Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan valamennyi topligában elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy klubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Blackburn Rovers kerül sorra.

A klub a walesi Mark Hughes irányítása alatt másfél év alatt kiesőjelöltből stabil középcsapattá vált, és az előző idényben kisebbfajta meglepetést okozott azzal, hogy végül megszerezte a hatodik helyet, ami egyet jelentett az UEFA-kupába való kijutással. A gárda elsősorban kemény játékstílusáról és hatalmas küzdeni tudásáról híresült el, amivel még az egyébként nem valami puhány angol bajnokságban is kilógott a sorból.

A volt walesi szövetségi kapitány több honfitársát is az egyesülethez csábította korábban, akik közül a csatár, Craig Bellamy volt a legnagyobb fogás, a támadó az előző idényben házi gólkirály lett, és végre úgy futballozott, ahogyan az képességei alapján elvárható. A problémás játékosnak elkönyvelt támadóra le is csapott a Liverpool FC, és kilencmillió eurónak megfelelő összegért le is igazolta - az alapemberek közül a nyáron tulajdonképpen csak ő ment el. A lejáró szerződésű futballisták közül nem tartottak még igényt az olasz középhátvédre, Lorenzo Amorusóra, a szlovák balhátvédre, Vratislav Greskóra, illetve a skót csatárra, Paul Dickovra - e három focista közül csak Dickov volt az, aki rendszeresen pályára lépett, igaz, többnyire csereként.

A távozók listája alapján nem meglepő, hogy a gárda elsősorban a támadó részlegbe keresett új focistákat, és a nyáron ennek megfelelően három új csatárt is igazolt a klub. Az egykoron hatalmas tehetségnek tartott, de a hozzá fűzött reményeket be nem váltott Francis Jeffers ingyen érkezett a Charlton Athleticből, és alighanem csak csereként számít majd rá Hughes mester, ellentétben a másik két, jó pénzért megvett támadóval. A Wigan Athletic labdarúgója, Jason Roberts négymillió euróba került, míg az FC Porto dél-afrikai játékosa, Benny McCarthy (akit a klub már egy évvel ezelőtt is szeretett volna leigazolni) valamivel olcsóbb volt, az ő vételára 3,7 millió euróra rúgott. A negyedik új igazolás nem meglepő módon walesi volt, a másodosztályú Gillingham portása, Jason Brown valószínűleg a cserekapus pozícióját tölti majd be. A klubhoz még egy középhátvéd érkezhet, mivel az ausztrál bekk, Lucas Neill még nem hosszabbította meg jövőre lejáró szerződését, így lehet, hogy idén eladják - ez esetben a Chelsea FC német focistája, Robert Huth, vagy a PSV Eindhoven játékosa, André Ooijer lehet a megoldás.

Az előkészületi mérkőzések eredményei felemásan sikerültek a Blackburn számára: az angol profi egyesületek közé frissen visszakerült Accrington Stanley legyőzése kötelező feladat volt, a Hamburger SV elleni 1-1-es döntetlen már kifejezetten jó eredménynek számított, a görög Olimpiakosz elleni 5-0-s vereség viszont kínos volt. A Bundesliga újoncától, az Alemannia Aachentől elszenvedett 3-2-es, illetve a holland Sparta Rotterdam elleni 1-0-s vereség is meglehetősen váratlanul és kellemetlenül érte a szurkolókat, még ha nem is tulajdonítottak neki túlzott jelentőséget. A bajnoki rajtig a Rovers még játszik az új-zélandi válogatottal, hogy aztán a Premier League első fordulójában a Portsmouth FC-hez látogasson.