Vágólapra másolva!
A londoni Bonhams aukciós ház változatlanul készül a Puskás Ferenc által árverésre beadott személyes sportemlékek licitjére, amelynek nincs köze a brit sajtóban, nagy terjedelemben tárgyalt augusztusi budapesti mérkőzés anyagi ügyeihez - mondták csütörtökön a Bonhams londoni központjában, ahol bemutatták a két hét múlva kalapács alá kerülő tárgyak némelyikét.

Josephine Olley, a patinás cég sajtósa, a csütörtöki londoni bemutatón a távirati iroda kérdésére - hogy érkezett-e Magyarországról hivatalos, vagy nem hivatalos kérés a licit törlésére - egyértelmű nemmel válaszolt. Közölte: a Bonhams a klienseitől kapja megbízásait, amelyekről "nem alakít ki véleményt".

Jelen esetben az árverési megbízás Puskás Ferenctől és feleségétől érkezett, és a cégnek tiszteletben kell tartania kívánságukat, s a mostani állapot szerint az aukciót megtartjuk - tette hozzá.

Magyarországon több sportvezető, köztük Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke is azt mondta az elmúlt napokban, hogy a Puskás-relikviákat nem lenne szabad külföldre engedni, és az árverést le kell állítani.

A Bonhams a november 2-ára kitűzött chesteri árverésen, a kórházban ápolt Puskás Ferenc több mint száz személyes sportemlékét bocsátja licitre. A beadott tárgyak között van az 1954-es világbajnokságon nyert ezüstérem, valamint az az adidas Aranycipő, amelyet Puskás kapott a 84 válogatott mérkőzésen lőtt 83 góljáért; ez a Bonhams tájékoztatója szerint "máig érvényes rekord".

Ugyancsak elárverezik azt a sárga brazil futballmezt, amelyet Pelé küldött Puskás 70. születésnapjára, saját kezűleg ráírt jókívánságokkal. Ez a trikó - a magyar játékoslegenda több sporttrófeájával együtt - látható volt a Bonhams szűk körű csütörtöki, londoni előzetes bemutatóján.

Arra a kérdésre, hogy mekkora bevételt várnak az aukciótól, Dan Davies, a Bonhams sportárverési konzultánsa azt mondta: mivel olyan, teljesen egyedi cikkek eladásáról van szó, amelyekhez hasonló még sehol nem került kalapács alá, nehéz bevételi előrejelzést adni, de a cég előzetes értékbecslése alapján, a beadott tárgyak összesített leütési ára 36-46 ezer font (13-17 millió forint) között lehet.

A Bonhams illetékesei csütörtökön azt mondták: az aukciónak nincs köze a Real Madrid és a magyar Puskás-válogatott augusztusi, budapesti mérkőzése körüli vitákhoz; Puskás Ferenc és felesége "hónapokkal a meccs előtt" adott megbízást az árverésre.

A londoni The Daily Telegraph az elmúlt napokban, a mérkőzés körüli anyagi vitákról adott hírt cikksorozatában. A legnagyobb brit konzervatív napilap többször is közölt értesülése szerint, a Real Madrid a budapesti jótékonysági mérkőzés után 892 ezer fontnak megfelelő (320 millió forint) számlát nyújtott be díjak és költségek címén, miközben Puskás kezelésének finanszírozására mindössze 7 ezer font (2,5 millió forint) jutott.

A cikksorozat felkeltette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmét is. A The Daily Telegraph című lapnak Joseph Blatter FIFA-elnök egyik közvetlen munkatársa a minap azt mondta: a szövetség Puskás "azonnali" megsegítésére készül; a határozat már megszületett a volt magyar válogatott játékosnak nyújtandó adományról, az egyetlen eldöntendő kérdés ennek összege.