Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődik Luxemburgban a labdarúgó U17-es Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott Spanyolországgal, Oroszországgal és a házigazdával került egy csoportba. Az eddigi eredmények alapján az elődöntőbe jutásra is képes Both József csapata, amely főleg az agárdi Sándor Károly Akadémián nevelkedő játékosokra épül.

A magyar U17-es válogatott legutóbb a 2002/2003-as szezonban jutott el a nyolcas döntőig, akkor a többek között Kemenes Szabolccsal, Feczesin Róberttel, Dzsudzsák Balázzsal felálló csapat a selejtezők során Svájcot, Görögországot és Albániát megelőzve jutott a legjobbak közé.

A portugáliai fináléban nem sikerült pontot szereznie a Varga István által irányított fiataloknak, akik Ausztriától 1-0-ra, Dániától és a házigazdától 2-0-ra kaptak ki. Most ismét eljutott a legjobb nyolc közé csapatunk, és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy Both József fiai Luxemburgban sem esélytelenül lépnek majd pályára.

A selejtezők során a 10-es csoportba kerültek a mieink, akik ezáltal Ciprussal, Skóciával és Albániával akadtak össze, a hat mérkőzésből álló minitornának Zalagerszeg adott otthont. Minden kezdet nehéz, ezt igazolandó az Albánia elleni nyitómeccsen félidőben hátrányban vonulhattak öltözőbe a fiúk, mert Présinger Ádám a saját kapujába talált. A szünet után aztán beindult a hazai gólgyártás, előbb Nikházi Márk egyenlített, majd Németh Krisztián duplázott, így Szabó László találata, és Arber Malaj öngólja fölényes, 5-1-es győzelmet eredményezett.

A jó kezdés után nem maradt el a hasonló folytatás, Németh Krisztián és Dudás Ádám köszönt be a ciprusiaknak, kialakítva a 2-0-s végeredményt, zárásként pedig a skótok szaladtak bele egy újabb 2-0-s zakóba, Németh őket sem kímélte, és Szabó is szomorította a britek kapusát. A három győzelem csoportelsőséget ért, így aztán március végén újabb feladat várt az ifjoncokra, Portugáliában az úgynevezett elitkör volt az újabb próbatétel, ahol a házigazda mellett Ukrajna és Svédország került a mieink útjába.

Mindhárom ország felnőttcsapata ott lesz a június 9-én kezdődő világbajnokságon, de ez cseppet sem zavarta a magyarokat, akik a portugálok elleni 1-1-gyel kezdték a tornát (Dudás Ádám szerezte a gólt), de az eredmény inkább a házigazdákra nézve volt hízelgő. A második meccsen aztán javult a helyzetkihasználás, aminek az ukránok itták meg a levét, Németh Krisztián két gólt vállalt, Dudás és Szabó egyet-egyet, a vége 4-0 lett a Both-csapat javára. Nem úszták meg négy alatt a svédek sem, Németh eggyel növelte a termést, és ezúttal triplázott, Tóth Péteré volt a "maradék", és ezzel az elitkört is hibátlanul zárták fiataljaink.

A közvélemény ekkor figyelt fel igazán a fiúkra, akik közül a nagy többség az agárdi Sándor Károly Futballakadémián nevelkedik, ahol a tanulás mellett egyetlen dolguk van, futballozniuk kell. Az MTK felügyelete alatt működő utánpótlás-központban európai körülmények között készülhetnek a fiatalok, akik bizonyították, hogy felveszik a versenyt a jelenleg magasabb futballkulturával bíró országok csapataival is, és ezzel felkeltették a nagy külföldi klubok érdeklődését.

A selejtezőkön a portugál Bruno Matiasszal 9 góllal holtversenyben legeredményesebbnek bizonyuló Németh Krisztián leigazolása miatt a Dinamo Kijev például kitartóan ostromolta az MTK-t, eddig sikertelenül. Egy esetleges luxemburgi remekléssel nyilván a többiek előtt is megnyílhat az út külföldi csapatok felé, bár arról megoszlik a szakemberek véleménye, hogy melyik a jobb, ha már most kikerülnek külföldre a fiatalok, vagy ha előbb rutint szereznek a hazai élvonalban, és utána állnak tovább.

