Vágólapra másolva!
A Real Madrid a téli edzőváltás után remek tavaszi idényt produkált, és megszerezte a második helyet, amely reálisan nézve a maximális célkitűzés volt, hiszen az egész idényben parádézó FC Barcelona utolérésére csak matematikai esély volt. Ennek ellenére vagy talán éppen ezért sejthető volt, hogy a nyár komoly változásokat hoz majd a klub életében, több sztár távozását szinte biztosra vették a szakemberek. Ehhez képest egyelőre minden "galaktikus" a keret tagja maradt, sőt, érkezett négy új játékos is.

Jó néhány klub van Európában, amelynél egy bajnoki második helyezés és a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe jutás sikernek számítana egy idényen belül, ám a Real Madridnál nem ez a helyzet. A királyi gárda vezetői és szurkolói már a szezon vége előtt elkezdték kutatni a kudarc okait, és mindkét csoport arra jutott, hogy az immár egymás utáni második, trófea nélkül zárt szezonért elsősorban a sztárok motiválatlansága a felelős.

Kár is lenne tagadni, hogy Luis Figo, Zinédine Zidane vagy éppen Raúl nem éppen csúcsformában játszotta végig az idényt. Wanderley Luxemburgo vezetőedző azonban nem hagyta ki őket a kezdő csapatból (kevesen merték volna ezt megtenni, ráadásul helyettes sem igen állt a brazil szakember rendelkezésére), hiszen bízott abban, hogy a klasszisok előbb-utóbb magukra találnak. Nos, ez a szezon végéig nem következett be, és mivel a portugál és a francia is már 34 éves lesz jövőre, Florentino Pérez elnökben bizony felvetődött, hogy megválik a néhány éve általa rekordösszegekért vásárolt galaktikusoktól.

Kettejük közül egyértelműen Figo nyújtotta a gyengébb teljesítményt, így elsősorban tőle igyekszik megválni a vezetőség (nem utolsósorban magas, mintegy évi hatmillió eurós fizetése miatt). Jelentkezőkben nincs is hiány: mivel maga a játékos is többször hangsúlyozta, hogy leginkább Angliában szeretné kipróbálni magát, a fél Premiership bejelentkezett Madridban. A legkitartóbb kérőnek a Middlesbrough FC, a Tottenham Hotspur és az Everton FC bizonyult, és talán már a megegyezés is megszületett volna valamelyik klubbal, ha időközben nem lép be a képbe az FC Internazionale. A milánóiak tulajdonosa, Massimo Moratti elég jó kapcsolatban van Pérezzel, és nemegyszer előfordult már, hogy a két klub között átigazolási üzlet köttetett (gondoljunk csak Ronaldo 2002-es klubcseréjére).

Ezúttal is így történt, igaz, egyelőre nem Figo költözésében egyeztek meg a felek, hanem Santiago Solariéban. Az argentin szélső évek óta képtelen bekerülni a Real kezdő csapatába, és abban bízik, hogy az Interébe sikerül beverekednie magát. Ha már ez a transzfer létrejött, az Inter megkörnyékezte a madridiak másik argentinját, Walter Samuelt is, aki nem nyújtott meggyőző teljesítményt az elmúlt idényben, és visszavágyott Olaszországba, ahol jobban érezte magát. A Real ráadásul nem ragaszkodott a védő szolgálataihoz, amit az is mutat, hogy Luxemburgo nem vitte el Samuelt az amerikai túrára.

Figót viszont igen, mint ahogy Gutit is, bár közel sem biztos, hogy a szőke középpályás az ősszel is a klub játékosa lesz. A Tottenham Hotspur ugyanis konkrét, ötmillió fontos ajánlatot tett a játékosért, ráadásul a londoni klub elnöke, Daniel Levy személyesen repült Madridba, hogy tárgyaljon az ügyben. Gutit nem nagyon kell meggyőzni, hiszen Solarihoz hasonlóan neki is elege van a kispadból, és játszani szeretne, mivel minden vágya, hogy bekerüljön a 2006-os világbajnokságon szereplő spanyol keretbe.

Persze nem csak búcsúzókról hallani Madridban, igaz, az érkezők közel sem akkora nevek, mint a lehetséges vagy biztos távozók. Sokáig csak két új labdarúgót igazolt a királyi gárda, de finoman szólva egyikük sem számított galaktikusnak. Különösen Pablo García leigazolásának értelmét firtatják sokan, hiszen a CA Osasunától vett 28 éves középpályás finoman szólva nem pengés megoldásairól és briliáns játékáról híres, sokkal inkább durvaságáról: a Primera División legutóbbi szezonjában 18 sárga lapot kapott, ami magasan a legtöbb a teljes mezőnyben.

Luxemburgo mindenesetre nyilván lát fantáziát a 2002-es világbajnokságon is (le)szerepelt játékosban, máskülönben aligha írt volna alá vele négyéves szerződést. A másik új uruguayi fiú megszerzése viszont bevallottan hosszú távú befektetés, ráadásul nem is került pénzébe Pérez elnöknek. A Buenos Aires-i River Plate ugyancsak uruguayi jobbhátvédjének, Carlos Diogónak ugyanis lejárt a szerződése az argentinoknál, így ingyen érkezett Madridba, és a 21 éves futballista ötéves szerződést kötött a királyi gárdával. Pérez szerint Diogo lehet Míchel Salgado alternatívája, később pedig az utóda.

A napokban aztán felgyorsultak az események a Real Madrid körül, hiszen alig több, mint 24 óra alatt két új játékos is érkezett a csapathoz. Előbb a Sevilla FC brazilja, Júlio Baptista lett a királyi gárdáé, mégpedig húszmillió euróért, majd nyilvánosságra hozták, hogy a spanyoloknak sikerült megegyezniük a brazil Santos FC-vel Robinho leigazolásáról.

A csatár megszerzése kapcsán már hetek óta ment a huzavona a két egyesület között, mivel a brazilok nem voltak hajlandóak engedni a focista szerződésében szereplő 50 millió dolláros vételárról. Azt egyelőre nem tudni, hogy Robinho végül mennyiért kelt el, de valószínű, hogy ennyit azért nem fizetett érte a Real - de az biztos, hogy a csatár nagyon drága volt...