Vágólapra másolva!
Amikor a West Bromwich Albion a tizedik fordulót követően menesztette szakvezetőjét, Gary Megsont, a csapat a 16. volt a tabellán, vagyis még bennmaradást jelentő helyen állt. Most, nyolc játéknappal a pontvadászat vége előtt a WBA az utolsó előtti a táblázaton, lemaradása pedig három pont a 17. Southampton FC-vel szemben - ennek ellenére a vezetőség elégedett az új mesterrel, Bryan Robsonnal...

A West Bromwich Albion utoljára a nyolcvanas években töltött el hosszabb időszakot a legjobbak között, és 1986-os kiesését követően a tavalyi esztendő előtt csak egyszer tudta kiharcolni a feljutást, ám a 2002-2003-as szezonban rögtön vissza is zuhant a másodosztályba.

Amikor aztán tavaly megint felkerült a legjobbak közé a klub, a menedzser, Gary Megson úgy vélte, hogy ezúttal nem árt minőségileg is megerősíteni az együttest.

Ennek érdekében olyan futballistákat szerződtetett, mint Nwankwo Kanu, Jonathan Greening, Thomas Albrechtsen, Gera Zoltán, majd kevéssel a bajnokság kezdete után még Inamoto Junicsi, Cosmin Contra és Robert Earnshaw is befutott a The Hawthornsba - azaz valamennyi új szerzemény Premier League-es múltat vagy nemzetközi rutint hozott magával.

Mindezek ellenére a csapat pocsékul kezdte az idényt, az új szerzemények közül eleinte csak Greening és Gera vált be, ráadásul Megson konfliktusba keveredett az elnökkel, Jeremy Peace-szel, aki miután a szakvezető bejelentette, hogy a szezon végén távozik az egyesülettől, azonnali hatállyal menesztette a menedzsert.

Utódjelöltben persze nem volt hiány, olyan nevek merültek fel, mint Gérard Houllier, Sir Bobby Robson vagy Bryan Robson, és végül utóbbi lett a befutó: két mérkőzésen ugyan még Megson asszisztense, Frank Burrows ült a kispadon, de a 13. játéknapon a Middlesbrough FC ellen már az új szakvezető irányította a gárdát.

A sors fura fintora, hogy Robson éppen az ellen a klub ellen mutatkozott be új állomáshelyén, amelynél szinte teljes edzői pályafutását töltötte, hiszen a Borón kívül csak a Bradford Citynél dolgozott, utóbbinál meglehetősen sikertelenül, hiszen a Bantamsszel kiesett a másodosztályból. Mondjuk eleinte a West Bromnál sem volt sok sikerélményben része, hiszen novemberben vette át a gárdát, és az első győzelmet csupán januárban aratta együttesével, vagyis 11 mérkőzést kellett várnia az örömteli 90 percre.

Addigra a WBA a táblázat utolsó helyére csúszott vissza, pedig a januári átigazolási időszakban újabb futballisták érkeztek a klubhoz - miközben páran távoztak is. A Megsonnál alapembernek számított svájci védővel, Bernt Haasszal például szerződést bontottak, és továbbpasszolták a francia SC Bastiához, de megváltak Cosmin Contrától (a román mindössze öt mérkőzésen szerepelt a csapatban, jelenleg a Poli-AEK Timisoarában futballozik) is, valamint Inamotót is kölcsönadták a Cardiff Citynek - a japán egyetlen bajnokin sem lépett pályára a WBA színeiben!

Ami az érkezőket illeti, a legfőbb probléma a támadójátékkal volt, így mind a három új szerzemény e csapatrészt megerősítendő jött: a szakvezetés a Manchester Unitedtől kölcsönvette a nagy tehetségnek és potenciális Ryan Giggs-utódnak tartott balszélsőt, Kieron Richardsont, ingyen szerződtette az Everton FC-től távozott veterán csatárt, Kevin Campbellt, és végezetül több mint kétmillió eurót fizetett a másodosztályú Burnley FC angol utánpótlás-válogatott középpályásáért, Richard Chaplow-ért.

Az új szerzeményekkel kétségtelenül javult valamicskét a csapat teljesítménye, hiszen Campbell nyolc mérkőzés alatt már három gólt szerzett, és Richardson is betalált egyszer - mindketten alapembernek számítanak, igaz, Chaplow még csak egyszer lépett pályára. Az utóbbi hetekben a WBA meglehetősen szorgalmasan gyűjtögette a pontokat; a fordulópontot a 24. fordulóban a Manchester City ellen aratott 2-0-s győzelem jelentette, az azóta lejátszott hat mérkőzésből ugyanis újabb kettőt megnyert a gárda, és ennek köszönhetően elhagyta az utolsó helyet - de még mindig kieső pozícióban áll.

A tendencia mindenesetre biztató, és a klub elnöke igencsak optimista, sőt arra is van terve, ha a gárda mégiscsak kiesne a legjobbak közül. Peace ugyanis kijelentette, hogy Robson a kiesés esetén is maradna a klubnál, mi több a keretet is együtt fogják tartani. "Bryan nagyon jól dolgozik, a gond az, hogy csak a szezon felénél érkezett. Ha kiesünk, akkor is ő marad a csapat mestere, és a focistákat is meg fogjuk tudni tartani, egyedül Kanu szerződésében szerepel olyan záradék, amely szerint a másodosztályban nem köteles nálunk szerepelni" - mondta Peace.

Kérdés, hogy ha a jó teljesítményt nyújtott focistákért bejelentkezik egy nagyobb egyesület, akkor is így gondolkozik-e majd; a magyar szurkolók szemszögéből ez mindenesetre kardinális kérdés, hiszen a csapat egyik legjobbja Gera Zoltán, aki iránt a legutóbbi hírek szerint a Tottenham Hotspur és a PSV Eindhoven is érdeklődik.