Ami az ellenfeleket illeti: Luxemburg eddig nem sok vizet zavart ebben a korosztályban (igaz, a felnőttek sem nagyon vitézkednek), még sosem jutottak a nyolcas döntő közelébe, éppen ezért most valószínűleg megpróbálnak minden esélyt megragadni, hogy mély nyomokat hagyjanak a szurkolók és a vezetők emlékezetében.

A hírek szerint három játékosra érdemes figyelni, a középpályán játszó Gilles Bettmer a német Freiburgnál profiskodik, az egyszemélyes csatársort alkotó Miralem Pjanic 14 éves kora óta a francia Metz futballakadémiáján edződik (és hogy ígéretes játékos, azt bizonyítja, hogy felkészülési meccsen négy gólt rúgott a nyolcas döntő másik csoportjában szereplő Belgiumnak), Matthew De Cae pedig csapatkapitányként igazi vezérként viselkedik a pályán.

Spanyolország csapata 2003-ban és 2004-ben is döntős volt az U17-es kontinensviadalon, most a selejtezőkörben kiemeltként nem kellett pályára lépnie, az elitkörben pedig Walest (2-0), Ciprust (1-1) és Moldovát (3-0) utasította maga mögé. Juan Santisteban együttesében az Atlético Madridnál nevelkedő Roberto García a védelem főnöke, a középpálya két szélen César Azplicueta (Osasuna) és Ignacio Camacho (Atlético Madrid) száguldozik, a csatársorban pedig Emilio Nsue (Mallorca) és a Moldova ellen mesterhármast szerző Aaron Nunez riogatja az ellefelek védőit.

A csoport esélyesének Oroszországot tartják az előzetes esélylatolgatások, akik a selejtezők során Örményországot (4-0) és Izraelt legyőzték (1-0), de Azerbajdzsánnal nem bírtak (1-1), igaz, így is elsőként léptek tovább. Az elitkörben is két győzelem, és egy döntetlen jött össze, a nagy rivális olaszokkal osztozott meg a pontokon (0-0) Igor Kolivanov csapata, a bolgárokat könnyedén (5-0), az angolokat megizzadva (2-1) verték.

Ha már az edző szóba jött, Kolivanov neve sokak számára ismerős lehet, 59-szeres válogatott (15 gólt szerzett a szbornajában), és többek között az olasz Foggiában és Bolognában légióskodott. A mieinknek két játékosra kell majd különösen figyelni, a csatár Alekszander Prudnyikov öt találatot jegyzett az előcsatározások során, míg tőle mindössze eggyel maradt el a középpályás Igor Gorbatyenko, aki januárban igazolt a remek utánpótlásáról híres Krilja Szovjetov csapatához.

A másik négyesben a belgák, a németek, a csehek, és a szerbek kaptak helyet, a két csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe.

A magyar keret:
kapusok: Balikó Milán (MTK Budapest), Gulácsi Péter (MTK Budapest)
védők: Nagy Tamás (MTK Budapest), Lengyel Dániel (MTK Budapest), Gál András (MTK Budapest), Szekeres Adrián (MTK Budapest), Debreceni András (Budapest Honvéd), Présinger Ádám (MTK Budapest)
középpályások: Dudás Ádám (Győri ETO), Rása Gergő (MTK Budapest), Busai Attila (MTK Budapest), Simon Ádám (MTK Budapest), Koman Vladimír (US Sampdoria)
csatárok: Simon András (MTK Budapest), Szabó László (MTK Budapest), Nikházi Márk (MTK Budapest), Tóth Péter (Újpest FC), Németh Krisztián (MTK Budapest)

A magyarok csoportmeccsei:
május 3.: Magyarország - Oroszország 17 ó
május 5.: Magyarország - Luxemburg 19.30 ó
május 8.: Magyarország - Spanyolország 19 ó

Az Eurosport folyamatosan közvetít a tornáról, a magyarok mérkőzései közül a spanyolok elleni május 8-i találkozót adja élőben a sportcsatorna.