Vágólapra másolva!
A nyári világbajnokságot követően jó néhány labdarúgó bejelentette, hogy a jövőben már csak a klubjában óhajt szerepelni, és lemondja a válogatottságot. A szövetségi kapitányok ezt mind tudomásul is vették, és eltekintettek ezen focisták meghívásától az első Eb-selejtezők előtt - egyetlen kivétellel. A franciák mestere, Raymond Domenech a játékos kérése ellenére is meghívta Claude Makelelét az olaszok elleni találkozóra.

A nagy világversenyeket követően rendszeresen klasszisok egész sora szokta bejelenteni, hogy visszavonul a válogatottságtól, és ez alól az idei világbajnokság sem volt kivétel. A torna után olyan futballisták mondtak le a nemzeti tizenegyben való szereplésről, mint Oliver Kahn, Pauleta, Luis Figo, Roberto Carlos, Henrik Larsson, Karel Poborsky vagy Phillip Cocu - akik mindannyian tovább folytatják a pályafutásukat, és klubjukban kulcsfigurák maradnak, de a válogatottban már nem óhajtanak szerepelni.

A franciák középpályása, Claude Makelele is hasonló bejelentést tett a vébé után, és szándékát a Francia Labdarúgó-szövetséggel is tudatta, amely látszólag el is fogadta a játékos döntését. A jelek szerint azonban a szövetségi kapitány, Raymond Domenech nem így tett, mert a szakvezető Makelelét is nevezte az Olaszország elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő keretben. Márpedig a FIFA szabályzata szerint ebben az esetben a klub kénytelen elengedni a szóban forgó futballistát, mert ha nem így tesz, akkor a nemzetközi szervezet kétszer annyi mérkőzésről eltiltja a játékost, mint ahány válogatottról meccsről hiányzik.

Az eset érthető módon rendkívül felmérgesítette a londoniak portugál mesterét, José Mourinhót, akinek a hivatalos FIFA-meccsnapok előtt rendszerint szinte a teljes keretétől meg kell válnia - ez az ára annak, hogy a csapatban a világ legjobbjai szerepelnek. Makelele esetében azonban a szakember arra számított, hogy a Chelsea-ben kulcsfigurának számító futballistát ilyen indokból többé nem kell mellőznie, és elégedetlenségének a Blackburn Rovers elleni bajnokit követően hangot is adott.

A véleményét soha nem titkoló szakember nemes egyszerűséggel kijelentette: a francia szövetség rabszolgaként bánik Makelelével, hiszen annak akarata ellenére hívta meg őt a válogatottba. Domenech nyilatkozata ráadásul még alá is támasztotta Mourinho véleményét, a szövetségi kapitány ugyanis azt mondta: "Számomra elképzelhetetlen, hogy egy remek focista, aki a klubjában játszik, nem szerepel hazája válogatottjában. Beszéltem erről Makelelével, de nem kérdeztem meg a véleményét. Elmondtam neki, hogy nem köteles képviselni a hazáját, de jobban teszi, ha játszik a válogatottban".

Azóta a FIFA is állást foglalt az ügyben, és a nemzetközi szervezet kifejtette, hogy ez esetben teljesen tehetetlen. Minden játékosnak jogában áll lemondani a válogatottságot, és az esetek 99 százalékában az adott szövetség ezt tudomásul is szokta venni, azonban nem köteles erre, és ha meghívót küld a focistának, akkor a labdarúgónak meg kell jelennie a válogatott edzőtáborában, különben megbüntetik. Eddig tehát amolyan gentleman's agreement működött a hasonló esetekben, amelyet azonban Domenech "megszegett", és ezzel precedenst teremthet.

A dolognak két következménye lehet: vagy minden marad a régiben, és csak a szövetségi kapitányok jóindulatán múlik, hogy a válogatottól visszavonulni szándékozó focistákat nem veszik figyelembe, vagy pedig a FIFA erre az esetre is hoz egy szabályt, és innentől kezdve a nemzeti tizenegyben való szereplésről lemondó labdarúgók valamiféle hivatalos formában teszik közé ebbéli szándékukat, amely aztán kötelező érvényűnek nevezhető a szakvezetők számára.