Vágólapra másolva!
Diego Armando Maradona, a futballtörténelem egyik legnagyobb alakja ez idő szerint a havannai CENSAM (Centro de Salud Mental, azaz Elmegyógyászati Központ) lakója, ahol ingyen és bérmentve élvezi Fidel Castro kubai elnök vendégszeretetét, és próbál meg visszatalálni a helyes útra, melyen kábítószer-függőségének kialakulása előtt járt. Eközben Buenos Airesben forr a levegő: az orvosi titoktartást megszegve kitálalt a sajtóban az a három pszichiáter, akik áprilistól kezdve - amikor Maradonát súlyos szívpanaszokkal beszállították - irányították az argentin sztár gyógykezelését.

Osvaldo Brennan, Adriana Bolzán és Feder Rey, a három elmegyógyász felettébb zaftos részletekkel szolgált a La Nación című napilap olvasóinak.

Az orvosok elbeszélése szerint a sztár közvetlen életveszélyben volt, amikor beszállították. Egyrészt a szíve volt nagyon rossz állapotban, másrészt drogfüggősége elképesztő méreteket öltött.

"Az első napokban le kellett kötöznünk, továbbá nyugtatókkal tömtük, mert folyton meg akart verni bennünket, de még ennél is kínosabb volt, hogy minden nőt a magáévá akart tenni, aki csak a közelébe került. Kezdetben roppant ideges volt, és semmiféle gyógykezelésnek nem akarta alávetni magát. Agresszivitása abban is megnyilvánult, hogy amikor már járni tudott, mindenkit felöklelt" - mesélte az egyik pszichiáter. "Három napon keresztül lekötözve kellett tartani, de nem a klasszikus kényszerzubbonyban, mert manapság ez már tilos. Az volt a legrosszabb, hogy leküzdhetetlen elvonási tünetei voltak, állandóan kábítószert akart fogyasztani."

A pszichiáteri team ennek ellenére elégedett az elvégzett munkával: "Az a legnagyobb eredményünk, hogy öt hónapon keresztül távol tudtuk tartani Maradonát a drogoktól. Félholt állapotban érkezett a klinikára, és öt hónappal később - ha nem is gyógyultan, de - a saját lábán, mosolyogva távozott. Ezen kívül helyre állítottuk a családi életét. Ez pedig nem csekélység. A jövőjéről azonban semmi bizonyos nem állítható. Az a legnagyobb baj, hogy még mindig nincs tudatában, mennyire súlyos beteg."

Maradona két és félhavi pénzzel tartozik a klinikának, a pszichiáterek azonban biztosak benne, hogyha véget ér a kubai gyógykezelés - vagy inkább rehabilitáció -, akkor kiegyenlíti a számlát.

A történet másik vonatkozása: Osvaldo Brennan, Adriana Bolzán és Feder Rey nagyon könnyen perrel találhatják szembe magukat, hiszen mértékadó jogászi vélemények szerint súlyosan megsértették az íratlan etikai és az írott orvosi törvényeket, amikor nyilvánosságra hozták páciensük kezelésének intim részleteit.

Ch. Gáll András