Vágólapra másolva!

1973: Bulgária 5-3-ra verte Új-Kaledóniát

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 8-án!

1973-ban ezen a napon játszotta ázsiai túrájának második mérkőzését Bulgária válogatottja. A kelet-európai csapat a hónap elején ült repülőgépre, a célpont pedig a Távol-Kelet volt. Az első összecsapást négy nappal korábban, Dzsakartában Indonéziával vívták a bolgárok, ahol Mihajlov és Dermedzsijev duplájával 4-0-ra nyertek.

A második ellenfél is kellően egzotikus volt, hiszen Új-Kaledónia várt a piros-zöldekre. A noumeai National-stadionban 15 000 néző volt kíváncsi az európai ellenfélre, akik roppant udvarias vendégek voltak, hiszen sétatempóban futballozva "csak" 5-3-ra nyertek. A hazaiak részéről Vakapo és Mane (2), míg a bolgárok soraiból Vasziljev, Jakimov, Dermedzsijev és Mihajlov (2) voltak eredményesek. Az európai csapatra még két összecsapás várt, egy héttel később Sydneyben 2-2-re végzett Ausztráliával, majd két napra rá Adelaide-ben 3-1-re győzte le a házigazdákat.

1981-ben ezen a napon jelentette be lemondását Leon Walker, a svájci válogatott szövetségi kapitánya. A helvétek az idő tájt egy vb-selejtező csoportban szerepeltek a mieinkkel, mi több éppen gőzerővel készültek a két csapat áprilisi, luzerni összecsapására. A svájciak 1980 decemberében dél-amerikai mérkőzéssorozattal melegítettek a vb-kvalifikációk folytatására (két vereséget már korábban begyűjtöttek), ami gyalázatos eredményekkel zárult.

Walker csapata (soraiban olyan ismert labdarúgókkal mint Egli, Heinz Hermann, Botteron) három összecsapáson három vereséget szenvedett, Argentínában 5-0-ra, Uruguayban 4-0-ra, Brazíliában pedig 2-0-ra kapott ki. Walker szerződése novemberig, azaz a vb-selejtezők végéig szólt volna, de több elődjéhez hasonlóan ő sem tölthette ki.

Dévényi Zoltán