE beszámolója nem említette, hogy a vandálok között volt-e sérült, az viszont kiderült a spanyol hírügynökség tudósításából, hogy a félbeszakadt meccset követően a magukból kivetkőzött drukkerek a stadion környékén több tucat üzletbe és lakásba törtek be, jelentős károkat okozva a tulajdonosoknak, raboltak, fosztogattak.

A kiérkező karhatalmi egységek vetettek véget az erőszakcselekményeknek, 139 embert őrizetbe vettek, a leginkább dúvad egyénekre a chilei törvények alapján akár többévi börtönt is kiróhatnak, és igen sokan számolhatnak súlyos pénzbüntetéssel. Magát a mérkőzést illetően a chilei futballszövetségnek kell döntenie, hogy megismételteti-e, avagy - s ez a valószínűbb - a maradék 35 percet játszatja le a csapatokkal, immár zárt kapuk mögött, üres nézőtér előtt.