Vágólapra másolva!
Természetesen a keddi BL-elődöntőben is nagy volt a tét a résztvevők számára, de a szerdai szuperrangadón valószínűleg még fokozottabb lesz a feszültség, elvégre két olyan együttes csak majd össze, amely a szezon előtt a végső győzelmet célozta meg. Az első mérkőzés után az FC Barcelona áll jobban, hiszen idegenben szerzett előnyt az AC Milannal szemben, és a milánóiaknak bizony nagy bravúrra lenne szükségük a továbbjutáshoz.

A katalán gárda meggyőző fölénnyel vezet hazája pontvadászatában, és szinte biztos, hogy megvédi bajnoki címét, vagyis semmiképpen sem marad trófea nélkül, de Frank Rijkaard valószínűleg csak akkor lenne igazán elégedett, ha együttese a Bajnokok Ligájában is a legjobbnak bizonyulna. A párizsi döntőtől már csak egy mérkőzés választja el Ronaldinhóékat, és a spanyol együttes kedvező helyzetben van, "csupán" a Milánóban megszerzett egygólos előnyét kell megőriznie.

A spanyol listavezető ezúttal már számíthat egyik legjobb középpályására, Decóra, aki az idegenben elért 1-0-s győzelem ellenére óvatosan fogalmazott a visszavágóval kapcsolatban. "Sokkal nehezebb mérkőzésre számítok, mint amilyen Milánóban volt. Száz százalékot kell nyújtanunk a továbbjutás érdekében. Biztosan támadólag lép majd fel a Milan, amely ennek megfelelően az elsőtől az utolsó percig nyomást próbál majd gyakorolni a kapunkra. Nem engedhetjük meg, hogy annyi lehetősége legyen riválisunknak, mint a San Siróban volt" - mondta a portugál klasszis, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Milan hatszor hódította el a legrangosabb európai kupát, azaz ismeri a sikerhez vezető utat.

A Barca helyzetét némiképp megkönnyítette, hogy a hét végén nem kellett pályára lépnie, mivel a Sevilla FC elleni találkozója elmaradt, így a focisták valamivel több pihenőhöz jutottak. Rijkaardnak a milánói győzelem ellenére is változtatnia kell kezdő tizenegyén, hiszen az Olaszországban a védelem jobb oldalán szerepelt Oleguer sérülés miatt nem játszhat, a helyén pedig a brazil Belletti futballozik majd. Deco ugye letöltötte eltiltását, így aztán a mesternek el kellett döntenie, hogy a középpályáról ki maradjon ki, és úgy tűnik, hogy a holland edző honfitársát, Mark van Bommelt ülteti a kispadra.

Sokan azt gondolták, hogy Andrés Iniesta tér majd vissza a tartalékok közé, de a középpályás az első mérkőzésen talán élete legjobb formáját mutatta, így Rijkaard nem akarja őt kihagyni. A csatársor változatlan marad, mivel sem Lionel Messi, sem pedig Henrik Larsson nem épült fel - bár utóbbi játékos lehet, hogy a kispadra már leülhet. Az FCB már három éve veretlen hazai pályán a nemzetközi porondon, a Camp Nouban utoljára a Juventus FC tudott győzni még a 2002-2003-as BL negyeddöntőjében, igaz, csak hosszabbításban, a rendes játékidő akkor 1-1-es döntetlent hozott.

Persze a múltból a milánóiak is tudnak olyan adatot hozni, ami mellettük szól, a rossonerók ugyanis egyedülálló módon csupán a legrangosabb európai kupasorozat legelső kiírásában buktak el elődöntőt. Akkor a Real Madrid miatt nem jutott a döntőbe a Milan, azóta viszont tíz alkalommal is ott volt a legjobb négy között, és mindannyiszor döntőt is játszhatott. Ehhez az olaszoknak most mindenképpen nyerniük kellene Barcelonában, ami alaphelyzetben sem lenne egyszerű, de Carlo Ancelotti dolgát sérülések is nehezítik.

Forrás: MTI

Sevcsenko és Inzaghi - tőlük várnak gólokat a Milan-drukkerek

Az olasz tréner úgy véli, csapatának a BL-ben jobb esélye van a diadalra, mint a bajnokságban. "Hiszem, hogy könnyebb megnyernünk a BL-t, mint a scudettót. A Juve három ponttal vezet, így saját kezében tartja a sorsát, míg Barcelonában megvan a lehetőségünk a győzelemre."

A mester valószínűleg örült volna, ha a Milan bajnokija is elmarad a hét végén, de a gárdának pályára kellett lépnie Messinában, és könnyen lehet, hogy pürrhoszi győzelmet aratott, az első 28 percben ugyanis három játékosát is le kellett cserélnie. Alessandro Nesta, Kaká, majd a brazil helyére beállt Massimo Ambrosini is kényszerű okokból hagyta el a pályát, és Ambrosini olyan súlyosan sérült meg, hogy ebben a szezonban már biztosan nem játszhat.

Kakát biztosan, Nestát pedig valószínűleg "összedrótozzák" a Barca elleni meccsre, ha utóbbi mégsem játszhatna, akkor a holland Jaap Stam kap lehetőséget. Ő egyébként várhatóan csak ez esetben szerepelhet a kezdőben, a jobbhátvéd ugyanis minden bizonnyal a szerződését a minap egy évvel meghosszabbított Cafú lesz, elvégre ő támadóbb szellemű labdarúgó. Márpedig a támadásokra szüksége lesz a Milannak, amely abban azért bízhat, hogy a sérüléséből felépült Filippo Inzaghi a tőle megszokott módon csak bekotor egy vagy két gólt a Barca hálójába. A rossonerók persze valószínűleg azt sem bánnák, ha más szerezné a továbbjutást érő találatokat...

A várható kezdőcsapatok:
Barcelona: Valdes - Belletti, Puyol, Marquez, van Bronckhorst - Deco, Edmílson, Iniesta - Giuly, Ronaldinho, Eto'o.
Milan: Dida - Cafú, Nesta, Kaladze, Serginho - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - Sevcsenko, Inzaghi.
játékvezető: Markus Merk (német).

(FOCIVILÁG) / (MTI)