Vágólapra másolva!
Berlinbe csütörtökre visszaköltözött a nyár, legalábbis ami a labdarúgó-világbajnokság azóta is páratlannak tartott hangulatát illeti.

Ha nem is a nyári forróság, de mindenképp a nyári hangulat érezhető a német fővárosban - s természetszerűleg nem csak Berlinben - a Joachim Löw vezette válogatott előző esti, az Európa-bajnoki selejtezőben Szlovákia felett aratott fölényes idegenbeli győzelme után. S a fölényt a szakemberek szerint nemcsak a 4-1-es eredmény bizonyította, hanem az egész kilencven perc játéka is. A német tizenegy ugyanis a szlovákokat a világbajnokságot felidéző, lehengerlő támadó futballal - emellett pedig rendkívül okos és intelligens játékkal - valósággal labdába sem engedte rúgni.

A Klinsmann-utód Löw által irányított együttesnek ez volt az ötödik győzelme, de egybehangzó vélemények szerint ennél jobban még nem játszott a csapat, amelyben szinte kivétel nélkül a nemzeti hősként tisztelt, világbajnoki harmadik helyezettek kaptak helyet.

Megfigyelők szerint lehet, hogy nem volt hiábavaló a csapatkapitány Michael Ballacknak a mérkőzés előtt a társakhoz intézett, többszöri felszólítása, amely szerint nem szabad lebecsülni az eddig meglehetősen jól szereplő szlovák együttest. Ballack figyelmeztetése ugyanakkor inkább a szlovákokat ijesztette meg, akik mélyen az eddigi forma alatt, a legenyhébb kifejezéssel is élve felettébb szürkén játszottak.

Ezzel szemben a német együttesben a világbajnoki sztárok, elsősorban Ballack és Schweinsteiger, Lahm és Podolski, Schneider és Frings, s természetesen Klose is egymást múlták felül, a német gólok kivétel nélkül élményszámba mentek. A 37 esztendős Lehmann-nak ezúttal alig akadt védenivalója, igaz, a szlovákok egyetlen gólját megelőző szabadrúgás előtt egyesek szerint kissé megkésve jött ki a kapujából.

A világbajnoki hangulat a mérkőzésről tudósító újságírókat is magával ragadta, mert a legtöbb értékelés szerint a német csapat briliáns focit produkált, s minden tekintetben felülmúlta ellenfelét. Az egyetlen üröm az örömben, hogy a mérkőzés szünetében és a második félidő elején a kommentárok által huligánokként jellemzett több német szurkoló randalírozásba kezdett. Értesülések szerint a szlovák hatóságok 47-et közülük őrizetbe vettek.

A vereség után lemondott Dusan Galis, a szlovák válogatott szövetségi kapitánya. Frantisek Laurinec, a szlovák szövetség elnöke megköszönte Galis eddigi szolgálatait és kijelentette, hogy rövid időn belül kijelölik a szakvezető utódát. "Kölcsönösen megegyeztünk" - mondta a sportvezető. A szlovákok a szeptember 6-ai Eb-selejtezőn hazai pályán 3-0-ra kaptak ki Csehországtól, és Galis már akkor bejelentette, hogy az ősszel feláll a kispadról.

A szakember 2003 novembere óta irányította a szlovák alakulatot: korábban a Slovan Bratislava és a Sparta Trnava csapatainál ténykedett. 1999 januárjától már dolgozott a nemzeti együttes élén, ám akkor másfél hónap után lemondott, mivel Laurinec lett a szövetség elnöke, akivel a szakember akkor még nem volt hajlandó együtt dolgozni. Galis képviselőként tagja a szlovák parlamentnek, s a tervek szerint év végén mindenképpen távozott volna. A legesélyesebb a kapitányi poszt betöltésére Jan Kocian, aki futballozott a német Bundesligában is.

* * *

A német Bundesliga futballistái Miroslav Klosét választották az elmúlt bajnoki idény legjobbjává. A Werder Bremen válogatottja minden bizonnyal annak köszönheti a kitüntető elismerést, hogy a 2005/2006-os szezont 25 találattal gólkirályként zárta, ráadásul a legtöbb gólpasszt - ugyancsak 25-öt - is ő adta. Ezt követően pedig a hazai rendezésű világbajnokságon ugyancsak a legeredményesebb játékosnak bizonyult, öt találattal.

A 28 éves futballista a játékosszakszervezet szervezésében lezajlott voksoláson a szavazatok 64 százalékát kapta meg. Fölényére jellemző, hogy a második helyre került - a Bayern Münchentől a nyáron a Chelsea-hez távozott - Michael Ballackra a jelölések csupán 4,5 százaléka jutott, míg a harmadik helyezett, ugyancsak brémai Tim Borowski a voksok 3,2 százalékát érdemelte ki. Klosét korábban a 2006-os év legjobbjának választották a német sportújságírók.