Vágólapra másolva!
Berlinben legszívesebben elfelejtenék az előző szezont, elvégre a Hertha BSC az előzetes várakozásokat mélyen alulmúlva nemhogy nem a nemzetközi kupaszereplésért küzdött a Bundesligában, hanem még a kiesés szele is meglegyintette. A csapat végül megmenekült, köszönhetően a télen kinevezett új mesternek, Hans Meyernek, aki azonban a bajnokság végeztével felállt a kispadról, és az egykori közönségkedvenc tréner, Falko Götz került a helyére.

A menedzser úgy gondolta, hogy egy tapasztalt, nemzetközi sikereket felmutató tréner jobb megoldás lesz a csapat irányítására, és ezért szerződtette Huub Stevenst, aki azonban nem tudta magát elfogadtatni a berlini közönséggel, sőt, a helyi médiával sem, ráadásul az eredményei sem voltak meggyőzőek. Stevens végül másfél évig húzta a német fővárosban, és amikor szezon közben felállt a kispadról, akkor a klub kieső helyen szégyenkezett.

A helyére érkezett "nagy megmentő", Hans Meyer csak fél évre írt alá, és amit vállalt, azt teljesítette is: benntartotta a klubot a legjobbak között. Hoeness azonban hiába akarta őt meggyőzni arról, hogy hosszabb távra is maradjon, a veterán szakvezető inkább hazatért a rózsái közé, és így legalább szépen búcsúzott az edzői szakmától.

A menedzsernek tehát ismét új trénert kellett keresnie, és szerencséjére az 1860 München csak pár héttel korábban menesztette Götzöt, így aztán Hoeness helyrehozhatta két évvel korábbi hibáját, és ezúttal már hosszú távú szerződést kínált a klub egykori játékosának.

"Tisztában voltunk vele, hogy milyen edzőre van szükségünk, és Falko tökéletesen beleillett a képbe" - nyilatkozta Hoeness a kétéves kontraktus aláírásakor, és elégedetten dőlhetett hátra: biztos lehetett benne, hogy Götz sokkal több bizalmat kap majd a szurkolóktól, mint amennyire Stevens bármikor is számíthatott. Ez persze nem véletlen, hiszen a Hertha régi-új menedzsere egyrészt kötődik a klubhoz, elvégre itt fejezte be játékos-pályafutását, majd dolgozott az amatőrcsapatnál, és amikor fél éven keresztül az első gárdát irányította, akkor nemcsak hogy eredményesen, de látványosan is futballozott az együttes.

A bennmaradás bebiztosítása, majd az új edző kilétének tisztázása után a játékoskeret rendbetétele volt a következő feladat. Az nyilvánvaló volt, hogy jó néhány labdarúgó távozik a klubtól - elsősorban olyanok, akik az elmúlt szezonban csalódást okoztak. A lengyel Bartosz Karwan hazatért a Legia Warszawába, Denis Lapaczinski a Hansa Rostockba szerződött, Király Gábor is eligazolt (várhatóan a Crystal Palace-ba), a belga Bart Goor pedig a Feyenoordban kötött ki, hogy a legfontosabb távozókat említsük. Dárdai Pállal, illetve Andreas Neuendorffal viszont szerződést hosszabbított a klub, jelezve, hogy ők a gyengébb időszakban is mindent megtettek a csapat érdekében.

Az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal a berliniek nem törekedtek arra, hogy minél nagyobb nevű játékosokat igazoljanak, hanem elsősorban posztra igyekeztek szerződtetni. Szükség volt például egy megbízható cserekapusra Christian Fiedler mögé, így aztán megszerezték a Hannover '96 hálóőrét, Gerhard Tremmelt, aki egy évre írt alá.

Az előző szezonban hatalmas problémát jelentett, hogy a brazil játékmester, Marcelinho Paraíba hosszú időre kidőlt a sorból, így egy hozzá hasonló stílusú, kvalitású focistát is igényelt Götz, kívánsága pedig teljesült, hiszen a Hertha szerződtette a Bayer Leverkusen török középpályását, Yildiray Bastürköt. Ráadásul ingyen, hiszen az apró termetű irányító szerződése lejárt a gyógyszergyáriaknál - éppen ezért a Werder Brement, a Celtic FC-t és a Fenerbahcét kellett überelni a focistának tett ajánlattal. Az már más kérdés, hogy Bastürk rögtön a felkészülési időszak elején megsérült, és így valószínűleg ki kell hagynia a bajnoki rajtot.

Átigazolási időszak azonban nem telhet el a Herthánál brazil labdarúgó érkezése nélkül, és ez most sem volt másként: a berliniek ezúttal a Sao Caetano bal oldali középpályását, Gilbertót vették meg másfél millió euróért. Kissé érthetetlen, hogy a fővárosban miért ragaszkodnak ennyire a brazilokhoz, hiszen eddig igazából csak Marcelinho Paraíba vált be: a klub rekordigazolása, Alex Alves, Luizao vagy Nené nem tudott beilleszkedni, és csalódást okozott.

A klub vezetősége szerint azonban Gilberto nem a "primadonnafutballisták" közé tartozik, hanem tudatosan készült arra, hogy Európába igazoljon (korábban fél évig már megfordult az FC Internazionalénál is, kevés sikerrel), amit jelez, hogy már hónapokkal ezelőtt elkezdett németül tanulni. A Bundesliga erőviszonyaival viszont azért túlságosan nincsen tisztában: szerződése aláírása után kijelentette, hogy a bajnoki címet szeretné célba venni új csapatával. A Hertha játékoskerete ugyan valóban erősebb annál, hogy a klub a kiesés ellen küzdjön, de az aranyérem azért még túlzásnak tűnik.