Vágólapra másolva!
Az RC Strasbourg az előző szezonban pocsékul rajtolt, és csak az októberi edzőcserét követően indult meg felfelé a tabellán, hogy végül a 11. helyet szerezze meg, és a ligakupa megnyerésével még a nemzetközi szereplést is kiharcolja. A jelenlegi idényt a csapat hasonlóan rosszul kezdte, és a szurkolók abban bíznak, hogy a forgatókönyv most is hasonló lesz - a szakvezető, Jacky Duguépéroux persze az edzőváltást azért kihagyná.

Az elzászi egyesület vezetősége immár évek óta mindig nagy ambíciókkal várta a bajnoki rajtot, de a magas elvárásokat eddig nem sikerült teljesíteni, hiszen a 2002-es feljutást követően kétszer 13. lett a csapat a Ligue 1-ben, a legutóbbi idényben pedig a 11. pozícióban zárta a bajnokságot. Igaz, az előző szezonban a ligakupa megnyerése valamelyest javított a helyzeten, hiszen ez azt jelentette, hogy a csapat kvalifikálta magát az UEFA-kupába.

Nem csoda, hogy az egyesületnél maximálisan elégedettek voltak a szakvezetővel, Jacky Duguépéroux-val, aki csak az idény közben vette át a gárda irányítását - kilenc forduló után ugyanis az RC Strasbourg utolsó volt, mégpedig nyeretlenül. A szakvezetőnek innen sikerült felhoznia a gárdát a tabella középső harmadába - igaz, Duguépéroux nem számított ismeretlen arcnak a kispadon, hiszen 2000 óta amolyan sportigazgatóként tevékenykedett az együttesnél. A siker záloga elsősorban a pazar hazai teljesítmény volt, a La Meinau stadionban tíz találkozón keresztül veretlen maradt az alakulat.

Az elnökség így aztán érthető módon úgy döntött, hogy meghosszabbítja a szakvezető szerződését, amely csak az idény végéig szólt. Sokáig nem kellett tárgyalni, hiszen Duguépéroux gyorsan elfogadta az egyesület ajánlatát, és a felek további kétévnyi együttműködésről állapodtak meg. A viszonylag jó szereplés hátulütője az volt, hogy a csapat legjobbjaiért más egyesületek is bejelentkeztek, és a strasbourg-iak nem is tudták megtartani két kulcsemberüket.

Az, hogy a szenegáli csatár, Mamadou Niang távozott, nem volt olyan nagy meglepetés, hiszen az előző idényben 12 találatot szerzett támadóért (aki a France Football osztályzatai alapján a Strasbourg legjobbja volt a 2004-2005-ös bajnokságban) az Olympique Marseille hétmillió eurót kínált, és ennek az ajánlatnak nem lehetett ellenállni.

Az viszont már váratlanul érte a drukkereket, hogy a marokkói szélsőt, Jaszin Abdesszadkit is elcsábították: a focistának lejárt a szerződése, és az elzászi klub ajánlata helyett a szintén ambiciózus Toulouse FC-ét fogadta el. A csapat harmadik legnagyobb sztárja, Mickael Pagis viszont maradt, a 14 találattal házi gólkirályi címet szerzett csatár 2008-ig meghosszabbította kontraktusát. Hozzá hasonlóan új szerződést kötött a védő Christophe Devaux és a kapus Stéphane Cassard is, vagyis a nyári átigazolási idényben mindössze két kulcsembert kellett pótolni - mivel a korábban csak kölcsönben szerepelt Arthur Bokát, illetve Pascal Johansent végleg sikerült megszerezni.

Ez sem ment azonban egyszerűen, hiszen az egyesület képtelen volt "nagy neveket" igazolni - többnyire olyan afrikai focisták érkeztek, akik ugyan tagjai hazájuk válogatottjának, de nem lehetett tudni, hogy mire lesznek képesek a Ligue 1-ben. Az elefántcsontparti csatár, Amara Diané a másodosztályú Stade Reimstől érkezett, az egyiptomi középpályást, Abd Rabbu Hosznit az Iszmailiától vették meg a strasbourg-iak egymillió euróért, míg a tunéziai támadóért, Hajkel Gemamdiáért a CS Sfaxiennek fizettek ki másfél milliót.

Az egyetlen "kipróbált" szerzemény a svéd Pontus Farnerud volt, aki a 2003-2004-es idényben már futballozott a városban: akkor kölcsönben volt az elzásziaknál az AS Monacótól, most pedig a nagyhercegség együttese végleg megvált tőle - így aztán ismét összeállt a Farnerud testvérpár, hiszen Pontus öccse, Alexander is a Strasbourg futballistája.

A bajnoki rajt tehát nem ígérkezett egyszerűnek, és Duguépéroux helyzetét tovább nehezítette, hogy az első fordulóban Pagis eltiltás miatt nem játszhatott, Hoszni játékengedélye pedig nem érkezett meg Egyiptomból, mert a helyi hatóságok a fiatal focista aktuális katonai szolgálata miatt nem adták ki.

A nyitónapon az AJ Auxerre ellen elért hazai, gól nélküli döntetlen így elfogadható eredmény volt, és az Olympique Lyon elleni idegenbeli 1-0-s vereség is belefért, sőt, még az élcsapatnak számító AS Monaco elleni hazai 1-2 sem volt olyan katasztrófa - viszont a gárda a következő négy mérkőzésen nem tudott gólt szerezni, és hét forduló után az utolsó előtti helyen áll, összesen egy találattal. Ráadásul az első forduló után a klub eladta korábbi csapatkapitányát, a középpályás Christian Bassilát az angol Sunderland AFC-nek.