Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters

Thuram nem az első játékos,
akinek baja van Olaszországban

Az eset azért is abszurd, mert - mint minden e hétvégi mérkőzésen, Veronában is - a találkozó előtt egyperces szünettel emlékeztek meg a játékosok és a nézők a holocaust áldozatairól.

Az idei olasz bajnokságra minden eddiginél nagyobb mértékben jellemző a vendégcsapatok színesbőrű játékosainak szidalmazása, s e téren nincs különbség a stadionok között. Általános vélemény szerint Európában pillanatnyilag a campionato szurkolói a leginkább rasszisták, és erre lehetőségük is van: a hatóságok semmit nem tesznek a jelenség megfékezésére.

A Parma világ- és Európa-bajnok francia játékosa Giambattista Pastorellóról, a Verona elnökéről elmondta: "A veronai mérkőzésünk után odajött hozzám, és elnézést kért a szurkolók rasszista megnyilvánulásaiért."

Pastorello ugyanakkor bejelentette, hogy a szélsőjobboldali szurkolók nyomása miatt továbbra sem vesz színes bőrű játékost. "Nem hozhatok ide bárkit, mert a híveink egy része nem fogadná be a sötét bőrűeket" - reagált Pastorello arra a hírre reagálva, mely szerint szerződtetnék a kameruni Patrick Mbomát.

A klubelnök kijelentése nagy vihart kavart: Verona polgármestere a stadion bezárását követelte, az olasz sportminiszter pedig "mélységes megdöbbenésének" adott hangot.

(MTI)

Ajánló: